Ziare.com

Noi reguli UE pentru hrana bebelusilor - ce interzice ca sa incurajeze alaptatul

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 14:54

   

Noi reguli UE pentru hrana bebelusilor - ce interzice ca sa incurajeze alaptatul
Parlamentul European a aprobat, marti, o lege prin care schimba regulile privind etichetarea si continutul laptelui pentru bebelusi si impune ca alimentele pentru diete speciale medicale sa fie mai bine definite pentru a proteja consumatorii si pentru a sublinia diferentele dintre alimentele pentru consum normal si cele pentru grupuri specifice.

Noile reguli, agreate deja de Consiliul Europei, se refera si la unele regimuri pe baza de calorii putine, se afirma intr-un comunicat al Biroului Parlamentului European in Romania, remis Ziare.com.

"Nou nascutii, copiii mici si oamenii cu afectiuni grave in mod evident sunt consumatori speciali si este de datoria noastra ca legislatori sa stabilim reguli mai stricte privind, de exemplu, compozitia si etichetarea alimentelor destinate consumului lor", a spus raportorul Frederique Ries (ADLE, BE), dupa votul de marti.

"Pe de alta parte, este important sa facem ordine in jungla produselor alimentare, pentru a aboli conceptul de mancare dietetica, preluat in exces de instrumentele de marketing", a adaugat ea.

Noua lege simplifica si clarifica regulile privind etichetarea si compozitia formulei de inceput pentru nou-nascuti si a formulei de continuare pentru bebelusi cu varsta intre sase si zece luni, a preparatelor pe baza de cereale, alimentelor destinate unor scopuri medicale speciale si substitutilor alimentari pentru controlul greutatii.

De asemenea, textul include o lista de substante cum ar fi vitaminele si mineralele care pot fi adaugate in aceste alimente.

Laptele pentru bebelusi

Etichetarea, prezentarea si promovarea formulelor de inceput pentru nou-nascuti si etichetarea formulelor de continuare nu trebuie sa cuprinda "imagini cu nou-nascuti sau alte imagini sau texte care pot idealiza utilizarea acestor formule" pentru "a nu descuraja alaptatul", se arata in lege.

Cu toate acestea, reprezentari grafice care pot ajuta la identificarea formulei si care ilustreaza metodele de preparare vor fi permise.

Parlamentul cere Comisiei sa evalueze daca "formulele de lapte de crestere" destinate copiilor cu varsta mica au cu adevarat "beneficii nutritionale prin comparatie cu o dieta normala pentru un copil in perioada de intarcare". De asemenea, trebuie evaluat daca este necesara o lege si pentru hrana destinata sportivilor.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 878 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor