UE are doi presedinti, iar fiecare vede o Europa diferita

Duminica, 18 Septembrie 2016, ora 21:37
8601 citiri
UE are doi presedinti, iar fiecare vede o Europa diferita
Foto: Arhiva Ziare.com

Europa lui Jean-Claude Juncker este diferita de Europa lui Donald Tusk.

Acesta din urma, care este presedintele Consiliului European, crede ca UE are nevoie de timp sa-si linga ranile si ca puterea ar trebui sa se intoarca de la Bruxelles la guvernele nationale.

In schimb, Juncker, seful Comisiei Europene, are incredere ca legislatia UE poate impinge statele membre spre o abordare comuna.

Ambii lideri europeni si-au exprimat viziunile contrastante despre cum ar putea Europa sa iasa din criza, mai ales dupa decizia Marii Britanii de a parasi blocul comunitar, potrivit Politico.

Juncker si-a spus punctul de vedere in discursul anual Starea Uniunii, pe care l-a sustinut miercuri la Parlamentul European. Tusk a fost ceva mai subtil, intr-o scrisoare pe care a trimis-o marti liderilor nationali din UE si pe care apoi a facut-o publica sub eticheta de "reflectii personale".

Vorbind despre Uniunea Europeana in scrisoarea sa, Tusk a descris-o ca fiind un continent pe marginea prapastiei, un loc unde elitele politice se chinuie "sa restabileasca un control asupra evenimentelor care ii coplesesc, ii dezorienteaza si, uneori, ii inspaimanta" pe oameni.

Tusk a subliniat ca UE are nevoie de mai multa securitate si o mai buna protejare a granitelor, precum si de mai putine "declaratii ca Europa nu poate deveni o fortareata".

Mesajul transmis inaintea summit-ului UE de vineri de la Bratislava a fost menit sa rezoneze cu criticile aduse de tarile din Europa de Est politicilor privind refugiatii, promovate de Germania si de Comisia lui Juncker.

In opinia lui Tusk, liderii UE ar trebui sa previna atat "haosul de la granite de anul trecut", cat si "imaginile zilnice cu sute de mii de oameni care se plimba pe continentul nostru fara niciun pic de control".

Declaratiile au venit ca un ecou la retorica britanicilor care au militat pentru iesirea din UE si care au vorbit despre haosul de pe continent si despre importanta restabilirii controlului.

Tusk a spus clar si cine ar trebui sa preia controlul: guvernele nationale. "Sa oferi noi puteri institutiilor europene nu e reteta de dorit. Electoratele nationale vor sa aiba mai multa influenta asupra deciziilor Uniunii", a notat seful Consiliului European in scrisoarea sa.

Cu alte cuvinte, UE ar trebui sa invete o lectie din toata povestea cu Brexit, scriu jurnalistii Politico.

Aceasta viziune este impartasita de premierul ungar Viktor Orban si de guvernul Poloniei. Atat cele doua tari, cat si celelalte membre ale Grupului de la Visegrad, Cehia si Slovacia, vor ca guvernele si parlamentele nationale din UE sa joace un rol cheie in luarea deciziilor la nivelul Uniunii. Insa nu toate tarile UE au fost incantate de mesajul lui Tusk.

Juncker vede lucrurile altfel

In schimb, desi a recunoscut ca Europa se confrunta cu o "criza existentiala", Juncker a facut miercuri un efort sa promoveze o viziune pozitiva.

A prezentat o lista de propuneri legislative, cu care la un moment dat toti liderii din UE ar putea fi de acord, considera acesta.

Angela Merkel recunoaste: Uniunea Europeana este intr-o situatie critica

Intr-o privinta, Juncker a fost de acord cu Tusk: Brexit nu e bun, Europa este intr-o criza profunda. Parca nu mai exista aproape nimic comun intre UE si guvernele nationale, le-a spus Juncker europarlamentarilor.

Insa presedintele Comisiei Europene a propus o solutie diferita. "Cedam in fata frustrarii? Ne permitem sa devenim depresivi la nivel colectiv? Vrem sa lasam Uniunea sa se destrame in fata ochilor nostri? Sau spunem: Nu cumva e timpul sa ne revenim?", a aratat Juncker.

Atat Tusk, cat si Juncker sustin ca au luat pulsul Europei in ultimele saptamani, stand de vorba cu reprezentantii din fiecare stat UE, intr-un efort de a gasi zone de interes comun.

Juncker a spus ca a gasit "fragmentare" si a numit doar cateva aspecte in privinta carora cele mai multe dintre tari pot fi de acord: cooperarea in aparare, securitate, lupta impotriva terorismului si piata unica europeana. Concentrarea ar trebui sa se mute, spune el, pe lucruri care candva erau vazute drept puncte forte ale UE, dar care acum sunt controversate, cum ar fi politicile din comert.

Hollande: Franta nu poate apara Europa singura

Juncker le-a cerut liderilor UE sa lucreze impreuna la ceea ce crede el ca isi doresc cetatenii europeni: "decizii comune urmete de o implementare eficienta si rapida".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Europa Juncker, #Europa Tusk, #uniunea europeana criza, #UE criza , #Uniunea Europeana