Ziare.com

Letonia a trecut la euro de la 1 ianuarie - este cel de-al 18-lea membru al zonei euro

Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 15:24

   

Letonia a trecut la euro de la 1 ianuarie - este cel de-al 18-lea membru al zonei euro
Letonia trece oficial la moneda unica europeana de la 1 ianuarie, insa latul leton va circula in paralel cu euro timp de doua saptamani pentru a permite o retragere progresiva de pe piata a monedei nationale.

Intrarea Letoniei in zona euro la 15 ani de la lansarea monedei unice face ca aceasta sa numere 18 state, cu o populatie de 333 de milioane de locuitori.

"Sunt incantat sa urez bun venit Letoniei drept cel de al 18-lea membru al zonei euro. Este un eveniment major, nu numai pentru Letonia, ci si pentru zona euro insasi, care ramane stabila, atractiva si deschisa pentru noi membri.

Pentru Letonia, acesta este rezultatul unor eforturi impresionante si a determinarii ferme a autoritatilor si a poporului leton. Multumita acestor eforturi, depuse dupa o criza economica profunda, Letonia va intra in zona euro mai puternica ca oricand. In numele Comisiei Europene si al meu personal, ii transmit cele mai sincere felicitari Letoniei si cele mai bune dorinte de viitor", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat intr-un comunicat.

Acelasi mesaj de bun venit l-a transmis si comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.

"Eforturile dumneavoastra au dat roade si redresarea economica puternica a tarii dumneavoastra trimite un puternic mesaj de incurajare celorlalte state care trec prin ajustari economice dificile. Alaturarea la zona euro marcheaza incheierea calatoriei Letoniei inapoi in inima politica si economica a continentului si asta este ceva care trebuie sa sarbatorim cu totii", a afirmat la randul sau Olli Rehn.

Cum se va face trecerea

De miercuri, euro va inlocui treptat latul ca moneda nationala a Letoniei. Va exista o perioada de circulatie in paralel de doua saptamani, in timpul careia cele doua monede vor fi acceptate impreuna ca mijloc de plata pentru a permite retragerea progresiva a latului leton. Cand letonii vor face plati in moneda nationala vor primi restul in euro.

Bancile comerciale au primit euro in avans de la Banca Centrala Letona si, in schimb, au aprovizionat cu bancnote si monede euro magazinele, serviciile si alte afaceri.

De la 1 ianuarie, Banca Letoniei va schimba sume nelimitate de lati in euro la cursul oficial de 1 euro = 0,702 lati, pentru o perioada de timp nelimitata si fara comisioane. Bancile comerciale vor asigura si ele servicii de schimb nelimitate pana la 30 iunie 2014, in timp ce serviciile postale vor face acest lucru pana la 31 martie 2014.

Aproape toate bancomatele din Letonia urmau sa distribuie bancnote euro inca din primele 30 de minute ale zilei de 1 ianuarie. Pentru a facilita acest proces, unele banci isi vor extinde programul cu publicul, 22 de filiale ale celor mai mari trei banci fiind deschise in dupa-amiaza zilei de 1 ianuarie. De asemenea, mai multe banci vor detasa personal suplimentar in toate unitatile, in timpul circulatiei paralele a latului cu euro. Nu in ultimul rand, oficiile postale vor lucra sambata, 4 ianuarie, impotriva practicii obisnuite.

Preturile au fost afisate deja in paralel in Letonia din octombrie 2013 si regula va continua sa se aplice pana la 30 iunie 2014. Pentru a raspunde preocuparilor consumatorilor legate de cresterea preturilor si de practicile abuzive in perioada de tranzitie, in iulie 2013 a fost lansata o campanie intitulata "Fair Euro Introducer", in scopul de a garanta o trecere corecta la euro, prin care s-a facut apel la toate afacerile sa nu foloseasca acest moment pentru propriul profit, sa respecte regulile si sa furnizeze asistenta necesara clientilor lor.

Respectarea cerintelor privind afisarea preturilor si convertirea acestora in perioada de afisarea dubla este monitorizata in mod special de Centrul pentru protectia drepturilor consumatorilor, care poate impune amenzi sau chiar include pe o "lista neagra" publica firmele care nu respecta memorandumul aferent campaniei "Fair Euro Introducer".

Letonia a solicitat formal la 5 martie acest an Comisiei Europene sa realizeze un raport extraordinar de convergenta in scopul de a se alatura zonei euro de la 1 ianuarie 2014. Executivul european a ajuns la concluzia ca Letonia indeplineste criteriile pentru adoptarea euro la 5 iunie, iar o luna mai tarziu, la 9 iulie, ministrii de finante din UE au adoptat formal decizia de a da unda verde Letoniei sa treaca la moneda unica.

Citeste mai multe despre Letonia euro 2014 state membre zona euro
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 903 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor