Seful Partidului Popular European, despre PDL, Vladimir Putin si armata UE Interviu

Autor: Ana Ilie
Marti, 01 Aprilie 2014, ora 12:11
8132 citiri
Seful Partidului Popular European, despre PDL, Vladimir Putin si armata UE Interviu

Presedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, crede ca este inacceptabila anexarea Crimeii de catre Federatia Rusa si ca solutia UE in fata unei Rusii in expansiune este o mai buna integrare.

In opinia lui Joseph Daul, presedintele rus, Vladimir Putin, a fost subestimat de Europa si acum este momentul pentru ca UE sa discute spinoasa problema a unei armate comune.

Aflat la Bucuresti pentru a sustine lista candidatilor PDL la alegerile pentru Parlamentul European, Daul a prezentat, pentru Ziare.com, care sunt solutiile partidului de centru-dreapta pentru problemele cu care se confrunta europenii.

Ati venit la Bucuresti la lansarea candidatilor PDL la europarlamentare. Ce asteptati de la PDL in aceste alegeri?

Ceea ce astept eu de la partidele mele in intreaga Europa, nu vorbesc numai de PDL, este sa aiba cat mai multi deputati in urma alegerilor pentru Parlamentul European. Ati vazut ascensiunea extremistilor, deci avem interesul de a ne mobiliza electoratul, pentru a vota. Este principalul obiectiv, ca votantii nostri sa mearga la urne la 25 mai.

Cum apreciati evolutia europarlamentarilor PDL in Parlamentul European?

In calitate de presedinte al grupului PPE din Parlamentul European, va pot spune ca am avut o echipa extraordinara si munca vicepresedintelui Marian Jean Marinescu, pe reforma PAC (politica agricola comuna - n.red.), financiara, si in multe alte domenii, din acest motiv sunt aici. Ieri am fost in Ungaria, vicepresedintele de acolo si domnul Marinescu de aici m-au sprijinit intotdeauna 100%.

Si, stiti, cand ai 275 de deputati in grup, trebuie sa-ti pregatesti foarte bine lucrarile, nu poti sa ai 275 de interventii in doua ore si acesta este rolul vicepresedintelui.

Sunteti la curent cu despartirea presedintelui Traian Basescu de PDL si incercarea sa de a construi o noua formatiune politica de dreapta care concureaza PDL?

Bineinteles, m-am vazut o ora cu presedintele pe aceasta tema. Daca ma uit la Franta, la Italia, asta e politica. Grija mea in aceasta chestiune nu este sa ma amestec in tara in separarea pe centru-dreapta, grija mea este ca pe centru-dreapta, chiar daca este un partid care se scindeaza ca acesta, ca atacurile sa nu fie intre ei. Avem de aparat valori, o politica, si daca e de atacat, avem multe de atacat, dar nu intre noi.

Aici acesta este cazul...

Ati observat ce s-a intamplat in ultimele 3-4 zile? A continuat?

Care este principalul mesaj al popularilor in urmatoarele alegeri pentru PE?

Primul mesaj este ca aceasta criza a venit din SUA, nu din Europa, pentru ca la nivelul Bruxelles-ului nu am avut criza si deficit, nu Europa a creat deficitul, ci criza si deficitul au venit din SUA.

Daca au fost deficite in Europa, ele au fost in unele tari, ma uit la Portugalia, Grecia, la Spania, la Irlanda, la Letonia, unde au fost la putere guverne socialiste, cand au fost create acele deficite. Daca luam acum exemplul acelorasi tari, ma uit la Irlanda, unde e un guvern PPE, va iesi de sub tutela troikai (creditorii internationali FMI, UE, BM - n.red.), ma uit la Portugalia, unde e guvern PPE, va iesi de sub tutela troikai, daca ma uit la Spania e PPE, daca ma uit la Samaras, e PPE.

Partidul are valori pe care le respecta si e adevarat ca poporul a suferit, dar ne aflam la un moment de cotitura pentru ca oamenii incep sa inteleaga.

Daca pana acum nu au inteles, acum o vor face. Spre exemplu, Romania. Daca ma uit din exterior, dupa deciziile foarte dure luate de guvernul de centru-dreapta, vad competitivitatea Romaniei azi. Vorbim de competitivitatea Romaniei in tarile europene. A fost o decizie buna luata de un Guvern PPE incercand sa respecte valorile noastre.

Vom continua aceste politici chiar daca vom pierde cativa deputati. Cred ca trebuie sa continuam pe aceasta cale, tot ce am facut pe centru-dreapta, pentru ca altfel efectele ar fi catastrofale.

Va asteptati ca dupa alegeri PPE sa mai ramana cel mai puternic grup din Parlamentul European?

Este obiectivul nostru. Exista un semnal mic foarte pozitiv, ca tendintele se inverseaza, ca descresterea s-a inversat. Se vede in sondaje, care raman totusi sondaje, deci raman prudent, dar cred cu sinceritate ca vom ramane cei mai puternici. Sunt totusi foarte prudent.

Cu ce convinge PPE electoratul, inclusiv cel roman, sa se prezinte la urne la europarlamentare, in conditiile in care sondajele arata o rata ridicata a absenteismului?

Asta e adevarata problema, o vedem in toate tarile. Principalul partid cu care ne batem este partidul absenteistilor. Aveti dreptate, cred ca oamenii trebuie sa stie ca la nivelul Europei, la nivelul democratiei, este foarte important sa voteze. Legislatia europeana depinde de ei, daca participa, presedintele Comisiei Europene, fie el socialist sau de centru-dreapta, va depinde de participarea lor, daca oamenii participa si voteaza pentru urmatorii cinci ani.

