Portugalia castiga Eurovisionul, Romania incheie pe 7 si Moldova pe podium!

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Duminica, 14 Mai 2017, ora 01:35
75065 citiri
Portugalia castiga Eurovisionul, Romania incheie pe 7 si Moldova pe podium!
Foto: Facebook/ Eurovision Romania

Portugalia a castigat concursul Eurovision 2017, iar Romania si Moldova au avut clasari excelente, cu locurile 7 si, respectiv, 3.

Eurovisionul organizat in Ucraina a fost unul aparte, cu o invingatoare in premiera, Portugalia, si cu doua state est-europene pe podium.

Salvador Sobra a fost desemnat invingator atat la votul juriilor nationale, cat si la cel al publicului, astfel ca victoria sa nu poate fi contestata. Ramane insa impresia unei piese slabe, care transmite emotie numai prin prisma povestii triste a interpretului.

"Traim intr-o lume a muzicii fara substanta, a muzicii fast-food, si cred ca asta poate fi o victorie a oamenilor care creeaza o muzica ce inseamna cu adevarat ceva. Muzica inseamna artificii, muzica e sentiment! Sa incercam sa schimbam starea actuala si sa aducem muzica inapoi!", a spus castigatorul.

Surpriza placuta a acestei editii este Moldova, piesa "Hey, Mamma!" a celor de la SunStroke Project fiind extrem de apreciata. Aici ar fi de notat si faptul ca juriul din Moldova a acordat 12 puncte Romaniei, iar cel din Romania a notat doar cu 8 Moldova.

Ajungand la Ilinca si Alex, reprezentantii nostri, ei au fost votati bine, chiar foarte bine de public, insa au fost penalizati destul de mult de jurii, semn ca interpretarile, asa cum am remarcat si in transmisia live, au lasat de dorit.

Locul 7 ocupat de tara noastra este insa unul foarte bun, yodelul din Carpati dovedindu-se o alegere inspirata pentru editia din acest a Eurovisionului.

La final, Salvador a urcat pe scena alaturi de sora lui pentru a interpreta din nou piesa aleasa de Europa.

Desfasurarea finalei:

01:35 - Anuntul usor aiuritor al votului public ne aduce invingatoarea, Portugalia. Bulgaria termina pe doi si Moldova pe trei. Liana Stanciu nu gaseste clasamentul si ofera cele mai tari faze din aceasta noapte. "Unde e Romania, unde e Moldova?" Hai, mai, Liana: )

01:33 - Moldova urca pe locul 2.

01:31 - Romania primeste 284 de puncte!

01:28 - Votul publicului este anuntat la gramada. Ii credem pe cuvant ca asa s-a votat.

01:23 - Se incheie votul juriilor nationale. Portugalia si Bulgaria au fost preferate. Urmeaza votul publicului.

01:17 - Sonia Argint, da, Sonia Argint din Romania, vine cu 8 puncte pentru Moldova si 12 pentru Olanda. Pai e frumos?

01:14 - 8 puncte din Irlanda pentru Romania. Hai ca la asta nu ne asteptam.

01:07 - Luam 3 puncte din Bulgaria. Juriile voteaza Portugalia si Bulgaria. Sa speram ca publicul are gust.

01:05 - In mijlocul anuntarii punctajului juriilor, luam o pauza ca sa vedem un moment al Vacantei Mari din Ucraina. De ce?

01:00 - Primim 6 puncte din Grecia. E binisor. Ne da Moldova 12 puncte!

00:48 - Cele 42 de state vor anunta punctajul. O sa vorbim despre punctele primite de Romania si despre lideri. 3 puncte din Azerbaijan. Avem 3 puncte si din Letonia, iar Portugalia se distanteaza. Victorie! Primim 10 puncte din Muntenegru! Inca 3 puncte din Albania. Primim puncte bune si din Macedonia si urcam in clasament. Sunt punctajele juriilor anuntate acum, vor urma si cele ale publicului.

00:46 - STOP VOT! De acum incep emotiile!

00:30 - Iata si cum au cantat ai nostri. Mie mi se pare in continuare o interpretare slaba, sub cea din semifinale:

00:25 - Daca sunteti curiosi de-o recapitulare a melodiilor din finala, iata un rezumat. Eu merg pe Suedia, Danemarca, Belgia si Moldova. Refuz sa cred ca vor castiga Portugalia sau Italia.

00:08 - Ne pregatim pentru start vot. Intra in scena un soi de comediant bastinas, un fel de Mugur Mihaiescu in rolul Lenei. El da START VOT.

00:06 - Ultima, dar nu cea din urma, reprezentanta Frantei ne incanta cu prezenta. Canta in franceza si gandul imi zboara la Titanic: "Draw me like one of your french girls". Alma e una dintre acele french girls si canta "Embrasse-moi". Oui.

