UE: Statele membre nu au ajuns la un acord privind viitorul buget comunitar

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 16:38
1292 citiri
UE: Statele membre nu au ajuns la un acord privind viitorul buget comunitar
Foto: Attpublicpolicy.eu

Ministrii din UE reuniti, luni, la Bruxelles, nu au cazut de acord asupra capitolelor bugetului revizuit al Uniunii, propus de presedintia Ciprului pentru 2014-2020, in valoare de 1.033 de miliarde de euro.

Sefii europeni de guverne au actualizat un asa-numit "pachet de negocieri" ce subliniaza principalele elemente si optiuni pentru negocierile privind cadrul financiar multianual, informeaza Observatorul European.

"Nu toate elementele din pachetul nostru de negocieri au fost acceptate de majoritatea sau de toate statele membre, dar toate statele membre au acceptat 'pachetul de negocieri' ca punct de pornire pentru lucrarile viitoare", a declarat Andreas Mavroyiannis, ministrul adjunct pentru Afaceri Europene al Ciprului, care a prezidat intrunirea.

Mavroyiannis a adadugat ca reducerile de cheltuieli vor fi necesare in toate capitolele cadrului financiar multianual, care acopera domenii de la crearea de locuri de munca pana la subventii pentru agricultori. Presedintia UE inca nu a stabilit niste cifre privind reducerile de cheltuieli pe fiecare capitol, dar a spus ca plafonul general de cheltuieli pentru 2014-202 va trebui sa fie "revizuit in scadere".

Regatul Unit vrea o reducere bugetara de 100 de miliarde de euro. Ministrul Britanic pentru Afaceri Europene David Liddington a declarat la BBC ca executivul Uniunii "trebuie sa deprinda obiceiul de a cheltui mai eficient, nu de a cauta sa cheltuiasca mai mult".

Cu toate acestea, alte state membre s-au opus noilor planuri ale presedintiei pentru taieri bugetare, "argumentand despre cadrul financiar multianual ca a fost principalul instrument de investitii pentru a incuraja cresterea economica si crearea locurilor de munca".

Totodata, unele state s-au opus intentiei de reducere a bugetului pentru Politica Agricola Comuna (PAC), care consuma anual 55 de miliarde euro din bugetul UE. Delegatiile s-au exprimat impotriva oricarei reduceri a ajutorului mediu direct al UE pe hectar.

PAC ar urma sa consume din bugetul UE 380 de miliarde de euro in perioada 2014-2020, fiecare cetatean comunitar urmand sa plateasa circa 105 euro pe an pentru aceasta politica, din care 80 de dolari merg direct la fermieri.

Ministrii europeni vor continua negocierile la 16 si 20 noiembrie, urmand ca liderii din UE sa dezbata subiectul la summitul special de la 22 si 23 noiembrie. Ciprul spera sa se ajunga la un acord general pana la sfarsitul anului.

Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Ion M. Ioniță, analist politic și jurnalist, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre importanța alegerilor europarlamentare din luna iunie, probabil cele mai...
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
Candidatul PSD-PNL pentru Primăria Generală a Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, afirmă că le-a cumpărat, de la un târg din curtea Ministerului Agriculturii, câte o sticlă de tărie...
#buget comunitar Uniunea Europeana, #acord buget state membre , #Uniunea Europeana