UE a dat unda verde operatiunii navale impotriva traficului de imigranti in Mediterana - in ce consta (Video)

Luni, 18 Mai 2015, ora 21:55
5332 citiri
UE a dat unda verde operatiunii navale impotriva traficului de imigranti in Mediterana - in ce consta (Video)
Foto: euobserver.com

Uniunea Europeana a decis luni, in mod oficial, lansarea unei operatiuni navale fara precedent vizand combatarea traficului de imigranti in Mediterana, dupa o serie de naufragii soldate cu numeroase victime, a anuntat luni Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, potrivit France Presse si DPA.

"Decizia de instituire a unei operatiuni navale a UE in scopul distrugerii 'modelului de business' al retelelor de calauze si de traficanti in Mediterana tocmai a fost adoptata", a scris Mogherini pe contul de Twitter.

"Acum incep pregatirile. Sper ca totul va fi gata pentru lansarea operatiunii inca din iunie", odata stabilite contributiile in materie de personal si de mijloace ale statelor membre, a indicat sefa diplomatiei europene, intr-o conferinta de presa. Ea a insistat insa asupra necesitatii unei "rezolutii sub incidenta capitolului 7" din Carta ONU, care sa dea un cadru juridic de necontestat misiunii europene.

Documentul adoptat de cei 28 de ministrii de externe, dupa o reuniune cu omologii lor din domeniul apararii, prezinta cu prudenta mai multe etape de desfasurare a misiunii, astfel incat sa existe garantia ca operatiunile fortelor navale europene vor respecta dreptul international.

Potrivit textului adoptat, aceste forte vor putea lansa din iunie, fara unda verde din partea ONU, "detectarea si supravegherea filierelor de imigratie prin culegere de informatii si patrule in largul marii".

In schimb, orice operatiune in forta va trebui sa astepte adoptarea unei rezolutii a ONU. Votul nu va avea loc mai devreme de sfarsitul saptamanii, a indicat o sursa europeana.

NATO avertizeaza: Printre imigrantii din Mediterana se pot ascunde teroristi si jihadisti

Daca ONU va fi de acord, europenii vor putea sa opreasca, sa perchezitioneze si sa captureze navele suspecte, dar si sa le oblige sa-si schimbe cursul spre largul marii sau spre apele teritoriale libiene. Potrivit documentului adoptat luni, fortele europene doresc "sa se debaraseze de nave si de alte active" ale traficantilor, ori "sa le faca inutilizabile".

UE spera de asemenea sa obtina acordul prealabil al autoritatilor din Libia, tara aflata in haos politic si de securitate, devenita principala platforma de imigratie catre coastele sudice ale Europei.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#UE operatiuni navale imigranti, #UE unda verde operatiuni migranti, #UE masuri naufragiu imigranti , #Uniunea Europeana