Artistii, revoltati de clauzele impuse de TVR pentru participarea la Eurovision

Luni, 01 Februarie 2010, ora 07:10
3874 citiri
Artistii, revoltati de clauzele impuse de TVR pentru participarea la Eurovision
Foto: Arhiva

Mai este o luna pana la finala Eurovision Romania, insa discutiile si problemele au inceput sa apara. Mai nou, regulamentul TVR prevede ca, daca un concurent a fost selectat pentru finala si decide sa se retraga, acesta trebuie sa plateasca daune de 100.000 de euro.

Afla in continuare ce parere au Dan Helciug, Alin Oprea, Calin Goia, Mihai Traistariu si Bodo despre aceasta clauza.

Bodo: Suma este o aberatie ingrozitoare

Bodo, solistul trupei Proconsul, spune ca nu este de acord sub nicio forma cu tot regulamentul facut de Marina Almasan (n.r. coordonator de proiect pentru selectia Eurovision 2010). "Trebuie sa se respecte regulamentul international. In acel regulament scrie ca fiecare stat poate adapta dupa cum vrea. Consider ca sunt mult prea multe ingradiri, care pun garduri in arta si muzica din Romania. Ne ingradeste descoperirea de noi talente, voci tinere, trupe tinere. Sunt multe tinere talente care s-au lansat aici. Suma este o aberatie ingrozitoare. Ce artist din Romania isi poate permite sa plateasca 100.000 de euro", a declarat Bodo revoltat.

Interviu Ziare.com - Traistariu: 5-6 artisti vizati de TVR nu au ce cauta la Eurovision

De aceeasi parere este si Alin Oprea, solistul trupei Talisman. Acesta a declarat ca sunt mult mai multe probleme in regulamentul concursului, incepand de la lista cu interpreti ageati de TVR. "Un om neafirmat nu are nicio sansa. Nu mi se pare corect si normal. Eu, drept compozitor, pot sa dau piesa cui vreau. Ar trebui sa apara fiecare cum vrea. Daca era si pe vremea noastra, nu ne mai lansam", a declarat Alin.

In privinta daunelor, Alin spune ca totusi este normal ca TVR sa ceara niste daune, insa nu atat de mari precum suma mentionata in regulamentul interior. "Din momentul in care te-ai calificat in finala, incep cheltuielile din partea organizatorului, care acum e TVR, pentru promovare. E normal sa ceara daune. Dar ar trebui sa fie transparent, sa spuna cheltuielile. Daune morale de 10.000 de euro maxim. Este normal ca TVR sa isi scoata cheltuielile, insa sa nu depaseasca 10.000 de euro. Este o suma imorala, dar nu ilegala", a continuat solistul de la Talisman.

TV Ziare.com - Monica Anghel: Daca tot pune conditii, TVR sa spuna ce artist vrea la Eurovision

Dan Helciug: Persoana care merge la Eurovision nu reprezinta Romania, ci publicul TVR-ului

Dan Helciug este foarte revoltat in ceea ce priveste concursul in sine. "TVR-ul este un fel de un stat in stat, are propriile lui legi. Consursul se desfasoara altfel decat in anii trecuti. Din punctul meu de vedere, concursul este foarte subiectiv. Sub eticheta "Noi selectam cele mai bune voci, de fapt selectam vocile pe care noi le agream". Sau selectam cei mai buni compozitori si ii aducem in juriu sau introducem in concurs nu pentru ca sunt ei buni, ci pentru ca noi ii agream. Nu ai ce sa comentezi la o televiziune care isi impune propriile reguli. Este democratie, fiecare face ce vrea".

Dan este de parere ca adevarata problema apare atunci cand declari ca acest concurs gazduieste cele mai bune voci din Romania si ca piesa care merge mai departe este cea mai buna. "Nu este adevarat. Ei isi aleg oamenii, compozitorii, artistii", a mai spus Dan.

Solistul trupei Spitalul de urgenta afirma ca persoana care merge pentru tara noastra la Eurovison nu reprezinta Romania, ci publicul TVR-ului. "Nu reprezinta Romania, ci publicul TVR-ului. Este o diferenta uriasa. TVR-ul si-a impus propriile reguli, proprii oameni. De ce nu face Eurovisionul Pro TV-ul, de exemplu?

Este un concurs politic. Asta nu inseamna ca reprezinta Romania. Cel care se duce la Eurovision reprezinta alegerea TVR-ului si a publicului TVR-ist. Cel mai bun exemplu este Costel Busuioc. Daca nu cunosti pe cineva, nu te promoveaza, nu poti ajunge la Eurosvision", a continuat Dan.

Interviu Ziare.com - Alexandra Ungureanu, despre Eurovision si daunele TVR

In privinta daunei de 100.000 de euro, Dan ii da dreptate Televiziunii Nationale. "Mi se pare normal. Daca as fi in locul TVR-ului, as face la fel. Televiziunea iti asigura publicitate in momentul in care intri in concurs si aceasta publicitate costa oriunde in lume. Este un festival de televiziuni si daca tu ajungi in finala si te retragi, ce facem? Bagam alti bani? Eurovisionul este o rampa de promovare. E un amalgan acolo, sunt legile lor, nu ma intereseaza cat nu am de-a face cu ei" a adaugat Dan Helciug.

Catalin Goia: O clauza normala

Calin Goia, solistul trupei Voltaj, este de parere ca aceasta clauza este normala, pentru ca daca te retragi si ai beneficiat de promovarea lor, trebuie sa platesti costul promovarilor, insa a mentionat ca suma trebuie sa reprezinte valoarea clipului, nu mai mult. Solistul spune ca TVR a ales o suma rotunda, insa a mentionat ca daca televiziunea doreste, poate ajunge usor la suma aceasta argumentand ca minutul de publicitate este foarte scump si ca ceea ce fac ei pentru artisti este publicitate. "E o treaba serioasa, asta cu Eurovisionul si daca te bagi, ar trebui sa ramai pana la capat, adica sa stii lucrurile de atunci", a declarat Calin.

Lui Mihai Traistariu, un artist care stie ce inseamna Eurovision cu toate cele bune si cele rele, suma i se pare exagerata, insa isi explica gestul televiziunii: vrea sa se asigure ca artistii vor mai mult decat sa isi faca publicitate. Mihai este de parere ca multi dintre cei care participa la concurs o fac doar pentru promovare si atat. "Ei nu gandesc cum sunt eu. Eu sunt fanatic cu Eurovision, un obsedat. Eu ma preocup. Imi fac melodii special pentru Eurovision. Ei nu fac asta. Isi pun o piesa si zic hai ca fac videoclip, dar cum sa o promovez eu mai puternic? O baga la Eurovision si fac tam-tam acolo putin, scandal si gata piesa s-a lansat mai repede", a spus Mihai, care a adaugat ca din cate stie el aceasta clauza era si inainte, insa era mult mai mica.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#cantareti clauze TVR Eurovision, #proteste clauze TVR Eurovision, #daune 100000 euro Eurovision , #Romania