Parlamentul European isi alege noul presedinte

Autor: Ana Ilie
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 11:43
1149 citiri
Parlamentul European isi alege noul presedinte

Prima sedinta plenara a Parlamentului European din 2012 marcheaza mijlocul actualei legislaturi europarlamentare si declanseaza alegerea unui nou presedinte si altor vicepresedinti PE, care au un mandat de doar doi ani si jumatate.

Marti si miercuri, europarlamentarii isi vor alege un nou presedinte, 14 vicepresedinti si cinci chestori, informeaza portalul Parlamentului European.

Exista trei candidati in cursa prezidentiala din PE - socialistul german Martin Schulz, europarlamentarul britanic liberal Diana Wallis si conservatorul britanic Nirj Deva. Unul dintre acestia il va inlocui pe actualul presedinte PE, polonezul Jerzy Buzek, membru al grupului Partidul Popular European, PPE.

Scrutinul este secret si supravegheat de opt europarlamentari. Candidatul care obtine majoritatea absoluta a voturilor exprimate (50% + 1) este ales. Daca nu exista un invingator dupa primul scrutin, aceiasi candidati sau candidati noi participa la un al doilea tur de scrutin, in aceleasi conditii. Procesul poate fi repetat si a treia oara, daca este necesar.

In fine, daca nici a treia oara nu exista un castigator, primii doi cel mai bine plasati candidati participa la un al patrulea tur, unde castigatorul este decis prin majoritate simpla. Daca in acest caz exista egalitate, candidatul mai varstnic este declarat invingator.

Presedintele astfel ales supravegheaza toate lucrarile Parlamentului European, ale dezbaterilor plenare si ale organismelor sale. Acesta reprezinta Parlamentul in toate chestiunile juridice si de relatii externe si la inceputul fiecarui Consiliu European trimite punctul de vedere al Parlamentului pe marginea chestiunilor aflate pe agenda intalnirii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Parlament European, #alegere presedinte Parlament European , #Uniunea Europeana