Premierul polonez a mimat ca ezita sa semneze Declaratia de la Roma

Sambata, 25 Martie 2017, ora 17:54
12396 citiri
Premierul polonez a mimat ca ezita sa semneze Declaratia de la Roma
Foto: Facebook Beata Szydlo

In pofida opozitiei statelor est-europene, ideea Europei cu mai multe viteze a fost inclusa in Declaratia semnata sambata de liderii europeni, reuniti la summitul de la Roma pentru a aniversa 60 de ani de la incheierea tratatului ce a pus bazele blocului comunitar.

Liderii UE au semnat declaratia de la Roma: Vom face Uniunea Europeana mai puternica

Un moment oarecum amuzant a avut loc la semnarea Declaratiei, cand premierul polonez, Beata Szydlo, care pana cu o zi in urma s-a opus continutului acestui text, a sugerat printr-un gest ca ar ezita sa-l semneze, relateaza agentiile DPA si EFE.

Cuprinsa in formula 'vom actiona impreuna in ritmuri si intensitati diferite unde va fi necesar', conceptul Europei cu mai multe viteze se regaseste in textul ce descrie starea de fapt a Uniunii si viziunea asupra viitorului ei.

In continuarea acestei formulari se mentioneaza totusi ca statele UE vor avansa 'in aceeasi directie', iar acelea care doresc sa se alature unei cooperari consolidate intr-un anumit domeniu vor putea sa faca acest lucru, fiind de asemenea indicat faptul ca o cooperare in ritmuri si intensitati diferite se va face in conformitate cu tratatele actuale.

Guvernul de la Varsovia s-a manifestat foarte vocal impotriva ideii Europei cu mai multe viteze, enuntata de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in prezentarea pe 1 martie a celor cinci scenarii privind viitorul proiectului european. Aceasta idee a fost agreata imediat de statele fondatoare ale blocului comunitar, dar executivul polonez a considerat-o mai degraba o incercare de a transforma statele est-europene in membrii de rangul doi in UE.

Premierul Beata Szydlo a amenintat ca nu va semna Declaratia de la Roma, dar vineri a anuntat ca a revenit asupra acestui punct de vedere, ea afirmand ca solicitarile Poloniei au fost indeplinite.

Nu este insa clar ce concesii i s-au facut, pentru ca textul semnat sambata la Roma este acelasi care era cunoscut inca de luni.

Polonia formulase patru solicitari importante: respingerea unei Europe cu mai multe viteze, intarirea rolului parlamentelor nationale in detrimentul Bruxellesului, coordonarea cu NATO in domeniul politicii apararii comune si o agenda sociala a UE care sa nu blocheze punerea in aplicare a principiilor pietei comune.

In momentul semnarii Declaratiei de la Roma, premierul Beata Szydlo a tinut pentru ceva timp pixul in aer deasupra documentului, afisand in acelasi timp un zambet sugestiv, iar in final l-a semnat.

Compatriotul ei, Donald Tusk, recent reales presedinte al Consiliului European, in pofida opozitiei guvernului polonez, a exprimat o alta viziune asupra Europei cu mai multe viteze, una a trecutului. 'Mi-am trait jumatate din viata in spatele Cortinei De Fier, unde era interzis sa visezi la aceste valori' europene, a spus Tusk. 'Aceea era adevarata Europa cu mai multe viteze', a conchis el.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Polonia ezitare semnare declaratia Roma, #Polonia summit Roma , #Uniunea Europeana