Revista presei: Razboaiele politice din UE

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 08:51
1691 citiri
Revista presei: Razboaiele politice din UE

Criza datoriilor din zona euro provoaca frictiuni intre principalii factori de decizie ai Uniunii Europene, iar presa centrala de marti relateaza pe larg "razboaiele politice" ale Uniunii.

Statele membre care nu sunt parte a zonei euro au inceput sa fie nemultumite, scrie "Puterea". Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, l-a pus insa la punct pe David Cameron, care cerea sa fie consultat cu privire la deciziile din UE.

Pe de alta parte, presedintele francez si cancelarul german Angela Merkel, denumiti in ultima vreme de presa "Merkozy", au reusit sa-l irite si pe premierul italian Silvio Berlusconi, arata "Evenimentul Zilei".

Cei doi si-au zambit complice, in cadrul unei conferinte de presa, cand au fost intrebati daca sunt siguri ca Italia isi poate indeplini angajamentele de reducere a cheltuielilor si de efectuare a reformelor, arata "Adevarul".

Insa situatia din Europa nu ar trebui sa provoace zambete, arata "Romania Libera". Jumatate din datoria Greciei va trebui stearsa, deoarece statul nu o poate plati, iar bancile pagubite vor fi recapitalizate pentru a nu da faliment.

Puterea: Razboaiele politice din UE

Cele zece state care nu sunt membre ale zonei euro s-au plans ca celelalte state se folosesc de moneda comuna pentru a lua decizii fara a le consulta. Britanicii, cu sprijin puternic din partea Suediei si Poloniei, au solicitat si au obtinut acordul pentru participarea la summit-ul de miercuri al zonei euro, de la Bruxelles, care va reuni astfel toate tarile din UE.

Presedintele Nicolas Sarkozy i-a replicat insa premierului britanic David Cameron ca, nefiind membra a zonei euro, Marea Britanie nu ar fi in masura sa "dea lectii".

"Ne-am saturat de criticile voastre si ca voi sa ne spuneti ce sa facem. Spuneti sa urati euro si acum vreti sa va amestecati in intalnirile noastre", i-ar fi spus presedintele Frantei lui David Cameron, potrivit Puterea.

Evenimentul Zilei: Italienii, deranjati de atitudinea lui Sarkozy fata de tara lor

Angela Merkel si Nicolas Sarkozy au avut o pozitie dispretuitoare si fata de premierul italian Silvio Berlusconi, a carui tara se confrunta cu probleme serioase ale deficitului bugetar.

Intrebati, in cadrul unei conferinte de presa comune, daca Silvio Berlusconi le-a dat asigurari cu privire la capacitatea Italiei de a-si reduce deficitul bugetar, cei doi si-au zambit complice, relateaza Evenimentul Zilei.

Incidentul a provocat indignarea ministrului italian de Externe, Franco Frattini, care a declarat ca "gesturile si expresiile care ridiculizeaza Italia sunt inoportune".

Adevarul: Berlusconi raspunde "ranjetului" Frantei si Germaniei - Nimeni nu poate sa ne dea noua lectii

Zambetul "Merkozy" a provocat o reactie dura din partea premierului Berlusconi, care a amintit niciun partener din UE nu trebuie sa dea lectii altuia.

"Ne indreptam momentan cu pasi timizi spre un guvern al zonei euro, dar mai sunt inca multe de facut. Germania Angelei Merkel este constienta de acest lucru si munca sa va avea parte de o colaborare loiala din partea noastra.

Nimeni din UE nu se poate auto-denumi comisar si vorbi in numele guvernelor alese de popoarele din Europa. Nimeni nu este in masura sa dea lectii partenerilor," a spus Berlusconi, intr-un comunicat, potrivit Adevarul.

Romania Libera: Am negat prea mult realitatea, nu mai e timp de pierdut

Intalnirea liderilor din UE care au provocat aceste tensiuni sunt legate de datoriile uriase ale unor state europene. S-a decis ca Grecia va scapa de aproximativ jumatate din datorie, iar bancile pagubite vor fi recapitalizate pentru a nu da faliment.

Ministrii Finantelor din zona euro au aprobat transa de 8 miliarde euro din imprumutul pentru Grecia si au convenit sa ceara creditorilor privati ai statului elen sa accepte o pierdere mult mai mare pe obligatiunile detinute in Grecia, informeaza Romania Libera. (L.S.)

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#razboi Uniunea Europeana, #razboaie politice UE , #Uniunea Europeana