Nou impas pentru Acordul CETA? Risca sa fie respins de germani

Vineri, 28 Octombrie 2016, ora 16:57
3488 citiri
Nou impas pentru Acordul CETA? Risca sa fie respins de germani
Foto: Arhiva Ziare.com

Acordul de parteneriat dintre UE-Canada va trebui aprobat de zeci de parlamente, atat regionale, cat si federale, riscand sa fie blocat in Bundesrat, Camera Superioara a Parlamentului Germaniei, formata din reprezentantii landurilor, scrie presa germana si canadiana.

Acordul Economic si Comercial UE-Canada (CETA) va trebui supus aprobarii in toate cele 28 de state membre UE si in Canada, in unele tari fiind necesara si validarea de catre parlamente regionale.

Potrivit publicatiei germane Die Welt, in total, 42 de parlamente regionale, nationale, federale si Legislativul UE trebuie sa aprobe tratatul de liber schimb.

Chiar daca in majoritatea camerelor parlamentare procedura de aprobare va fi una de rutina, probleme serioase ar putea aparea in Bundesrat.

Activistii care se opun CETA vor sa propuna organizarea unui referendum pe tema Tratatului UE-Canada in landul Bavaria, iar votul va influenta decizia in Bundesrat, potrivit publicatiei Globe and Mail.

Reprezentantii landurilor germane in care se afla la putere formatiuni extremiste ar putea face front comun impotriva CETA, periclitand aprobarea acordului.

Formatiunile Die Linke (extrema-stanga) si Partidul Verzilor au semnalat deja ca se opun aprobarii CETA, conform editiei germane a agentiei Reuters.

Belgienii au ajuns la un acord

Comentariile vin dupa ce politicienii belgieni au ajuns joi la un acord in privinta CETA, tratat pe care regiunea francofona Valonia l-a respins pana acum, in ciuda faptului ca era sustinut atat de restul Belgiei, cat si de toate celelalte 27 de state ale Uniunii Europene.

Belgienii au facut unele schimbari in ceea ce priveste importurile din agricultura si sistemul de solutionare a litigiilor in contencios, arata Reuters.

Modificarile au fost transmise inca de joi Uniunii Europene, iar acum de asteapta ca fiecare stat membru sa isi dea acordul pe noul text, inainte ca tratatul de liber schimb sa poata fi semnat de cele doua parti.

Decizia valonilor de a sustine pana la urma parteneriatul vine dupa ce summit-ul UE-Canada, care ar fi trebuit sa aiba loc joi la Bruxelles si unde se spera semnarea acordului, a fost anulat.

Esec total pentru Acordul CETA: Summit-ul UE-Canada a fost anulat

Acordul este foarte important pentru tara noastra, pentru ca de semnarea lui depinde ridicarea vizelor pentru romanii care calatoresc in Canada, incepand cu 1 decembrie 2017. In plus, parteneriatul ar aduce beneficii de miliarde de euro si pentru UE

De ce ar fi bun pentru Romania acordul UE-Canada, in afara de eliminarea vizelor

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#acord CETA respins germani, #acord CETA Germania , #Uniunea Europeana