Liderii europeni discuta in premiera cererile de reforma ale Marii Britanii

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 14:26
1698 citiri
Liderii europeni discuta in premiera cererile de reforma ale Marii Britanii
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderii din Uniunea Europeana se reunesc joi la Bruxelles pentru a discuta pentru prima data despre cererile de reforma ale Marii Britanii, cu numai doi ani inainte de anuntatul referendum privind apartenenta tarii la blocul comunitar.

Britanicii sunt mai degraba eurosceptici, in pofida faptului ca fac parte de peste 40 de ani din Uniunea Europeana. La nivel european, exista temeri ca Regatul Unit se indreapta spre un asa-numit Brexit, o iesire din UE despre care multi spun ca ar duce la o destabilizare a blocului comunitar, relateaza DPA.

Summit UE despre refugiati si terorism: Ce prevede proiectul de concluzii al Consiliului European

"Mizele sunt atat de mari, incat nu putem evita o dezbatere serioasa, fara tabuuri", a precizat presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in invitatia pe care le-a trimis-o liderilor europeni pentru summitul care incepe joi la Bruxelles.

Este prima oportunitate pentru liderii celor 28 de state membre sa dezbata impreuna propunerile de reforma pe care le-a inaintat premierul britanic David Cameron pentru a evita un Brexit.

Ciolos, la Bruxelles: Merge la Consiliul European si sa-i viziteze pe ranitii din #Colectiv

Seful guvernului de la Londra a evidentiat patru domenii in care incearca sa obtina schimbari pana la referendum, preconizat a fi organizat pana la sfarsitul lui 2017: competitivitate, suveranitate nationala, guvernanta economica si accesul altor cetateni din UE la ajutoarele sociale. Ultimul subiect este si cel mai sensibil, statele membre opunandu-se cu tarie oricaror discriminari in Marea Britanie impotriva cetatenilor lor.

"Avem in continuare o problema grava si nu stim cum sa mergem inainte in privinta chestiunii ajutoarelor sociale", a declarat miercuri un oficial al UE, sub protectia anonimatului.

Ministrul britanic de externe Philip Hammond le-a cerut celor care au ingrijorari sa vina cu propuneri alternative, insa alte voci vor ca Londra sa ofere solutii.

Totusi, nu este de asteptat sa se obtina mari progrese la summitul din aceasta saptamana, Tusk afirmand ca cele doua parti "sunt inca departe de un acord in privinta mai multor chestiuni". In textul proiectului de concluzii pregatit pentru acest consiliu care se va incheia vineri, sectiunea dedicata propunerilor de reforma ale Marii Britanii a fost lasata necompletata.

Oficiali ai UE spera sa se ajunga la un acord la intalnirea din februarie a liderilor europeni. Initial, Londra isi dorea sa incheie aceste discutii in decembrie, insa Cameron a recunoscut ca acest calendar nu este sustenabil.

Tot joi, liderii europeni urmeaza sa discute si despre criza imigratiei. Summitul este precedat de discutii la Bruxelles intre reprezentantii tarilor favorabile ideii de a redistribui refugiati din Turcia si premierul acestei tari, Ahmet Davutoglu.

Vineri, toti liderii din UE ar urma sa discute despre lupta impotriva terorismului si criza din Siria, precum si despre chestiuni economice si privind energia, inclusiv despre planurile controversate ale gigantului rus Gazprom de a-si extinde gazoductul Nord Stream si in Germania.

Sanctiunile economice ale UE impotriva Rusiei s-ar putea afla de asemenea pe agenda. Insa o solicitare a lui Donald Tusk ca ambasadorii sa decida asupra acestei chestiuni vineri dupa-amiaza face ca o discutie la summit sa fie putin probabila, potrivit unor diplomati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Marea Britanie iesire Uniunea Europeana, #Brexit Consiliu European , #Uniunea Europeana