00:02 - Bulgaria are, in sfarsit, o piesa decenta la Eurovision, dar nu cred ca pustiul Kristian Kostov prinde Top 5, asa cum e cotat.

23:57 - Suedezul Robert Bengtsson, favoritul la victorie dupa mine, nu greseste si nu vad in fata cui ar putea pierde. Nici macar portughezul cu poveste demna de "Acces Direct" nu-l poate invinge.

23:54 - Belgia vine cu o piesa care prinde, catchy, dar pe care ai sentimentul ca ai mai auzit-o. Asta pentru ca, ati ghicit, Blanche a fost acuzata de plagiat dupa ce a castigat selectia nationala.

23:48 - Ucraina are curaj si vine, in calitate de organizatoare, cu o piesa rock. O piesa ce putea fi bunicica, daca solistul ar fi cantat si fara ajutorul autotune.

23:45 - Suntem anuntati ca in iulie, la Riga, va avea loc Eurovisionul corurilor. Prezentatorii nu o spun, dar se citeste pe fetele lor: dupa ani de asteptare, a aparut un show mai plictisitor.

23:44 - Sunt fan Sia si Titanium e una dintre piesele ei foarte bune. Copia prezentata de nemtoaica Levina la Eurovision mi-a aratat de ce e interzis plagiatul. Daca tot preiei linia melodica, macar vino cu ceva mai bun decat originalul.

23:39 - Ai nostri pe scena! Nu stiu daca e doar impresia mea, dar mi s-au parut mai slabi ca in semifinala. Alex lasandu-se acoperit de backing pe partile dificile, iar Ilinca gresind la primul yodel si apoi cantand crispata si mult prea stridenta. Si care e rostul celor doua tunuri de pe scena? Serios acum, de ce? Macar Alex a reusit in sfarsit s-o pupe pe Ilinca.

23:36 - Ati ascultat Human, a lui Rag'n'Bone Man? Sigur ca ati ascultat, e peste tot pe radio. Cu o piesa copiata dupa asta a venit cipriotul Hovig la Eurovision. Rusinica!

23:32 - Am ascultat reprezentanta Regatului Unit si ma intreb care e rostul interpretarii unei melodii slabe, pe care vocea ei n-o poate duce. De ce?

23:28 - O pauza in care a aparut castigatorul de acum doi ani si care s-a dorit a fi amuzanta. Un fel de La Bloc, la reluarea cu numarul 100.

23:24 - Novegienii "Carla's Dreams" au cantat. Nu stiu daca a observat cineva. Lumea pare mai entuziasmata de faptul ca Vitali Klitschko e in zona.

23:20 - Manel Navarro, nume predestinat spune carcotasul din mine, are o piesa care pare compusa de un grup de copii de cinci ani aflati intr-o tabara de echitatie. Iar saracul Manel a fost aproape sa-si rupa corzile vocale pe final. Uite de-asta isi cumpara Spania locul din finala, ca il trimite pe Manel la Kiev.

23:17 - Imi place Demy. Adica Grecia. De ce sa mint? Imi place Demy, piesa e usurica, dar Demy a cantat bine si a aratat bine. Din partea mea, are un loc in Top 10 fara discutii.

23:11 - Avem o noua incursiune in camera verde, dar prezentatorul nu ajunge langa locul Romaniei. Iuliana Marciuc nu se vede la TV...

23:09 - Australia a fost surpriza placuta atunci cand s-a alaturat concursului, insa acum are o prezenta slaba. Pare ca niste producatori care stiu sa faca muzica de calitate s-au strans in studiou si s-au chinuit sa scoata o piesa demodata. A iesit ceva fara farmec, pe care nu stii unde sa-l plasezi si, mai ales, pe care nu-ti prea vine sa-l votezi.

23:05 - Omul cu trei voci din Croatia a cam stricat o piesa ce putea fi buna, daca nu era atat de umbrita de incercarile lui Jacques Houdek de a ne arata ca poate sa cante in mai multe chei. Nu stiu daca ciudatenia si calitatea vocii sunt suficiente pentru Top 10.

23:01 - Azerbaijan a venit la Eurovision cu o piesa slaba dupa multa vreme. Scheletii lui Dihaj sunt atat de slabi ca remarci doar scenografia. Si asta pentru ca scenografia e ciudata, nu buna.

22:56 - Portughezul Salvador Sobral este marele favorit de astazi si zau daca inteleg de ce. Daca nu ar exista povestea lacrimogena din spatele lui, piesa ar fi una pe care o regasesti pe un album de Gheorghe Dinica si Monica Anghel. Daca Eurovisionul nu s-a transformat in emisiunea lui Maruta, Salvador nu castiga.

