Politico: Cu directia Romania, liderii UE planuiesc mai multe summit-uri

Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 20:18
4346 citiri
Politico: Cu directia Romania, liderii UE planuiesc mai multe summit-uri
Foto: Arhiva Ziare.com

Aflat, vineri, la summit-ul liderilor UE de la Tallinn, presedintele Klaus Iohannis le-a adresat o invitatie formala acestora pentru summit-ul programat pe 30 martie 2019, la Sibiu, la o zi dupa iesirea Marii Britanii din UE. In acest timp, presedintele Consiliului European a expus un "plan de lucru" pentru a accelera reforma inainte de Brexit.

"Avand foaia de parcurs catre Romania, liderii Uniunii Europene planuiesc mai multe summit-uri", titreaza Politico, intr-un articol semnat de David M. Herszenhorn.

Acesta sustine ca liderilor UE le-a placut atat de mult summit-ul pe teme digitale din Estonia, incat vor mai multe summit-uri de acum inainte.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus vineri ca unul dintre rezultatele concrete ale reuniunii din Tallinn a fost ca va prezenta un nou si mai intens plan de lucru pentru lideri, prezentand o agenda de acum pana la summit-ul special de la Sibiu.

"Ieri seara, am avut o dezbatere buna si constructiva", a spus Tusk, ajungand la o conferinta pe teme digitale, care a fost si scopul oficial al intalnirii din Estonia. "Voi folosi aceasta dezbatere pentru a construi ceea ce as putea numi agenda liderilor din 2017 si 2018, desigur dupa consultari cu toate statele membre, si voi prezenta aceasta agenda politica in doua saptamani".

Consilierii lui Tusk au precizat ca presedintele francez Emmanuel Macron si cancelarul german Angela Merkel si-au exprimat sustinerea pentru ideea unei intalniri mai dese a liderilor. De asemenea, decizia de a inainta o agenda mai concreta a survenit si ca urmare a dorintei liderilor, exprimate la cina de joi seara, de a intari scopul si relevanta UE, in contextul amenintarii populismului.

In timp ce candidatii anti-UE au fost invinsi in alegerile nationale de acest an din Olanda si Franta, generand un sentiment de usurare la Bruxelles, Alternativa pentru Germania a devenit duminica primul partid de extrema dreapta care ajunge in Bundestag.

La cina la care a participat si premierul britanic Theresa May, liderii celorlalte 27 de state UE si-au reiterat angajamentul sa mentina unitatea dincolo de procesul Brexitului. Insasi iesirea Marii Britanii din UE a fost un motiv important pentru ca liderii sa se intalneasca mai des. Intalniri vor avea loc in fiecare dintre ultimele trei luni ale anului, iar in 2018 ar urma sa desfasoare lunar.

Politico noteaza ca, in foile de parcurs anuntate de Tusk, respectiv de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a anuntat pe 13 septembrie summit-ul european de la Sibiu, din 2019, exista o oprire comuna - orasul istoric Sibiu, adaugand ca tara noastra va detine presedintia Consiliului UE in prima jumatate a anului 2019.

De altfel, Tusk a sprijinit ideea enuntata de Juncker privind summit-ul din Romania, de dupa iesirea Marii Britanii din UE.

Iata si reactia lui Iohannis, dupa anuntul facut de Juncker, pe 13 septembrie

Miercuri, presedintele Comisiei Europene a lansat hastagul #Roadmap2Sibiu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#summit UE Sibiu 2019, #Tusk Juncker Summit Romania, #Tusk Juncker summit Estonia , #Uniunea Europeana