Ziare.com

Starea Uniunii in 2016 - Spre o Europa mai buna si o greseala de dimensiuni istorice

de Iuliu Winkler, europarlamentar
Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 15:02

   

Starea Uniunii in 2016 - Spre o Europa mai buna si o greseala de dimensiuni istorice
Iuliu Winkler
De la preluarea presedintiei Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker s-a prezentat pentru a doua oara in fata plenului Parlamentului European, la Strasbourg, pentru a sustine discursul anual referitor la starea UE.

Citeste toate textele scrise de Iuliu Winkler pentru Ziare.com

Orice reflectie asupra acestui discurs ar trebui sa inceapa printr-o punere in context. In urma cu un an, Juncker afirma in fata parlamentarilor europeni ca e nevoie de mai multa Europa in UE si e nevoie de mai multa uniune in Uniunea noastra Europeana. Aspiratie infirmata de viata pentru ca acum, la un an de la acest apel, avem mai putina Europa in UE. Cetatenii britanici au decis acest lucru prin votul lor.

Pentru intaia oara de la constituirea sa, UE se afla in fata provocarii de a organiza iesirea unui stat membru din contractul comun.

Avem si mai putina uniune in UE. Nenumarate sunt tendintele centrifuge care dovedesc acest lucru. Intelegem ca avem mai putina uniune citind scrisoarea publicata de catre presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in acealasi timp cu discursul anual al lui Juncker.

Tusk crede ca a venit vremea ca puterile UE sa fie repatriate in capitalele nationale. Prin aceasta viziune, el se pozitioneaza in contrast cu presedintele Comisiei, care crede, in continuare, in abilitatea institutiilor UE de a canaliza tendintele divergente catre un consens european obtinut, bineinteles, prin compromisuri politice.

In acest context, daca citim titlul complet al discursului presedintelui Comisiei - Starea Uniunii 2016 - Spre o Europa mai buna - ne dam seama ca in fata noastra se afla o noua abordare, de la mai multa Europa, mantra eurocratilor si a institutiilor de la Bruxelles, la o Europa mai buna, adica o Europa reformata.

Toti politicienii europeni sunt de acord ca UE are nevoie de reforma. Problema apare atunci cand trebuie sa dam continut reformelor si sa definim noua Europa.

Cum va fi ea? O Europa interguvernamentala condusa de cei 28 - pardon, 27 - de sefi de state si guverne sau o uniune politica, o Europa a regiunilor si comunitatilor?

Bineinteles ca ne aflam in fata celei mai profunde dileme a UE de azi, pe care discursul anual nu o solutioneaza pentru ca, de altfel, nici nu ar putea.

Ce ne aduce Juncker in analiza sa? In primul rand, si foarte important, o reconfirmare a prioritatilor de ordin economic, social si politic ale Comisiei Europene.

Zece la numar, lista acestor prioritati incepe cu nevoia unui nou impuls pentru crearea de locuri de munca, crestere economica si investitii si continua cu obisnuita trecere in revista a actiunilor de care este nevoie pentru a readuce bunastarea cetatenilor europeni.

Performanta statelor membre in realizarea acestor obiective este inegala, iar Romania nu se afla printre performerii de top.

Odata trecuta proba algerilor parlamentare din decembrie, am face bine sa ne trezim si sa realizam ca este interesul nostru ca societate, int-o Europa in rapida schimbare, sa ne luam mai in serios deficientele, care trebuie remediate, si sa ne inscriem ferm pe o traiectorie a stabilitatii si a cresterii sustenabile.

In tot anul care a trecut de la precedenta evaluare a starii UE, problema migratiei s-a mentinut in atentia opiniei publice. Abordarea acestei crize a provocat o falie adanca intre statele membre. In discursul sau, Juncker recunoaste acest lucru si consfinteste schimbarea de atitudine a Bruxelles-ului, pe care am putut-o vedea, de altfel, in ultimele luni.

De la intentia de impunere a unor cote obligatorii de distribuire a refugiatilor si migrantilor, articulata ferm in urma cu un an, Juncker spune acum: "stiu ca solidaritatea trebuie sa fie voluntara (...) ea nu poate fi fortata".

Este o atitudine mai realista si, daca ea nu vine din convingere, vine cel putin din intelegerea lucrurilor evidente. Afluxul de migranti trebuie oprit la granitele europene, iar imboldul de a porni la drum al acestora trebuie temperat prin masuri in tarile de origine.

UE va finanta stabilizarea si cresterea economica a tarilor de origine a migrantilor printr-o serie intreaga de programe, printre care si un nou plan de investitii pentru Africa in valoare de cel putin de 44 de miliarde de euro, anuntat chiar in discursul anual.

Nu doresc sa listez intreg continutul discursului presedintelui Juncker, nici sa ma refer la toate spusele acestuia.

As evidentia insa ceva ce a lipsit din discursul anual, asa cum a lipsit si din toate celelalte discursuri anuale rostite de la tribuna Parlamentului European. Ma refer la lipsa unui mesaj adresat acelor cetateni europeni care apartin comunitatilor minoritatilor nationale si lingvistice europene.