22:52 - Cu numarul 10 in concurs, ca Hagi la Galatasaray, ca Messi la Barcelona, Ca Ronaldinho in nationala Braziliei, ca George Florescu in nationala Romaniei, danezo-australiana Anja! Se sting iarasi luminile in sala, se aprind blitzurile - au tinerii din public abonamente scumpe, probabil - ea falseaza usor, apoi falseaza mai mult, dar cui ii pasa? Anja e pata de culoare a concursului, raza de lumina de pe scena, candidata la podium.

22:48 - Urca pe scena unul dintre marii favoriti, italianul Francesco Gabbani. Am ascultat de mai multe ori piesa asta si mi se pare in continuare ceva compus de Horia Moculescu si interpretat de Gianna Nannini, dupa doua pachete de tigari. Iar coregrafia cu gorila... Bruno Mars spune ca e foarte originala.

22:44 - Am ras eu de Joci Papai, dar rap-ul lautaresc si percutia la damigeana au ceva aparte. Nu cred ca intra in Top 10, dar e una dintre pisele care iese in evidenta. Uitasem, imi place ca dansatoarea, tigancusa, e foarte expresiva si pare ca iti transmite ce canta Joci in maghiara.

22:40 - Moldova e placerea mea vinovata. Stiu ca nu toti au primit bine piesa asta, dar cam are ce trebuie. E simpla, te prinde, tipul cu saxofonul e foarte tare, vocea nu e rea nici ea. In mod normal, daca piesa asta era reprezentanta Suediei, era candidata certa la podium.

22:36 - O prima pauza in care prezentatorii ne prezinta doua momente spontane regizate destul de bine. Hai ca urmeaza Moldova si imi cam place piesa asta.

22:35 - Cele trei surori olandeze au o piesa parca luata din play-list-ul Gold FM. Pare ceva ce ar fi cantat Abba, daca Abba era o trupa de fete. Olandeze.

22:30 - Armenia a venit la Eurovision cu o piesa balcanica impachetata astfel incat sa nu para balcanica. Ai putea paria ca unul dintre producatori e Costi Ionita. Insa marea problema nu e asta, ci ca vocea lui Artsvik nu e atat de puternica pe cat o cer artificiile care trebuie sa estompeze putin din ritmul balcanic.

22:27 - Piesa Austriei nu e una dintre cele mai bune din finala, iar interpretarea a avut scapari. Un finalist la numar, care a umplut programul intr-un mod nu foarte dezagreabil.

22:23 - Nu sunt multe piese mai amuzante decat cantecul de tabara al Belarusului. Si uitandu-ma la el cum se chinuie sa faca playback la chitara, imi aduc aminte de Parazitii: "Cinci lorzi fara chitari in priza, va prindeti degetele-n corzi". Totusi, cu Rusia absenta de la aceasta editie, Belarusul cred ca prinde Top 10 fara emotii, daca nu chiar Top 5.

22:18 - Nu stiu prea bine ce sa spun despre Polonia. O voce buna, o prezenta mai mult decat agreabila, dar o melodie fara sens, o balada care poate fi exemplu de "asa nu". Nici pe polonezi nu ii vad in Top 10.

22:16 - IMRI incepe finala pentru Israel. Parca melodia imi suna mai bine decat in semifinale, dar el a cantat cu certitudine mai prost. In mod normal, nu are cum sa ajunga in Top 10.

22:11 - Cele doua gazde dau startul finalei Eurovision 2017.

22:10 - Ilinca are un mesaj de ultima ora pentru noi: "Este ziua cea mare! Nu uitati sa votati pentru noi!"

22:06 - Se ocupa locurile din camera verde si marturisesc ca-mi era dor de Iuliana Marciuc si de dorinta ei de a fi prinsa de camere.

22:02 - Incepem lejer, cu asa numita ceremonie a drapelelor, concurentii calificati in finala prezentandu-se publicului.

22:00 - Buna seara! Sunteti gata de marea finala Eurovision?

INFO: Incepe la ora 22:00

INFO: Ilinca si Alex vor intra in concurs de pe pozitia 20, una foarte buna daca ne gandim ca prestatia lor este mai proaspata pentru publicul care voteaza.

Iata si ordinea intrarii in finala: Israel, Polonia, Belarus, Austria, Armenia, Olanda, Moldova, Ungaria, Italia, Danemarca, Portugalia, Azerbaidjan, Croatia, Australia, Grecia, Spania, Norvegia, Marea Britanie, Cipru, ROMANIA, Germania, Ucraina, Belgia, Suedia, Bulgaria, Franta.

Afla ce sanse au Ilinca si Alex la casele de pariuri

INFO: Vineri seara, finalistii au avut show-ul pentru public, unul care nu a fost transmis in direct. Juratii acorda jumatate din punctajul final, cealalta jumatate venind in urma notelor publicului.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Romania finala Eurovision, #Ilinca Alex Romania Eurovision, #Romania rezultat Eurovision, #Portugalia castiga Eurovision , #Romania