UE vrea despagubiri pentru tarifele impuse de SUA la importurile de otel si aluminiu

Luni, 16 Aprilie 2018, ora 22:14
3873 citiri
UE vrea despagubiri pentru tarifele impuse de SUA la importurile de otel si aluminiu
Foto: Arhiva Pixabay

Uniunea Europeana incearca sa obtina despagubiri din partea SUA de pe urma tarifelor impuse de administratia americana la importurile de otel si aluminiu, in pofida argumentelor Washington-ului ca acestor tarife nu li se aplica regulile Organizatiei Mondiale a Comertului.

Urmand o procedura demarata deja de China, UE a informat ca nu accepta argumentul SUA potrivit carora introducere tarifelor a fost motivata de considerente ce tin de securitatea nationala, adaugand ca potrivit normelor OMC este vorba de tarife destinate protejarii pietei interne, informeaza Reuters.

La inceputul acestei luni, China a solicitat si ea consultari cu SUA pentru a rezolva disputa privind tarifele pentru importurile de otel si aluminiu, deoarece masura violeaza prevederile Acordului General pentru Tarife si Comert (GATT) din 1994 si ale Acordului privind salvgardarea ale organizatiei multilaterale.

Solicitarea privind derularea de consultari demareaza oficial o disputa in OMC.

Consultarile vor acorda celor doua parti oportunitatea de a discuta timp de 60 de zile in legatura cu aceasta disputa si de a gasi o solutie reciproc satisfacatoare fara a fi nevoie sa fie initiata o noua etapa a conflictului la OMC. Daca in termen de 60 de zile consultarile nu avanseaza, partea care a demarat procedura poate cere OMC sa se stabileasca un organ de solutionare a litigiilor, iar SUA poate bloca o singura data instituirea acestui organ.

In data de 8 martie, presedintele SUA a anuntat introducerea unor tarife de 25% la importurile de otel si de 10% la aluminiul importat, exceptand Canada si Mexic. Ulterior, Casa Alba a anuntat suspendarea tarifelor pana la 1 mai 2018 pentru importurile din statele membre ale UE, Argentina, Australia, Brazilia, Coreea de Sud, Canada si Mexic, cei mai mari parteneri comerciali ai SUA, iar negocierile continua. Dupa 1 mai, presedintele SUA va anunta ce state vor fi exceptate permanent.

Liderii Uniunii Europene au cerut luna trecuta ca presedintele SUA, Donald Trump, sa excluda permanent blocul comunitar de la mult-criticatele tarife la importurile de otel si aluminiu si au anuntat ca isi rezerva dreptul de a raspunde "intr-o maniera adecvata" pentru a proteja interesele UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#UE despagubiri taxe otel aluminiu, #taxe otel aluminiu SUA , #Uniunea Europeana