Sunt comunitati istorice care se confrunta multe dintre ele cu pericolul disparitiei, din cauza dificultatii de a-si pastra cultura, traditiile si limba. Aceste comunitati sunt parte a istoriei europene, ele numara 40 de milioane de cetateni ai UE, vorbim despre circa 8 procente din populatia totala a Uniunii.

Incapatanarea cu care UE trece sub tacere problematica minoritatilor nationale si lingvistice este o greseala de dimensiuni istorice.

Jean-Claude Juncker si-a incheiat discursul spunand: "istoria nu ne va retine pe noi, ci va retine greselile noastre". Nimic mai adevarat.

Iuliu Winkler este membru al Parlamentului European din partea UDMR, grupul parlamentar PPE, vicepresedinte al Comisiei pentru Comert International si membru supleant in Comisia pentru Dezvoltare Regionala din PE.

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5364 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Europa de la Atlantic la Urali

Esentialul, pentru a juca un rol international, spunea fondatorul celei de-a cincea republici, citez" c'est d'exister par soi-même, en soi-même, chez soi. Il n'y a pas de réalité internationale qui ne soit d'abord une réalité nationale / inseamna sa existi prin tine insuti, la tine acasa( adica in tara ta). Nu exista realitate internationala care sa nu fie mai intai o realitate nationala».

De aceea Europa de la Atlantic la Urali duce iremediabil la o revizuire a tratatului/sistemului de la Yalta. Politica "scaunului gol/politique de la chaise vide" a lui Charles de Gaulle se opune din toate puterile reformelor care privilegiaza institutiile COMUNITARE in detrimentul Consiliului de Ministri unde sunt reprezentate interesele statelor ce fac parte din constructia europeana. Mult mai importanta este securitatea si independenta statelor si nu doleantele unor comunitati, ce se vor stat in stat peste tot in lume...

S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpati

 

Domnule Winkler,

dar de paduri nu discutati voi, acolo la Strasbourg? Ca voi, maghiarii aveti problema voastra, a minoritatilor. Noi, romanii, avem si noi o problema, cea a padurilor pe care distinsul dumneavoastra coleg de minoritate, a furat-o. Verestoy, drujba lui Dumnezeu, de el este vorba aici. Noi v-am dat drepturi egale cu cele ale majoritatii, plus inca cateva in plus. Voi cum ne veti da inapoi padurile? Asteptam, nu doar vorbe sforaitoare ci fapte. Sa va vedem macar ca ne replantati padurile furate, daca nu doriti sau nu puteti sa ne restituiti si cheresteaua furata.

 

Domnule Iuliu Winkler, te referi,cumva, la sasi? Ei nu au disparut.

S-au mutat mai la apus.
Te referi, cumva, la unguri?
La ei nu se aplica "comunitati istorice care se confrunta multe dintre ele cu pericolul disparitiei, din cauza dificultatii de a-si pastra cultura, traditiile si limba".
In Romania sunt cei mai ocrotiti minoritari DIN EUROPA.
Sunt mult mai ocrotiti decat majoritarii.
Atunci ce va mana pe dvs in lupta, vorba poetului?

 

Ce se va alege dupa repatrierea puterilor in capitalele nationale

daca nici acum nu exista transparenta, nu a fost eradicata coruptia si nivelul majoritar de trai este atat de redus? Vedem cum banii de la Ue sunt confiscati si prinsi in birocratie si cetatenii onesti nu au acces la ei, cu copii de deputati de doar 30 ani directori in companii mari, pensii speciale pentru unii, un Parlament care populatia a votat sa fie redus, dar masura nu a fost aplicata si acum da legi in numele populatiei. O reforma ar insemna ca Ue sa aloce direct banii de dezvoltare, fara ca ei sa treaca prin milionul de bugetari care doar plimba hartii si concedieri masive in aparatul bugetar.

 

Liderii europeni se contrazic intre ei, adancind si mai mult criza!

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker ne spune ca e nevoie de mai multa Europa in UE si mai multa uniune in UE, pe cand Donald Tusk,presedintele Consiliului European ne spune invers:Puterile UE trebuie repatriate in Capitalele nationale.Pe cine oare sa-l mai crezi? Shalom

 

Politica si criza "scaunului gol/ de la chaise vide"

Politica generalului Charles hde Gaulle, fondatorul celei de-a cincea Republici franceze, referitor la constructia europeana a refuzat totalmente reformele care au privilegiat institutiile comunitare in detrimentul Consiliului de Ministri unde erau reprezentate interesele statelor europene privind securitatea si independenta acestora. O astfel de politica s-a concretizat in ceea ce numim si azi "politica scaunului gol / politique hde la chaise vid".

De Gaulle a refuzat promovarea intereselor comunitatilor care doreau stat in stat peste tot in lume... nu numai in Europa considerata ca fiind teritoriul de la Atlantic la Urali. Deci si Rusia este europeana conform politicii goliste dar, mai ales, conform realitatii culturale ancestrale a ceea ce-a reprezentat, a fost si este de fapt Europa.

S-auzim numai de bine,
Ariana din Carpati

 

"Odata trecuta proba algerilor [...], am face bine sa ne trezim"

N-ar fi mai bine sa va treziti inainte de alegeri?! Ca tot buimaci si mahmuri votati de mai bine de un sfert de secol incoace...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor