Romania poate fi pusa intr-o pozitie defensiva in UE, pentru ca nu recunoaste Kosovo

Miercuri, 18 Aprilie 2012, ora 13:12
2408 citiri
Romania poate fi pusa intr-o pozitie defensiva in UE, pentru ca nu recunoaste Kosovo

Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) si Barcelona Centre for International Affairs (CIDOB) au publicat raportul "Sa recapatam initiativa: Cum ajutam Serbia si Kosovo sa se apropie de UE? - o analiza strategica a optiunilor statelor UE care nu recunosc independenta Kosovo".

Raportul face o analiza a optiunilor strategice ale celor cinci state din UE care s-au plasat in minoritate nerecunoscand independenta Kosovo, cu accent pe optiunile Romaniei si Spaniei.

Raportul nu abordeaza problema recunoasterii independentei in sine, ci recomanda guvernelor de la Madrid si Bucuresti cateva solutii prin care pot contribui la rezolvarea tensiunilor din zona si la apropierea de UE atat a Serbiei, cat si a Kosovo, in contextul negocierilor curente dintre Belgrad si Bruxelles.

Patru ani dupa ce Kosovo si-a declarat independenta, cele cinci state membre UE care nu ii recunosc independenta risca sa fie puse intr-o pozitie defensiva in UE, in ciuda numeroaselor concesii, cu un singur as in maneca: dreptul de veto.

Gratie acordului recent incheiat intre Belgrad si Pristina pe tema numelui oficial al Kosovo, cele cinci state au acum ocazia de a-si regandi obiectivele si strategiile si de a juca altfel cartea nerecunoasterii - proactiv si strategic.

Pasii de urmat de statele din UE care nu au recunoscut Kosovo

Pentru a profita pe deplin de aceasta ocazie, cele cinci state trebuie sa urmeze mai multi pasi:

1) Sa lase deoparte teama recunoasterii "pe usa din dos". Dupa cum spunea un diplomat UE din Pristina celor doi autori, recunoasterea altui stat nu se poate intampla accidental. Obsesia celor cinci guverne legata de recunoasterea "tacita" sau "implicita", care a rezultat in atatea dispute si blocaje, este nefondata. Esenta recunoasterii unui stat rezida in faptul ca e publica si oficiala.

2) Sa se foloseasca de acordul dintre Belgrad si Pristina privind folosirea numelui Kosovo in toate acordurile regionale si europene. Dialogul dintre Belgrad si autoritatile de la Pristina este congruent cu pozitia celor cinci state UE care nu recunosc independenta, acestea sustinand de la bun inceput ca statutul Kosovo nu ar trebui transat fara o negociere directa intre cele doua parti.

Acum, ca s-a ajuns la o solutie reciproc acceptata, aceasta ar putea fi folosita pentru a permite Kosovo accesul in organizatii internationale si pentru a-i imbunatati relatiile cu UE, inclusiv perspectivele unui Acord de Asociere si Stabilitate cu UE.

3) Sa se concentreze pe integrarea Serbiei si a Kosovo in UE. Toate tarile Uniunii Europene, indiferent de pozitia fata de independenta Kosovo, sunt de acord cu faptul ca viitorul acesteia se afla in UE. Prin urmare, obiectivul ar trebui sa fie nu blocarea recunoasterii sau sprijinirea unui partid sau a altuia, ci folosirea pozitiei de nerecunoastere pentru a stimula reforma si compromisul intre Belgrad si Pristina, amandoua fiind reciproc indispensabile intrarii in UE.

4) Sa comunice mai bine nerecunoasterea si motivatiile din spatele acesteia. Cu exceptia Greciei, pasii constructivi ai majoritatii statelor care nu recunosc independenta Kosovo s-au facut in spatele usilor inchise, sunt prin urmare invizibili si nu aduc acestora nici un beneficiu.

Cele cinci state care nu recunosc Kosovo sunt Romania, Spania, Grecia, Cipru si Slovacia. Raportul apare in cadrul proiectului "Kosovo in dialog cu Europa" derulat de Centrul Roman de Politici Europene si finantat de Fundatia Kosovo pentru o Societate Deschisa.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Kosovo recunoastere Romania, #Kosovo recunoscut state Uniunea Europeana, #Kosovo recunoscut UE, #Kosovo Uniunea Europeana, #recunoastere Kosovo UE , #Uniunea Europeana