Quo vadis, Europa?

Autor: Sebastian Bodu - avocat si lector universitar
Marti, 17 Noiembrie 2015, ora 09:54
3965 citiri

Nu sunt eurosceptic si in niciun caz antieuropean. Cred ca, la modul general, Uniunea Europeana este cel mai inteligent proiect politic al tuturor timpurilor, nascut din cenusa a doua razboaie mondiale care au sfartecat Europa.

La modul particular, UE a adus Romaniei doua lucruri esentiale: fonduri si legislatie. Fondurile europene (atatea cate am putut atrage) au ajutat economia, iar directivele si regulamentele europene sunt mult superioare legilor facute de noi (si asta va spun din proprie experienta).

Dar, ca orice proiect ambitios si avantgardist, a ajuns intr-un punct in care conducatorii UE se departeaza, in chestiuni esentiale, de baza electorala.

Executivul comunitar traieste intr-un glob de sticla, ignorand semnele tot mai evidente ca interesele electorilor sunt altele, total opuse celor sustinute de Comisia Europeana. In mod ironic, cu numai o zi inaintea atentatelor de la Paris care au zguduit Europa, Jean Claude Juncker declara ca repartizarea cotelor de imigranti se va incheia in anul 2101.

Deputatii din Parlamentul European nu sunt nici ei straini de aceasta izolare, de parca nu ar fi fost votati de conationalii lor, ci de martieni. Este adevarat ca, formal, orice cetatean european poate vota listele de eurodeputati din orice stat membru, dar informal, practic, eurodeputatii sunt votati de cetatenii statului care i-a pus pe liste.

Mandatul in Parlamentul European a ajuns sa fie ca un simplu job in afara tarii, din care nu dai socoteala nimanui din tara ta.

Daca membrii executivului si legislativului european nu ies din clopotul de sticla de unde iau decizii in totala disonanta cu ceea ce isi doreste majoritatea cetatenilor statelor membre, Uniunea Europeana va face implozie. Primul pas va fi iesirea Regatului Unit, urmat de preluarea puterii, in multe din celelalte state membre, de partide eurosceptice sau antieuropene. Si ar fi pacat, pentru ca am dezintegra ceva ce nu va mai putea recupera, inlocuindu-l cu nationalismul had, putinist, distructiv.

Sebastian Bodu este avocat, lector universitar si presedinte al Avocatului Antreprenorilor, un ONG care isi propune sa lupte cu mijloace juridice impotriva abuzurilor ANAF. A fost presedinte al ANAF (2005-2007) si europarlamantar (2008-2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#decizii UE, #politica Uniunea Europeana , #Uniunea Europeana