Romania, noua "roata care scartaie" a Uniunii Europene?

Miercuri, 31 Octombrie 2012, ora 13:44
3612 citiri
Romania, noua "roata care scartaie" a Uniunii Europene?

Romania este vazuta drept noua "roata care scartaie" a Uniunii Europene, in mare parte din cauza coruptiei, a nivelului mare de consum al energiei sau a lipsei de strategie nationala pentru inovatie.

Pana in anul 2020, Uniunea Europeana va fi o coalitie prospera si de succes a statelor sale membre. Din ce in ce mai multi cetateni vor fi educati, mai putini vor trai sub pragul saraciei si cei mai multi vor avea un loc de munca, noteaza site-ul Fool.com. Sau, cel putin, acesta este scopul pentru Europa 2020.

Acest plan, care este "concis, ambitios si optimist" include si limitarea emisiilor de gaze, dar si tinte pentru investitii in cercetare si dezvoltare.

Insa, cu poticniri masive in Romania - inclusiv coruptia guvernamentala publica, niveluri ale consumului de energie care sunt printre cele mai mari din Uniune, dar si o lipsa de strategie nationala pentru inovatie -, Europa 2020 se confrunta confrunta cu o batalie anevoioasa.

Cu toate ca este membru din 2007, Romania nu a adoptat moneda unica euro si nici nu face parte din spatiul Schengen. Planuieste sa adopte euro in anul 2015, in timp ce visele legate de spatiul Schengen sunt spulberate in mod repetat de alte state membre, ingrijorate din cauza instabilitatii politice din Romania.

Sursa citata noteaza ca Romania nu este singurul stat membru care ameninta planul de peste opt ani al Uniunii Europene. Astfel, sunt realizate legaturi cu Grecia, tara care inca nu este sigura ca va continua cu euro, in timp ce bancile romanesti si cele grecesti sunt in stransa legatura, Banca Nationala a Greciei fiind o prezenta importanta in Romania.

Insa tara noastra are propriile probleme, inclusiv includerea in lista "gupului statelor membre care recupereaza" - o categorie cu nevoi speciale pe care o imparte cu Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Lituania si Letonia.

Coruptia si scandalul, plagile care afecteaza Romania la toate nivelurile

Potrivit unui recent raport, Comisia Europeana a blocat 500 de milioane de euro destinati rambursarii proiectelor de infrastructura si de mediu ale Romaniei, deoarece "a identificat probleme serioase in procedurile anticoruptie ale tarii".

Romania a primit 1,8 miliarde de euro, bani europeni destinati dezvoltarii, iar aproape 400 de milioane de euro din aceasta suma ar putea fi nevoie sa fie dati inapoi in acest an. Oficialii europeni au transmis ca daca tara nu ia masurile necesare rezolvarii problemelor sale in urmatoarele doua luni, toate fondurile ar putea fi suspendate.

Cu toate acestea, tara noastra nu este singurul stat membru UE care este afectat de coruptie si scandal. Un studiu a aratat ca rata de coruptie din Bulgaria este de aproape trei ori mai mare decat media Uniunii Europene, insa Romania, Lituania si Slovacia au rate de coruptie si mai mari.

Insa, pentru a atinge scopurile ambitioase ale programului Europa 2020, Uniunea Europeana a cerut mai multa implicare a autoritatilor locale si regionale si mai multe investitii financiare.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Romania roata Uniunea Europeana, #Romania coruptie Uniunea Europeana, #Romania probleme Uniunea Europeana, #Romania fonduri europene , #Uniunea Europeana