Uniunea Europeana va intocmi o lista neagra a paradisurilor fiscale

Luni, 06 Noiembrie 2017, ora 22:16
2880 citiri
Uniunea Europeana va intocmi o lista neagra a paradisurilor fiscale
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrii de Finante din Uniunea Europeana vor discuta, marti, intocmirea unei liste negre a paradisurilor fiscale din intreaga lume, au declarat mai multi oficiali europeni.

Includerea acestui subiect pe agenda reuniunii ministrilor de Finante a venit dupa ce ziarul german Suddeutsche Zeitung a obtinut peste 13,5 milioane de documente financiare, provenind in special de la o firma internationala de avocatura cu sediul in Bermude, Appleby, care arata circuitele utilizate de persoane bogate si companiile multinationale pentru a-si muta fondurile in paradisuri fiscale.

Statele membre UE preconizau de mai multe luni sa ajunga la un acord cu privire la infiintarea unei liste negre a paradisurilor fiscale pana la finele acestui an.

Potrivit oficialilor europeni citati de Reuters, noile dezvaluiri din scandalul "Paradise Papers" au facut ca acest subiect sa fie mutat mai in fata pe agenda discutiilor, chiar daca o decizie finala nu va fi luata la reuniunea de marti.

In acest moment, fiecare tara membra UE are propria sa lista a jurisdictiilor pe care le considera mai putin cooperante in materie de fiscalitate. Criteriile pentru definirea unui paradis fiscal variaza foarte mult in randul statelor membre UE.

O eventuala lista neagra a UE ar avea o greutate mai mare, iar jurisdictiile incluse pe aceasta lista ar pute fi supuse unor sanctiuni daca nu coopereaza. Deocamdata nu exista detalii cu privire la tipul sanctiunilor ce urmeaza sa fie discutate, insa simpla includere pe aceasta lista ar putea descuraja persoanele fizice si companiile sa plaseze bani in aceste jurisdictii.

Pe de alta parte, unele state membre UE sunt reticente la ideea infiintarii unei astfel de liste negre a paradisurilor fiscale, in timp ce sunt investigate pentru propriile regimuri fiscale care ofera avantaje incorecte. O serie de mici state din UE, precum Luxemburg, Malta si Irlanda, atrag firme cu taxele lor reduse pentru companii. Unele din aceste state au fost deja sanctionate pentru acordurile lor fiscale cu companiile multinationale.

Pentru a depasi reticenta acestor state, propunerea vizand o lista neagra a paradisurilor fiscale ar urma sa se aplice numai tarilor din afara UE. In plus, statele care nu percep niciun fel de taxe pe companii vor fi considerate automat drept paradisuri fiscale, potrivit unui acord preliminar convenit anul trecut de ministrii europeni de Finante.

In chestiuni care tin de politica fiscala, Uniunea Europeana poate lua decizii numai cu sprijinul unanim al celor 28 de state membre, exceptand situatia in care este lansata o procedura extraordinara, o optiune care nu a fost utilizata niciodata pana acum.

De asemenea, pentru a reduce atractivitatea paradisurilor fiscale, Bruxelles-ul a propus infiintarea unui registru public care ar arata cine este actionarul real al unei companii, care deseori se ascunde in spatele unor firme fantoma din jurisdictii offshore.

In plus, Bruxelles-ul a propus ca marile firme multinationale sa fie obligate sa raporteze profiturile si taxele platite in fiecare stat in care opereaza, in ideea de a afla ce parte din veniturile lor sunt inregistrate in tarile cu taxe mici.

Statele membre UE discuta de mai mult timp cele doua propuneri insa deocamdata nu s-a ajuns la un acord.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lista neagra paradisuri fiscale, #dezvaluiri Paradise Papers , #Uniunea Europeana