Statele bogate din UE, speriate de emigrantii saraci din Romania

Sambata, 14 August 2010, ora 18:09
5566 citiri
Statele bogate din UE, speriate de emigrantii saraci din Romania
Foto: Arhiva

Statele din Europa occidentala sunt ingrijorate din cauza unui nou val de emigranti din tarile cele mai sarace din afara Uniunii Europene, pe masura ce tari precum Romania, Ungaria si Bulgaria acorda foarte usor cetatenie persoanelor cu origini in aceste tari.

Desi dupa 2007, cand Romania si Bulgaria au intrat in Uniunea Europeana, nu au existat chiar atat de multi emigranti precum se asteptau tarile bogate, incepand din 2009, mai multe tari au usurat procedurile de acordare a cetateniei pentru persoane din tari ce nu fac parte din UE, mult mai sarace, dar care au origini in Romania sau Bulgaria, comenteaza revista Time.

O asemenea politica exista si in Ungaria, care ofera cetatenie oricarui maghiar ce nu s-a nascut in aceasta tara, dar si in Spania, de exemplu.

Astfel, un numar foarte mare de persoane si-ar putea gasi drumul spre tarile bogate, precum Franta, Germania sau Marea Britanie, lucru care "sperie" oficialii europeni, mai ales in conditiile cresterii continue a ratelor somajului in aceste state, sustin analistii revistei.

In plus, nu ajuta nici faptul ca o mare parte din locurile de munca din tarile foarte dezvoltate par a fi ocupate de straini. In perioada aprilie - iunie 2010, in Marea Britanie, patru din cinci noi angajati erau straini, de exemplu, chiar daca jumatate erau cetateni europeni.

In Romania, aproximativ un milion de cetateni ai Republicii Moldova au aplicat pentru obtinerea cetateniei, lucru care ingrijoreaza mai ales britanicii, care se tem de un aflux de mana de lucru foarte ieftina.

Chiar si in timpuri de crestere economica, cetatenii statelor bogate nu privesc cu ochi buni imigrantii ce lucreaza pe salarii mult mai mici. Astfel se explica si faptul ca, in ciuda faptului ca Romania si Bulgaria fac parte din UE, deci ar trebui sa aiba o totala libertate de miscare pe piata muncii din Uniune, trebuie sa obtina, totusi, permise de munca pentru multe tari mai dezvoltate.

De altfel, si publicatii precum Daily Telegraph, din Marea Britanie, sau Der Spiegel, din Germania, au publicat comentarii acide la adresa emigrantilor din sud-estul continentului.

In luna iulie, ziarul german sustinea ca moldovenii intra in Uniunea Europeana "pe usa din dos", prin obtinerea cu usurinta a cetateniei romane. Potrivit statisticilor, peste 120.000 din cei 3,6 milioane de cetateni ai Republicii Moldova detin pasaport romanesc, iar alti 800.000 asteapta primirea cetateniei.

Daily Telegraph il cita pe Sir Andrew Green, presedintele organizatiei MigrationWatch, potrivit caruia Marea Britanie trebuie sa reactioneze, impreuna cu alti parteneri din UE, altfel se va "confrunta cu un nou val de forta de munca ieftina care ar fi cel mai neplacut lucru in vremuri de recesiune".

Pe de alta parte, cancelarul german, Angela Merkel, a declarat ca nu trebuie sa-si faca griji din cauza imigrantilor, deoarece acestia "se duc in Italia si Spania".

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#emigranti Uniunea Europeana, #locuri munca Uniunea Europeana , #Uniunea Europeana
Comentarii