Premierul Belgiei a invitat la o reuniune privata oficiali din 12 state, inaintea summit-ului. Romania lipseste

Joi, 22 Februarie 2018, ora 11:19
10019 citiri
Premierul Belgiei a invitat la o reuniune privata oficiali din 12 state, inaintea summit-ului. Romania lipseste
Foto: Arhiva Ziare.com

Prim-ministrul belgian Charles Michel va fi gazda unei reuniuni informale cu oficiali din 12 state, printre care A. Merkel, E. Macron, B. Borissov, la un castel din suburbia Bruxelles-ului, inainte de summit-ul informal EU-27.

Printre acestia nu figureaza niciun reprezentant al Romaniei, potrivit listei de invitati remise de guvernul belgian la solicitarea Ziare.com.

Premierul Michel a invitat la aceasta reuniune privata 12 oficiali europeni, au confirmat oficiali guvernamentali pentru Ziare.com, dupa ce EUObserver scrisese ca sunt 11 invitati. Nici presedintele Iohannis, nici premierul Viktor Orban nu se regasesc pe aceasta lista. In plus, fata de numele publicate de presa belgiana, pe lista a aparut si olandezul Mark Rutte.

Mark Rutte (Olanda), Angela Merkel (Germania), Emmanuel Macron (Franta), Mateusz Morawiecki (Polonia), Mariano Rajoy (Spania), Boiko Borissov (Bulgaria), Leo Varadkar (Irlanda), Paolo Gentiloni (Italia), Juha Sipila (Finlanda), Xavier Bettel (Luxemburg), Antonio Costa (Portugalia) si Robert Fico (Slovacia) sunt cei care vor participa la discutiile care preced summit-ul informal de la Bruxelles.

Reuniunea va avea loc la Chateau de Val Duchesse si se asteapta ca tema principala sa fie bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2020-2027.

"Prim-ministrul isi asuma un rol activ pentru a da un nou elan Europei. Belgia vrea sa functioneze ca un constructor de punti in diferite dezbateri europene", a explicat cabinetul premierului belgian, citate de La Libre.

Consiliul European va organiza, vineri, o reuniune informala la care vor fi prezenti sefii de state si de guvern din toate tarile Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii. Din partea Romaniei va merge presedintele Klaus Iohannis.

Pe agenda evenimentului se afla bugetul Uniunii Europene pentru urmatorii sapte ani si sistemul de alegere a presedintelui Comisiei Europene. Liderii UE, cu exceptia Marii Britanii, vor decide daca sunt de acord cu majorarea viitorului buget, pentru finantarea politicilor comune in domeniul securitatii, apararii si migratiei, potrivit Reuters.

Participantii trebuie sa decida si ce ar trebui sa se faca cu locurile din Parlamentul European ramase vacante, ca urmare a iesirii Marii Britanii din UE.

Liderii vor mai discuta o propunere a Parlamentului European, de a reduce numarul de locuri din legislativ la 705, de la 751, dupa plecarea a 73 de parlamentari britanici si redistribuirea unei parti a acestora intre alte state membre, pentru a tine cont de schimbarile demografice.

Prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, s-a aflat, marti si miercuri, la Bruxelles, unde a avut intalniri cu presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, cu presedintele Consiliului Europei, Donald Tusk si cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Dancila a avut apoi declaratii comune cu Tajani si cu Juncker, dar nu a existat o conferinta de presa comuna cu Donald Tusk.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Consiliul European Bruxelles buget, #UE Brexit summit , #Uniunea Europeana