Opinii: De ce este Croatia atat de dorita in UE?

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 19:39
5308 citiri
Opinii: De ce este Croatia atat de dorita in UE?

Uniunea Europeana insista pentru aderarea Croatiei, stat ex-iugoslav ce trebuie sa isi inchida cu succes toate cele 35 de capitole de negocieri. Croatia este aproape rugata sa adere, UE fiind dispusa sa o primeasca chiar daca nu indeplineste toate conditiile.

Asa cum consemnam in urma cu ceva vreme, extinderea Uniunii Europene este mai mult decat accelerata si nu este vazuta cu ochi buni de toate statele membre, mai ales de cele puternic dezvoltate. "Marea familie" a crescut brusc, iar criteriile de aderare sunt date uitarii pe zi ce trece.

Intr-un interval de doar trei ani, 12 tari au devenit membre peste noapte, desi mai bine de jumatate dintre ele nu erau pregatite din niciun punct de vedere. Cele 10 state integrate in 2004 au adus multe probleme Uniunii, dovedindu-se ca aderarea s-a facut mult prea devreme.

State ca Polonia, Cehia sau Ungaria inca nu s-au adaptat la sistemele europene si au suferit enorm imediat dupa integrare, ducand cu greu in spate statutul de stat membru. Nici macar trecerea la moneda unica nu s-a realizat, desi au trecut mai bine de 6 ani de la integrarea acestora.

Episodul din 2004 s-a repetat si in 2007 cand Romania si Bulgaria, doua tari cu mult mai putin pregatite decat cele din 2004, au fost primite cu bratele deschise de catre europeni. Acelasi lucru se intampla acum si cu Zagrebul, procesul de negocieri pentru aderare fiind in plina desfasurare.

Croatia s-a redresat relativ repede dupa conflictele din anii '90 si a cunoscut o dezvoltare economica semnificativa, fapt ce i-ar fi permis integrarea cu mult mai devreme daca nu ar fi existat tensiunile din regiune.

UE pare sa fi uitat de crimele de razboi sau de diferendul frontalier dintre croati si sloveni, care s-a rezolvat brusc printr-un referendum, si se gandeste serios daca sa accepte un al 28-lea stat chiar in conditiile in care nu sunt inca indeplinite toate criteriile, acestea urmand a se savarsi dupa aderare, exact ca in cazul nostru.

Nu trebuie sa uitam ca Zagrebul exporta catre UE peste 60% din bunurile industriale, iar investitiile straine venite dinspre Uniune ating un procent de 99% din volumul total al investitiilor straine directe, in valoare de 3,57 miliarde de euro, reprezentand 9,5% din PIB-ul Croatiei.

Desigur, potentialul turistic poate fi una dintre explicatiile pentru care cei de la Bruxelles isi doresc cu orice pret aderarea acestui stat balcanic. Trebuie totusi avut in vedere faptul ca se vrea o europenizarea rapida a tarilor ramase in afara Uniunii, cu toate ca acest proces nu aduce nimic bun, mai ales in conditiile in care sistemul actual functioneaza deja greu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Croatia integrare Uniunea Europeana, #integrare Uniunea Europeana , #Uniunea Europeana