Un plan realist pentru a opri declinul Europei

Sambata, 14 Mai 2016, ora 12:17
7112 citiri
Un plan realist pentru a opri declinul Europei
Foto: Arhiva Ziare.com

Exista zece mituri persistente care nu lasa Europa sa faca ceva in legatura cu declinul in care se afla. Daca cetatenii europeni nu pot fi convisi ca acestea sunt niste false notiuni, este putin probabil ca politicienii sa poata lua decizii dure, care sa dea rezultate pe termen lung.

Este opinia lui Giles Merrit, fost jurnalist si fondator al think-tank-ului Friends of Europe din Bruxelles, specializat in securitate si politici europene. Merrit prezinta, intr-un articol publicat pe site-ul Politico, impresiile gresite care le dau cetatenilor UE un fals sentiment de securitate.

Europa este supraaglomerata

Departe de a fi adevarat. Populatia Europei se micsoreaza si nici forta de munca nu este suficienta. Populatia totala a Uniunii Europene de aproximativ jumatate de milliard de oameni ar putea scadea la circa 450 de milioane de persoane pana la mijlocul secolului, luand in calcul inclusiv imigrantii.

Avertisment sumbru pentru Europa: Urmeaza sa vina o furtuna!

Europa este bogata

Asta este o chestiune complicata. Este adevarat ca tarile europene sunt mai bogate decat alte state inca in dezvoltare. Nivelul de trai mai ridicat si economiile individuale arata ca vom fi bine timp de cativa ani. Saracirea va fi lenta, dar pare implacabila, considera Merrit. Inegalitatile tot mai mari dintre venituri si oportunitati sunt ingredientele instabilitatii politice.

Europa este puternica

Cu doua milioane de barbati si femei in uniforma militara - mai multi decat in SUA si aproape la fel ca in China -, fortele armate ale Europei ar trebui sa fie cel mai puternic instrument militar din lume. Totusi, scurta campanie aeriana din 2011 impotriva Libiei a avut nevoie de ajutorul americanilor si, cu toate acestea, bugetele nationale ale Apararii au continuat sa fie diminuate de atunci in tarile UE.

Europa nu va functiona fara un mare salt inainte

Europa este avansata tehnologic

Europa sta in spatele a jumatate dintre descoperirile stiintifice la nivel mondial, asa ca s-ar putea crede ca aceasta este cea mai puternica forta tehnologica din lume. Insa, continua autorul, este cunoscut faptul ca europenii sunt lenti cand vine vorba de a transforma ideile in inovatii industriale. Europa este responsabila pentru trei sferturi din totalul investitiilor in proiectele de cercetare din SUA, in specialistii cred ca China va surclasa Europa la capitolul inovatii pana in anul 2020.

Europe are capacitatea sa-si revina

Europa are capacitatea de a-si reveni, insa isi pune la incercare vointa. In liga economiilor competitive, UE are cinci tari in top zece la nivel mondial. Europa inca este cel mai mare bloc comercial din lume, iar averile investitorilor europeni se ridica la peste 15 mii de miliarde de dolari. Tendoanele sunt inca puternice, insa muschii sunt pe duca, spune Merrit.

Europa pierde joburi in favoarea Asiei

Este cunoscut faptul ca Volkswagen produce o treime din masinile sale in Asia, insa lucrurile sunt ceva mai complicate. Forta de munca din industriile producatoare pierde teren in fata serviciilor, care reprezinta 70% din economia Europei, insa, cu toate acestea, tot exista un surplus de productie, iar acesta este in crestere.

Europenii pierd in fata imigrantilor

Aceasta este o ideologie populista si e uimitor cat de mult oameni cred in ea. Europa are nevoie de imigranti pentru a-si consolida forta de munca si economia. America sta mai bine la acest capitol, pentru ca, pana la jumatatea secolului, imigratia va ajuta populatia sa creasca cu aproape 100 de milioane de oameni.

Singurii castigatori ai colapsului Schengen, teroristii si partidele populiste: Cum rezolvam criza refugiatilor

Vocea Europei este auzita peste tot in lume

In ceea ce priveste negocierile din domeniul comertului, UE are un cuvant de spus. Insa o asteapta provocari si mai mari. Testul va fi reprezentat de noile reguli de guvernare la nivel global. UE are experienta si priceperea, insa va avea determinarea colectiva pentru a-si sustine punctul de vedere in problematici ca reglementarile bancare sau schimbarile climatice?, intreaba autorul articolului.

Europa este pe aceeasi lungime de unda cu America

Cele doua au cam aceleasi probleme, insa nu neaparat aceleasi interese. Umbrela nucleara a SUA i-a facut pe europeni sa vada politicile de securitate ca pe o chestiune comuna si sa cheltuiasca mai putin pentru dotarile miliare. Insa acestia nu mai urmeaza, in mod automat, initiativa americana. In acelasi timp, chiar daca investitiile si comertul dintre UE si SUA aduc multiple castiguri, norii care plutesc deasupra TTIP - acordul de creare a unei piete comune transatlantice - arata ca situatia nu este chiar roz.

Romania, laudata de presa de peste Ocean: Este exact ce vrea occidentalul sa vada in Europa

"Superstatul" UE ameninta suveranitatea nationala

Ideea ca Bruxelles-ul este un superstat atotputernic si atotstiutor reprezinta pentru unii un cosmar care devine realitate. Pot sta linistiti, pentru ca nu este asa, asigura Giles Merrit. Institutiile UE sunt disfunctionale si, uneori, defectuos organizate. Distante, izolate, enigmatice, care nu raspund politic, neatinse de noile masuri de austeritate si aparent indiferente la critici, institutiile UE au din ce in ce mai putini prieteni.

Aceste zece mituri trebuie sa fie combatute printr-un plan solid, pentru ca Europa sa devina din nou puternica. In climatul de astazi, marcat de multe ori de furie, este inutila prezentarea unui master plan nerealist, conchide autorul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#declin UE, #mituri Europa, #imigranti UE , #Uniunea Europeana