Romanii vor merge fara vize in Canada - Parlamentul European a adoptat acordul CETA

Miercuri, 15 Februarie 2017, ora 13:26
200913 citiri
Romanii vor merge fara vize in Canada - Parlamentul European a adoptat acordul CETA
Foto: Ziare.com

Parlamentul European a adoptat, miercuri, la Strasbourg, acordul comercial - CETA - dintre Uniunea Europeana si Canada.

In cadrul votului din Parlamentul European, 408 eurodeputati au fost in favoarea acordului, 254 au fost impotriva, iar 33 s-au abtinut de la vot.

Odata cu adoptarea CETA, romanii vor putea merge fara vize in Canada, incepand cu 1 decembrie 2017.

Pe 30 octombrie, Canada a confirmat ca va elimina total regimul de vize pentru toti cetatenii romani, incepand cu 1 decembrie 2017, dupa o prima etapa de liberalizare partiala de la 1 mai 2017.

Incepand cu 1 mai, cetatenii romani care au detinut o viza canadiana temporara in ultimii 10 ani (Canadian temporary resident visa) sau care detin, in prezent, o viza valida, valabila pentru Statele Unite (valid US non-imigrant visa), vor putea sa viziteze sau sa tranziteze Canada pe baza unei autorizatii electronice de calatorie (eTA) in loc de viza.

Votul din PE este unul istoric, iar acordul este deja controversat, in contextul sentimentului anti-globalizare aflat in crestere in Europa, scrie agentia AFP.

"CETA este cel mai bun acord comercial pe care l-a incheiat vreodata UE. Va apropia si mai mult Canada si Europa", spune europarlamentarul german Manfred Weber, liderul grupului PPE.

La sfarsitul lunii octombrie, UE si Canada au semnat acordul de liber-schimb, dupa sapte ani de negocieri dure, depasind in cele din urma opozitia regiunii francofone belgiene Valonia, care a ridicat o serie de obiectii in ultimul moment.

Toate cele 28 de guverne UE sustineau inca de la inceput CETA, dar Guvernul central belgian nu a putut sa il aprobe oficial, fara acordul tuturor autoritatilor subfederale.

Liderii europeni spera intr-o sustinere simbolica din partea Parlamentului, insa opozantii acestui acord, care este cunoscut drept CETA, au trimis o petitie Parlamentului, cu trei milioane si jumatate de semnaturi, argumentand ca acordul reprezinta un pericol pentru sanatate, democratie si statul de drept.

Unul dintre beneficiile acordului ar urma sa fie eliminarea a 99 la suta din taxele vamale intre cele doua parti, ceea ce este vazut drept o mare victorie pentru exportatorii europeni.

Consens pe CETA: Ce au schimbat belgienii in acordul UE-Canada

Reprezentantul Romaniei la UE a semnat acordul CETA, de care depinde ridicarea vizelor de Canada

Canada confirma ridicarea vizelor pentru romani de la 1 decembrie 2017. Ciolos ii multumeste lui Trudeau pentru implicare

F.N.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#acord CETA adoptat Parlamentul European, #CETA votat PE, #romani fara vize Canada , #Uniunea Europeana