Noi masuri europene pentru protectia consumatorilor - Vezi care sunt

Luni, 24 Iunie 2013, ora 16:12
1456 citiri
Noi masuri europene pentru protectia consumatorilor - Vezi care sunt

Comisia Europeana (CE) instituie noi norme care definesc cum trebuie sa reactioneze operatorii de telecomunicatii si furnizorii de servicii de Internet in cazul in care datele cu caracter personal ale clientilor sunt pierdute, furate sau compromise intr-un alt mod.

In plus fata de datele referitoare la apelurile telefonice si la site-urile Internet vizitate, operatorii de telecomunicatii si furnizorii de servicii de Internet detin o serie de date cu privire la clientii lor, precum numele si adresele acestora si detalii ale conturilor bancare.

Din anul 2011, aceste companii functioneaza avand obligatia generala de a informa autoritatile nationale si abonatii cu privire la cazurile de incalcare a securitatii datelor cu caracter personal, iar datorita regulamentului CE, companiile vor sti mai bine cum sa indeplineasca aceste obligatii.

Astfel, companiile vor trebui sa informeze autoritatea nationala competenta cu privire la incident in termen de 24 de ore de la incalcarea securitatii datelor cu caracter personal, in scopul de a o izola cat mai bine posibil.

Daca in aceasta perioada informatiile nu pot fi divulgate in totalitate, companiile trebuie sa ofere un prim set de informatii in termen de 24 de ore, urmand sa transmita restul informatiilor in trei zile.

De asemenea, acestea vor trebui sa evidentieze care sunt informatiile afectate si ce masuri au fost sau vor fi luate de companie.

CE intentioneaza sa stimuleze companiile sa cripteze datele cu caracter personal. Astfel, in colaborare cu Agentia Europeana pentru Securitatea Retelelor Informatice si a Datelor (ENISA), CE va publica si o lista orientativa cu masuri tehnice de protectie, precum tehnicile de criptare, care fac ca datele sa fie de neinteles pentru orice persoana neautorizata sa le consulte.

Daca intr-o companie care aplica astfel de tehnici s-ar produce o incalcare a securitatii datelor, respectiva companie ar fi scutita de sarcina de a notifica abonatul, deoarece, in realitate, o astfel de incalcare nu ar divulga datele cu caracter personal ale acestuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#UE masuri protectie consumatori, #UE norme protectie consumatori, #pierdere furt date personale UE , #Uniunea Europeana