O noua plaga cutremura Europa (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 04 Martie 2013, ora 14:12
12003 citiri
O noua plaga cutremura Europa (Opinii)

De fiecare data cand civilizatia a fost zguduita din temelii de o criza profunda, cand viata a fost data peste cap de o boala puternica sau un cataclism natural ale caror cauze nu au fost descoperite imediat, oamenii au inventat ce nu cunosteau, au scos tapi ispasitori cand disperarea risca sa ia mintile multimii si au varsat sange nevinovat in semn de sacrificiu celor mai inalte forte.

Criza economica din Europa s-a extins si a patruns pana in cel mai ferit ungher de pe continent. Nu e prima oara. Au trecut insa cinci ani de la declansarea ei, iar semnele indica toate doar o adancire a ei, in cel mai fericit caz, daca nu cumva risca sa le scape tuturor de sub control. Din punctul asta de vedere, putem intelege spaima care-i cuprinde pana si pe cei mai docili si blazati cetateni ai istoriei - vesticii de astazi.

Dar ceea ce parea in timpuri de crestere economica si explozie imobiliara civilizatie si imbratisarea valorilor universale se dovedeste in criza a fi ipocrizie si lupta fara principii pentru pastrarea unei stari de fapt inca avantajoase.

Odata cu apropierea Consiliului JAI, reactiile in legatura cu aderarea Romaniei la spatiul Schengen au explodat. Dupa balacareala politicienilor de acasa, a urmat spectacolul declaratiilor care mai de care mai panicarde ale oficialilor din Marea Britanie si Germania.

Ministrul german de Interne a declarat ca tara sa isi va exprima dreptul de veto, daca Romania si Bulgaria vor insista la Consiliul JAI pentru un vot de stabilire a datei de aderare. Fara a da prea multe detalii in legatura cu motivatia deciziei, oficialul a spus sec: "extinderea spatiului Schengen va fi acceptata de cetatenii nostri numai daca vor fi indeplinite conditiile esentiale pentru acest pas, ceea ce acum nu este cazul."

Fara a mai sti demult ce este "esential" pentru a fi primit in Schengen, Romania se afla in situatia "prostului" clasei, pe care nimeni nu il vrea in nicio echipa, nimeni nu vorbeste cu el, toti isi bat joc si rad de el, insa nimeni nu il cunoaste cu adevarat.

Stigmatizarea face mereu treaba "murdara", pe care niciun discurs, niciun argument nu va putea vreodata sa il inlocuiasca. E sentinta care porneste din inima, cand nu vrei sa iti provoci singur dureri de cap scormonind dupa ratiuni nesofistice.

Ministrul britanic de Externe, de exemplu, vede peste tot numai emigranti romani care vor scufunda sub greutatea lor insula, dupa 2014, in practicarea turismului de dragul ajutoarelor sociale. Iar un alt extremist din Marea Britanie propune englezilor iesirea tarii lor din UE, ca sa scape definitiv de romani si bulgari.

Un alt german vrea iesirea Italiei din zona euro, in timp ce tara pare de neguvernat si se aud voci importante din interior care vor sa renunte la moneda euro.

In Bulgaria, Grecia si Portugalia au loc proteste saptamana de saptamana, iar Franta pare sa nu isi gaseasca echilibrul economic la aproape un an de la schimbarea puterii.

Sa nu ne miram ca se cauta tapi ispasitori, iar categorii intregi de cetateni sunt stigmatizati. Pana mai ieri tot ei erau invitati si bucuros acceptati pentru a le face toata treaba murdara pe care civilizatii din Vest nu mai aveau timp, chef sau placere sa o faca, fiind multumiti cu profitul din explozia imobiliara.

Astazi cand au ramas fara bani si trebuie sa se intoarca la munca, nu le mai convine sa se impiedice de cei care ieri le faceau viata usoara.

Deja revedem filme pe care le credeam irepetabile. Vedem deja cum categorii sociale sunt scoase vinovate pentru prabusirea economiilor. Auzim cum harnicii din Nord pregatesc politici de razbunare pentru "lenesii" din sudul Europei. Acum civilizatii din Vest sunt speriati de coruptii primitivi din Est.

Cine mai vrea egalitate si deschide usa saracilor, cand vesticii insisi nu mai sunt ce au fost, cand aveau si interese in periferia corupta a UE?

Mecanismul a functionat mereu la fel. La jumatatea secolului XIV, Europa era decimata de cea mai ingrozitoare boala - "moartea neagra". Ciuma bubonica a injumatatit populatia de pe continent, lasand in urma groaza si durere. La apogeul ei, furia si teroarea au pus stapanire pe mintile unora, care apoi au pornit in cautarea "vinovatului" pentru raspandirea mortii. Asa s-au ars pe rug mai intai saracii de la marginea oraselor, apoi au fost vanate comunitati de tigani, pana s-a ajuns la evrei.

Astazi se stie ca nu omul purta bacteria ucigasa (Yersinia pestis), care a lasat in urma 100 de milioane de morti si sentimentul sfarsitului lumii, ci puricii de pe sobolanii ascunsi pe nave si in fiecare colt de lume.

Istoria e relevanta pentru a intelege cat de usor scapa adevarul cand oamenii sunt cuprinsi de panica si vor mai mult decat orice sa gaseasca un vinovat, atat timp cat nu stiu sau nu pot rezolva criza care a adus toate problemele de astazi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Romania aderare Schengen, #imigranti romani UE , #Uniunea Europeana