Cand oamenii spun ca ei nu voteaza pentru ca Europa e prea departe, eu folosesc mereu un exemplu: dimineata cand va treziti, aprindeti lumina, in becuri este un gaz de care va protejeaza legile europene, dupa aceea faceti dus, normele europene privind apa va protejeaza, apoi luati micul-dejun, normele europene privind siguranta alimentara va protejeaza, va luati masina - gazele de esapament, farnele, benzina, normele europene va protejeaza. Pot continua asa toata ziua. Europa este in cotidian, in fiecare locuinta, deci fiecare trebuie sa fie interesat mai mult de Europa.

In plus, daca ne uitam ce se intampla intr-o tara vecina, nicio tara europeana nu se poate apara singura. Suntem obligati sa continuam sa ne integram la nivel european pentru a fi mai prezenti la ce se intampla in lume, fie politic, economic sau pentru pace.

Ce solutii are PPE la problemele de zi cu zi ale europenilor, cum ar fi somajul, in special in randul tinerilor, austeritatea, saracia?

Cum sa va spun, criza pe care nu am vazut-o venind ne-a aratat un lucru: ca tarile europene trebuie gestionate la fel ca o gospodarie: nu putem cheltui mai multi bani decat castigam.

Eu aici vad diferenta foarte clara intre noi si socialisti. Noi suntem pentru o economie sociala de piata, adica incercam sa ne gospodarim bugetul si sa castigam bani, nu e nimic rau in asta, si cu acesti bani castigati sa ne dedicam chestiunilor sociale.

Socialistii cheltuie bani pe care nu ii au si asa se creeaza deficitele si ajung oamenii in situatii grele.

Toate acestea se fac cu respectul valorilor noastre, valori umaniste, de familie, valori profunde ale PPE, care dateaza inca de la infiintarea Europei, pentru ca dupa Razboiul Mondial parintii fondatori au spus 'asa nu se mai poate' si au reusit 60 de ani de pace, acesti parinti fondatori din PPE. Au creat un sistem de gestionare europeana si n-am avut deficit. Asta tine tot de centru-dreapta.

Care este solutia PPE pentru contracarararea ascensiunii partidelor extremiste?

Solutia este buna gestiune. A doua, cred ca in momentele dificile populistii au crescut mereu. Dar noi trebuie sa ne mentinem cursul si acum mai mult ca oricand trebuie sa fim mai ofensivi decat la ultimele alegeri.

Unii spun ca partidele sunt invechite, imbatranite, dar nu se poate guverna doar cu sloganuri.

Cum priveste PPE criza ucraineana?

Cred ca Ucraina este un dosar foarte important, mai ales avand in vedere ce se intampla si reactia lui Putin, nu putem spune ca este reactia Rusiei. Vedem ca nu suntem suficient de uniti, nu avem suficienta Europa. Trebuie sa ajutam ca Ucraina sa nu intre in faliment, in primul rand, si sa facem totul ca democratia sa existe in continuare in Ucraina.

Si sa luam masuri impotriva lui Putin avand in vedere ce a facut cu Crimeea.

Credeti ca este reversibila actiunea din Crimeea sau s-au modificat granitele definitiv?

Nu putem accepta ca legile internationale sa fie incalcate. Daca acceptam asta, totul e terminat. Am vorbit cu domnul Obama, saptamana trecuta la Bruxelles, si a reiesit clar ca este inacceptabil.

Reies doua lucruri pentru Europa: avem nevoie de o politica energetica europeana chiar si cu SUA si se poate discuta politic si geopolitic; iar apararea europeana este obligatorie pe termen mediu, nu pentru a intra in razboi, ci pentru a asigura pacea.

Credeti ca ce s-a intamplat cu Crimeea poate sa inlature obstacolele pe care le au unele tari fata de crearea unei aparari comune europene?

Nu am vorbit niciodata de armata europeana, acum am ajuns sa vorbim foarte serios in Consiliu. Mereu in perioade de criza avansam in dosarele importante. Altfel, pe timp de pace nu se vorbeste. Nu se va intampla maine dimineata, insa exista si s-a intrat intr-o dezbatere profunda. Si asta se va intampla si datorita tarii dumneavoastra care s-a implicat.

Care sunt sansele ca urmatoarea Crimee sa fie Transnistria?

Este a doua mare ingrijorare a noastra, Moldova. Azi e prezent la Bucuresti domnul Filat, stiti ca am lucrat mult, ca in prezent se deplaseaza din partea presedintiei UE domnii Samaras, Barroso, van Rompuy, in Moldova, pentru a ne sustine prietenii moldoveni.

Se va avansa in chestiunea vizelor, a Acordului de Asociere, mai rapid decat am prevazut.

Si toate aceste lucruri or sa impiedice Rusia daca vrea sa anexeze Transnistria?

Sper. Trebuie sa impiedicam Rusia sa faca asta. Trebuie si credem ca suntem pe cale sa realizam, in Consiliu, intre sefii de Guverne si in sanul Europei, ca s-a schimbat dimensiunea, si ca Europa, pentru a exista, alaturi de SUA, bineinteles, trebuie sa spuna 'Stop', nu mai putem continua asa.

Continuand dezbaterea cu Putin, bineinteles.

S-a schimbat complet perceptia asupra Rusiei, pana acum se credea ca este o tara cu care se putea discuta.

Asa este.

Ati putea spune ca a fost subestimat Putin?

Probabil, un pic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Joseph Daul PPE Bucuresti, #alegeri parlament European PDL, #PE Rusia anexare Crimeea , #Uniunea Europeana