Acuzatiile Ucrainei privind votul de la Eurovision au fost respinse

Miercuri, 20 Mai 2009, ora 12:54
1331 citiri
Acuzatiile Ucrainei privind votul de la Eurovision au fost respinse
Foto: Tarlani

Uniunea Europeana de Radio si Televiziune (EBU) a respins acuzatiile Ucrainei, conform carora voturile exprimate de telespectatori si de juriul de specialitate de la Eurovision 2009 au fost calculate gresit in cazul reprezentantei Rusiei, care ar fi obtinut astfel in realitate mai putine puncte.

"Rezultatele prezentate in finala concursului Eurovision 2009 au fost absolut corecte si votul s-a desfasurat conform regulilor concursului. Problema privind rezultatul votarii ridicata de Ucraina este consecinta neintelegerii modului de calcul al voturilor exprimate de telespectatori si de juriul specializat", a declarat pentru RIA Novosti un reprezentant al EBU.

Nota acordata de Ucraina Anastasiei Prihodiko, o tanara ucraineana care a reprezentat Rusia la Eurovision 2009, este mai mica fata de cea care a fost anuntata in timpul transmisiunii finalei concursului din 16 mai, declarase marti pentru RIA Novosti presedintele juriului ucrainean de la Eurovision, Roman Redzeliski.

Potrivit rezultatelor finale oficiale, Ucraina a notat-o pe Anastasia Prihodiko cu opt puncte.

Redzeliski, care detine functia de vicepresedinte al companiei nationale de televiziune din Ucraina, a reamintit ca anul acesta pentru prima data notele fiecarei tari au fost alcatuite in proportie de 50% in baza voturilor primite de la telespectatori si 50% de catre un juriu de specialitate.

"Intr-adevar, in urma voturilor transmise de telespectatori prin SMS, Prihodiko a obtinut opt puncte", a spus Redzeliski. "Insa juriul de specialitate pe care l-am condus nu i-a acordat niciun punct", a continuat el. "Cum s-a intamplat ca nu a fost luat in considerare rezultatul juriului ramane o intrebare", a adaugat Redzeliski.

El a mai spus ca televiziunea nationala a adresat o scrisoare oficiala Uniunii Europene de Radio si Televiziune (EBU) pentru clarificarea situatiei.

"Este clar ca nu vom protesta. Nu vom initia actiuni in instanta. Nimeni nu le va contesta (punctele obtinute de Rusia la Eurovision - n.r.)", a spus el.

Reprezentand Rusia la Eurovision, ucraineanca Anastasia Prihodiko s-a clasat pe locul 11. Primele trei locuri au fost ocupate de Norvegia, Islanda si Azerbaidjan.

Anastastia Prihodko, in varsta de 21 de ani, care in 2007 a castigat concursul "Fabrica de stele" din Rusia (echivalentul concursului Star Academy), a interpretat cantecul "Mama", care are strofele in rusa si refrenul in ucraineana.

Rusii nu vroiau sa fie reprezentanti de o ucraineanca

Cantareata a participat mai intai la concursul de preselectie din Ucraina, dar a fost descalificata pentru incalcarea regulilor. Ulterior, in ultimul moment, a fost admisa la concursul de selectie rus, cu putin timp inainte de intrarea in faza sa finala, pe care a castigat-o.

Alegerea unei artiste ucrainene pentru a reprezenta Rusia la Eurovision a starnit polemica in Rusia. Spectatori dezamagiti au criticat votul publicului rus si confirmat de un juriu de specialitate.

Iusif Prigojin, producatorul unei candidate invinse, Valeria, spunea ca alegerea Anastasiei pentru a reprezenta Rusia este o "rusine" si trebuie organizat un nou concurs de selectie. "O melodie interpretata in ucraineana nu poate avea nimic de-a face cu Rusia", a declarat producatorul pentru agentia RIA Novosti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#acuzatii Ucraina respinse, #vot Eurovision , #stiri Eurovision