Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Romania a facut presiuni in favoarea Serbiei la Consiliul European, scrie Blic

Marti, 26 Octombrie 2010, ora 23:56
2454 citiri
Romania a facut presiuni in favoarea Serbiei la Consiliul European, scrie Blic
Foto: Arhiva

Eforturile diplomatice ale Romaniei si Suediei au contribuit la adoptarea unei variante mai favorabile a concluziilor Consiliului ministrilor de externe din UE, care au decis, luni, in unanimitate, ca cererea Serbiei de a obtine statutul de candidata la aderare sa fie trimis la Comisia Europeana.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a salutat aceasta decizie, care reprezinta un moment important in eforturile Belgradului de aderare la Uniunea Europeana si, deopotriva, un semnal puternic pentru regiune, potrivit MAE.

Surse diplomatice au declarat pentru cotidianul Blic ca, in urma eforturilor diplomatice ale Romaniei si Suediei, la reuniunea de luni de la Luxemburg a fost adoptata o varianta mult mai favorabila a concluziilor, in sensul ca se mentioneaza ca Serbia are termen pana la sfarsitul anului viitor pentru a finaliza cooperarea cu Tribunalul Penal International de la Haga, adica pentru a-i aresta si extrada pe ceilalti doi suspecti de crime de razboi - fostul lider militar al sarbilor bosniaci, Ratko Mladici, si Goran Hadzici, liderul sarbilor croati, inainte de a primi statutul de tara candidata la UE.

Romania a fost reprezentanta la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), desfasurata la Luxemburg duminica si luni, de secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu.

Consiliul ministrilor de externe din UE a decis luni in unanimitate ca cererea Serbiei privind obtinerea statutului de candidata la aderarea la UE sa fie trimisa Comisiei Europene. In acelasi timp, s-a decis ca deplina cooperare a Belgradului cu Tribunalul de la Haga este o conditie cruciala pentru aderarea la UE si ca va fi necesara decizia unanima luata de ministrii de externe din UE privind cooperarea deplina a Serbiei cu Tribunalul Penal International pentru fiecare viitor pas pe care aceasta tara il va face in vederea apropierii de UE.

De asemenea, ministrii au cerut ca Serbia sa implementeze toate recomandarile care i-au fost facute in iunie 2010 de catre procurorul-sef al Tribunalului Penal International, Serge Brammertz. Ei au subliniat ca raportul procurorului cu privire la progresele inregistrate de Serbia trebuie urmarit indeaproape.

Demersul ministrilor de externe din UE de a cere Comisiei Europene sa avizeze cererea de aderare a Serbiei la Uniunea Europeana este considerat un progres in drumul Serbiei catre UE si intervine dupa ce Belgradul a acceptat in iulie sa discute cu autoritatile din Kosovo.

Majoritatea statelor UE, opuse extinderii

Decizia ministrilor europeni de externe are loc intr-un moment in care multi dintre marii jucatori in UE sunt in mod deschis ostili unei noi extinderi, cu exceptia Balcanilor de Vest.

Discutiile pe tema unei noi extinderi a UE au revenit in atentie dupa ce Polonia si Suedia, initiatoare ale Parteneriatului Estic, au indicat, intr-un document ce defineste o strategie comuna, ca este putin probabil ca Uniunea Europeana sa invite vreuna dintre fostele republici sovietice sa se alature blocului european in urmatorii zece ani.

Ministrul polonez de externe Radek Sikorski si omologul sau suedez, Carl Bildt, si-au expus viziunea cu privire la viitoarele relatii ale UE cu tarile din vecinatate intr-o scrisoare datata 6 octombrie adresata sefei diplomatiei europene, Catherine Ashton, si comisarului pentru extindere, Stefan Fuele.

Scrisoarea noteaza ca Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, R. Moldova si Ucraina ar putea deveni intr-o buna zi membre UE, spre deosebire de tarile din nordul Africii si Orientul Mijlociu. "Unele (dintre tarile cu care se invecineaza UE) sunt europene si astfel se bucura de un statut special, in conformitate cu tratatele, altele vor ramane vecinele Europei", se afirma in documentul de patru pagini.

In niciun moment insa scrisoarea nu spune ca UE ar trebuie sa dea acestui grup "o perspectiva de extindere". In schimb, expune o viziune in care cele sase state vor adopta treptat reglementarile UE, aquis-ul comunitar, se vor indrepta catre un comert liberalizat si circulatie fara vize si vor lua parte in mai multe proiecte europene, inclusiv in cele ce privesc politia, armata sau programe legate de imigratie.

Ministerul de Externe a precizat, marti, ca Romania sustine consecvent politica "usilor deschise" ale UE, considerand ca extinderea Uniunii a fost si ramane o politica de succes cu efecte pozitive majore pentru procesele de reforma democratica din statele vizate. "In contextul revizuirii Politicii Europene de Vecinatate, Romania se pronunta in favoarea luarii in considerare a ambitiilor si aspiratiilor unor state partenere din vecinatatea estica vizand aderarea la UE, in baza principiilor meritelor proprii si conditionalitatii pozitive", mentioneaza MAE.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#aderare Serbia UE, #extindere UE, #presiuni Romania Serbia , #Uniunea Europeana