Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Parlamentul European se reuneste pentru prima data dupa alegerile europene din mai

Marti, 01 Iulie 2014, ora 11:53
1547 citiri
Parlamentul European se reuneste pentru prima data dupa alegerile europene din mai

Cei 751 de noi eurodeputati se reunesc la Strasbourg pentru sesiunea plenara constitutiva a Parlamentului European rezultat in urma alegerilor europene din 22-25 mai.

Pe agenda sesiunii de la Strasbourg figureaza intre altele alegerea presedintelui legislativului european, a celor 14 vicepresedinti, precum si a presedintilor comisiilor de specialitate ale PE. Candidatii la presedintia PE pot fi propusi fie de catre un grup politic sau de cel putin 40 de deputati europeni, iar procedura de alegere este cea prin vot secret.

Pe 24 iunie, popularii si social-democratii europeni au convenit din nou sa-si imparta presedintia Parlamentului European, astfel ca in primii doi ani si jumatate acest post va fi detinut de un reprezentant al grupului social-democrat, iar a doua parte a mandatului, ce va incepe in ianuarie 2017, va reveni PPE.

Candidatul social-democratilor pentru acest post este Martin Schulz, presedinte in exercitiu al PE. El este sprijinit de Partidul Social-Democrat german, dar si de cancelarul crestin-democrat Angela Merkel. Contracandidatii lui Schulz la presedintia PE sunt conservatorul britanic Sajjad Karim, spaniolul Pablo Iglesias, membru al grupului GUE, si ecologista austriaca Ulrike Lunacek.

Juncker a castigat - e propus sef al CE. Cand afla Romania ce portofoliu primeste

Doua romance candideaza la posturi de vicepresedinte al PE

Martin Schulz a fost ales la 18 iunie presedintele grupului europarlamentar al socialistilor si democratilor (S&D), un post pe care l-a mai ocupat si in legislatura care se incheie, inainte de a deveni presedintele legislativului european. Grupul PPE este condus de germanul Manfred Weber, care l-a inlocuit pe francezul Joseph Daul.

Dupa ce presedintele PE va fi ales, deputatii europeni vor vota pentru alegerea celor 14 vicepresedinti si cinci chestori. Grupul S&D a desemnat-o pe eurodeputata Corina Cretu (PSD) candidata pentru functia de vicepresedinte al Parlamentului European, in timp ce Adina Valean (PNL) a fost desemnata de grupul Partidului Popular European (PPE) candidata pentru functia de vicepresedinte al legislativului european.

Potrivit agendei de lucru a sesiunii plenare a PE, eurodeputatii vor dezbate marti rezultatele reuniunii Consiliului European din 26-27 iunie, cu presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Miercuri va fi facut un bilant al presedintiei grecesti a Consiliului UE (1 ianuarie - 30 iunie 2014), iar premierul Italiei, Matteo Renzi, le va prezenta eurodeputatilor prioritatile presedintiei italiene a Consiliului UE care va fi asigurata in al doilea semestru al acestui an.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#prima sedinta Parlamentul European, #constituire Parlamentul European 2014 , #Uniunea Europeana