Eurovision 2016 a fost castigat de Ucraina, cu un cantec despre Stalin si Peninsula Crimeea (Video)

Duminica, 15 Mai 2016, ora 02:02
21739 citiri
Eurovision 2016 a fost castigat de Ucraina, cu un cantec despre Stalin si Peninsula Crimeea (Video)
Foto: Captura YouTube/Eurovision Song Contest

Ucraina a castigat finala concursului Eurovision 2016, cu piesa "1944", interpretata de Jamala, o cantareata de etnie tatara, potrivit site-ului oficial al competitiei.

Melodia castigatoare a obtinut un total de 534 de puncte. In urma acestei victorii, editia din 2017 a concursului Eurovision se va desfasura in Ucraina, informeaza News.ro.

Jamala este prima artista de etnie tatara, originara din Peninsula Crimeea, care a participat la Eurovision.

Cantecul ei, "1944", are o mare incarcatura politica si nu este o piesa "tipica" pentru concursul Eurovision - versurile sale contin referiri la Stalin, Peninsula Crimeea si acuzatii de epurare etnica.

Cantecul ucrainean a suparat autoritatile din Rusia, tara care a anexat Peninsula Crimeea, preluand-o de la Ucraina, in urma unui referendum controversat, in 2014, in contextul cresterii tensiunilor dintre cele doua state si al razboiului civil din estul Ucrainei.

"Stiu ca tu ai interpretat anul trecut un cantec despre pace si dragoste, dar eu imi doresc pace si dragoste pentru toata lumea, mai ales in Ucraina", a declarat artista ucraineana, la finalul competitiei, adresandu-se castigatorului din 2015, suedezul Mans Zelmerlow.

Podiumul concursului Eurovision 2016 a fost completat de Australia, care a obtinut 511 puncte, si Rusia, care a primit 491 puncte.

La editia din acest an au urcat pe scena concurenti din 26 de tari: Belgia, Cehia, Olanda, Azerbaidjan, Ungaria, Italia, Israel, Bulgaria, Suedia, Germania, Franta, Polonia, Austria, Cipru, Serbia, Lituania, Croatia, Rusia, Spania, Letonia, Ucraina, Malta, Georgia, Austria, Marea Britanie si Armenia.

Castigatorul a fost ales in urma voturilor exprimate de telespectatorii si juriile de specialitate din cele 42 de tari participante in acest an la Eurovision. Voturile juriilor nationale si voturile telespectatorilor au avut o pondere egala - 50% - in decizia finala.

Cantaretul Justin Timberlake a urcat pe scena finalei de sambata seara a concursului Eurovision 2016 in calitate de artist invitat, la finalul competitiei. Starul american a sustinut un recital electrizant, interpretand una dintre cele mai cunoscute piese din repertoriul sau, "Rock Your Body", si cel mai recent single al lui, intitulat "Can't Stop the Feeling".

Tot la finalul competitiei, la scurt timp dupa ce organizatorii au anuntat incheierea perioadei de votare, a urcat pe scena si castigatorul editiei din 2015 a concursului Eurovision, cantaretul suedez Mans Zelmerlow, care a interpretat tot doua cantece - "Fire in the Rain" si "Heroes".

Concursul Eurovision 2016 a fost difuzat live in numeroase tari din afara Europei, precum China, Noua Zeelanda, Kazakhstan. De asemenea, competitia din acest an a fost transmisa pentru prima data, in direct, in Statele Unite ale Americii.

Romania ar fi trebuit sa fie reprezentata la Eurovision 2016 de Ovidiu Anton, cu piesa "Moment of Silence".

European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului Eurovision, a anuntat, pe 22 aprilie, ca Romania nu mai are dreptul de a participa la Eurovision 2016, din cauza datoriilor neplatite de televiziunea publica (TVR).

Ca urmare a retragerii accesului la serviciile oferite de EBU membrilor sai, televiziunea romana nu a mai avut acces la semnalul transmis de la Stockholm, si, astfel, nu a putut sa difuzeze Eurovision Song Contest 2016.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Eurovision 2016 Ucraina, #Eurovision 2016 castigator , #castigatori