UE: Planul de viitor al tarilor fondatoare include si Romania?

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 09:19
3192 citiri
UE: Planul de viitor al tarilor fondatoare include si Romania?
Foto: Arhiva Ziare.com

Cele sase tari fondatoare ale Comunitatii Europene, devenita ulterior Uniunea Europeana, au afirmat marti la Roma ca sunt pregatite sa relanseze proiectul european, in prezent aproape fara suflare, chiar lasand la o parte unele dintre cele 28 de state membre.

"Suntem preocupati de proiectul european", au afirmat intr-o declaratie comuna ministrii de Externe din cele sase tari (Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda), prezenti marti seara la Roma, pentru "lansarea unei reflectii comune cu privire la consolidarea Uniunii Europene", relateaza AFP.

Afisand un net crez proeuropean, chiar daca poate parea "impotriva curentului", potrivit sefului diplomatiei italiene, Paolo Gentiloni, aceste sase tari vor sa creada ca Uniunea ramane "cel mai bun raspuns" la provocarile de astazi.

Mai mult, ea trebuie sa se indrepte spre o integrare mai mare pentru a fi eficienta si pertinenta in rezolvarea crizelor cu care se confrunta, incepand cu cea a imigratiei.

"Suntem hotarati sa continuam procesul de creare a unei uniuni tot mai stranse intre popoarele Europei", a mai mentionat documentul citat.

Aceasta declaratie se doreste deschisa tuturor, dar ramane realista recunoscand ca numeroase tari din UE nu impartasesc acest entuziasm european.

In aceasta privinta, cele sase tari considera ca Uniunea Europeana "permite cai diferite de integrare".

"Suntem perfect constienti ca exista dificultati, ca nu toate tarile impartasesc exigenta si importanta unui angajament comun", a recunoscut in fata presei Paolo Gentiloni, referindu-se la blocajele in punerea in practica a unei politici europene comune in privinta migrantilor.

Pe de alta parte, seful diplomatiei italiene s-a amuzat de "masuta" in jurul careia ministrii au luat loc si care, a spus el, le-a permis sa aiba o "discutie foarte, foarte utila".

Europa cu doua viteze este un concept care nu s-a bucurat niciodata de simpatie in presa europeana, chiar daca este realitate, pentru ca zona euro reuneste 19 tari din totalul celor 28.

Pentru Roma, insa, si pentru alte capitale europene, aceasta Europa cu geometrie variabila nu mai este un tabu. "O Europa mai integrata va fi o Europa a diferentelor", a explicat secretarul de stat italian pentru afaceri europene, Sandro Gozi. "Este o iluzie sa crezi ca 28 de tari merg toate cu aceeasi viteza si fac acelasi lucru in acelasi moment", a adaugat el.

Seful guvernului italian, Matteo Renzi, repeta fara incetare: aceasta Europa nu mai functioneaza si, daca nu se schimba, va disparea, luata de un val populist care nu inceteaza sa creasca, inclusiv in Peninsula.

Prin urmare, trebuie actionat si repede, potrivit agitatului premier italian, care a facut din acesta crezul sau in politica, arata AFP.

"A sosit momentul sa deschidem o discutie despre cum functioneaza UE in prezent si cum ar putea functiona mai bine", a repetat Sandro Gozi, un apropiat al prim-ministrului italian.

In opinia Romei, calendarul este favorabil. Anul viitor, Europa "va sarbatori" cei 60 de ani de existenta de la semnarea Tratatului de la Roma, in timp ce in Germania si Franta au loc alegeri nationale.

"Fara indoiala ca in prezent Europa traverseaza unul din momentele cele mai dificile ale istoriei sale", a afirmat Paolo Gentiloni. Acest "amestec de dificultati a dus la aparitia unui ansamblu de indoieli si crize care risca sa puna in pericol intreg proiectul european", a avertizat el.

Aceasta prima dezbatere, "neoficiala" si care nu pretinde sa se substituie altor "formate" de reuniuni din UE, va continua cu o noua reuniune, in Belgia, a mai spus ministrul italian.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#UE fara Romania, #plan Europa tari fondatoare UE , #Uniunea Europeana