Premierul britanic, acuzat de santaj dupa ce a avertizat ca tara sa ar putea parasi UE

Luni, 02 Iunie 2014, ora 08:52
2660 citiri
Premierul britanic, acuzat de santaj dupa ce a avertizat ca tara sa ar putea parasi UE
Foto: The Telegraph

Fostul premier al Luxemburgului, Jean Claude Juncker, candidatul sprijinit de Germania pentru presedintia UE, a calificat campania dusa de David Cameron impotriva numirii sale ca presedinte al Comisiei Europene drept "santaj".

Premierul britanic se afla in fruntea celor care se opun planurilor statelor unite in jurul Angelei Merkel. "Europa nu trebuie sa permita sa fie santajata", a declarat Juncker pentru presa germana, exprimandu-si increderea ca va obtine postul in aceasta vara, scrie The Telegraph.

Juncker a reactionat dupa ce Italia s-a raliat pozitiei exprimate de David Cameron. Matteo Renzi, premierul italian, a vorbit duminica in favoarea pozitiei Marii Britanii, subliniind ca Juncker nu are o majoritate sigura pentru alegerea sa.

Cameron ameninta cu iesirea din UE, daca Juncker devine seful Comisiei Europene

"Juncker este unul dintre numele de pe lista, dar nu e ultimul nume", a spus Renzi, ca un ecou al declaratiilor lui David Cameron, care a spus ca e mai important ca liderii UE sa se concentreze pe problemele aflate pe agenda europeana decat pe numele celui care va fi presedintele Comisiei Europene.

Francois Hollande, presedintele Frantei, nu se opune in principiu alegerii lui Juncker, dar ar vrea ca fostul sau ministru de Finante, Pierre Moscovici, sa primeasca postul.

In timpul unei intalniri la Bruxelles, martea trecuta, liderul britanic a avertizat-o pe Angela Merkel, cancelarul german, ca Marea Britanie ar putea parasi UE daca Juncker, un partizan al ideii de State Unite ale Europei, si pe care acesta l-a descris drept "o figura a anilor '80", primeste postul.

Daca Juncker primeste postul, a avertizat Cameron, numirea sa ar fi un cadou pentru partidul extremist britanic UKIP, care a castigat saptamana trecuta alegerile pentru Parlamentul European.

Cameron ar fi spus la aceste discutii ca numirea lui Juncker ar putea grabi declansarea unui referendum in Marea Britanie privind apartenenta la UE si ar face mult mai probabil un vot impotriva ramanerii in strucutra europeana.

Cameron si alti sefi de state se opun lui Juncker deoarece acesta e un partizan al unei Europe federale.

Cine este Junker

Juncker a fost premier al Luxemburgului timp de 19 ani, fiind invins abia in alegerile generale din 2013, dupa ce un scandal de spionaj i-a atras scaderea increderii populatiei.

El a fost si presedinte al intalnirilor ministrilor de Finante in apogeul crizei financiare, perioada in care a admis ca "a spus si minciuni", si a marturisit ca anumite decizii sensibile legate de politica economica trebuie luate "dupa dezbateri secrete si intunecate".

La inceputul acestui an, Juncker a fost fortat sa nege ca are o problema cu alcoolul, dupa ce Jeroen Dijssebloem, ministrul de Finante al Olandei, l-a descris drept "un mare bautor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#David Cameron santaj Juncker, #Cameron santaj parasire UE, #Cameron Juncker presedintie santaj , #Uniunea Europeana