Moscova a interzis parada homosexualilor din cauza Eurovision

Joi, 07 Mai 2009, ora 23:40
1291 citiri
Moscova a interzis parada homosexualilor din cauza Eurovision

Rusia a interzis o parada a homosexualilor, care urma sa aiba loc in aceeasi zi cu Eurovision pe motiv ca aceasta ar submina moralitatea locuitorilor din Moscova.

Activistii pentru drepturile homosexualilor au organizat in ultimii ani la Moscova mici parade, fara a avea aprobarea Guvernului. Totusi, ei au fost arestati si batuti de cei care se opun homosexualitatii sau de grupuri neofasciste, informeaza Reuters.

"Guvernul rus spune: Moscova nu a avut niciodata parade de homosexuali si nici nu va avea", a declarat Serghei Toi, purtatorul de cuvant al primarului Moscovei Iuri Lujkov. "Nu numai ca distrug moralitatea societatii noastre, ci provoaca dezordine in mod constient, care ameninta viata moscovitilor si a vizitatorilor", a adaugat Toi.

Nikolai Alekseiev, organizatorul paradei si un important activist pentru drepturile homosexualilor, scri pe site-ul sau www.gayrussia.ru ca evenimentul va avea loc oricum. "Este dreptul nostru si este garantat prin Constitutie. Niciun oficial, inclusiv primarul Moscovei, nu are dreptul sa il incalce", a precizat Alekseiev.

Purtatorul de cuvant al lui Lujkov a avertizat ca orice incercare de a organiza o parada neautorizata va fi "impiedicata de fortele de ordine, in concordanta cu legea".

Lujkov, care este primar al Moscovei din anul 1992, a declarat la un moment dat ca paradele homosexualilor sunt un "act satanic". Rusia a scos homosexualitatea din Codul Penal in 1993, la doi ani dupa dezmembrarea URSS, insa rusii inca nu au acceptat aceasta minoritate sociala. Astfel, homosexualii nu fac in general gesturi de afectiune in public.

Parada prevazuta pentru ziua de 16 mai urma sa coincida cu organizarea la Moscova a concursului de muzica Eurovision. Activistii le-au cerut concurentilor sa sustina pe scena drepturile homosexualilor.

Un purtator de cuvant al Eurovision, care se afla in prezent in Moscova, a refuzat sa comenteze interdictia de a organiza parada homosexualilor. In schimb, el a declarat: "Nu este un secret ca avem o audienta larga in randul homosexualilor si respectam pe toata lumea".

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#Rusia interzice gay, #Eurovision gay Moscova , #stiri Eurovision