De ce companii IT de talia Facebook si Google nu au fost create in Europa pana acum

Sambata, 26 Septembrie 2015, ora 08:41
6130 citiri
De ce companii IT de talia Facebook si Google nu au fost create in Europa pana acum
Foto: Arhiva Ziare.com

Europa nu a creat pana acum nicio companie IT de talia Facebook sau Google, pentru ca exista cateva piedici importante.

Micha Benoliel a crescut in Franta, acolo unde a lansat primul sau startup, insa nu o sa uite niciodata atmosfera si optimismul care parca plutea in aer in San Francisco, orasul din SUA care l-a gazduit in perioada in care a urmat facultatea, se arata intr-un reportaj realizat de AP si preluat de Business Insider.

In consecinta, visul american i-a ramas intiparit in minte de pe vremea studentiei, asa ca in momentul in care i-a venit ideea sa realizeze o aplicatie pentru smartphone capabila sa trimita mesaje fara conexiune la Internet, el si-a facut bagajele si a plecat in California, in 2011, pentru ca ideea lui sa prinda contur.

"Stiam ca de aici voi putea schimba lumea", a marturisit Benoliel, care conduce firma Open Garden, ce se afla in spatele aplicatiei FireChat.

Intr-o vreme in care tehnologia se inradacineaza tot mai mult in vietile noastre, Batranul Continent nu a produs pana acum giganti IT precum Google sau Facebook. Mai mult, mintile inovatoare din Europa prefera sa mearga in SUA pentru a-si pune in practica ideile sau le vand firmelor americane pe bani frumosi.

Lipsurile Europei

Liderii de la Bruxelles incearca sa rezolve aceasta problema cu ajutorul unui plan pe termen lung, ce contine reforme si stimulente, insa batalia pare a fi cu morile de vant.

Pana la urma, blocului comunitar ii lipsesc doua lucruri esentiale, care in Statele Unite se gasesc din plin. In primul rand, europenii sunt mai precauti si nu au in sange asumarea unor riscuri majore. Mai mult, nu au la dispozitie prea multe metode de finantare.

"In SUA, mai ales in Silicon Valley, antreprenorii sunt deschisi la orice idee, oricat de nebuneasca ar parea la prima vedere. Iar succesul vine adesea de unde te astepti mai putin", a spus Benoliel.

Jocul in defensiva pe piata IT al Europei si faptul ca proiectele din acest domeniu nu sunt finantate cat ai bate din palme reprezinta lucrurile care sunt cel mai greu de schimbat.

Oamenii de afaceri europeni privesc de doua ori peste umar

In ceea ce priveste o companie aflata la inceput de drum, investitorii de pe Batranul Continent vor sa vada mai intai ca e capabila sa genereze profit. Cele mai populare firme cu profil tehnologic din Europa ofera solutii pentru industrie, care pot fi vandute imediat: echipamente industriale, turbine, trenuri de mare viteza, dispozitive medicale etc.

In constrast, companiile online abia se mentin la suprafata in primii ani. Retelele sociale Twitter si Facebook, de exemplu, s-au axat la inceput pe cresterea numarului de utilizatori si abia apoi patronii s-au gandit cum sa faca bani.

Cum gandesc europenii vs cum gandesc americanii

Diferenta de mentalitate e un obstacol major, tocmai de aceea in Europa exista mai putine societati de investitii cu capital de risc decat in SUA sau Asia.

In ultimii cinci ani, societatile de investitii cu capital de risc au cheltuit 167 de miliarde de dolari pe noile idei de business. Suma e mult mai mare decat cea cheltuita de cele europene - 20 de miliarde de dolari.

Mai mult, doar in ultmul an, investitiile americane in companiile de tip startup au fost de 50 de miliarde de dolari, iar aproape jumatate din aceasta suma a mers catre cele din Silicon Valley. Europenii au investit doar 4 miliarde de dolari.

Si Asia sta mai bine, mai ales dupa succesul international obtinut de retailerul online Alibaba. Investitiile in startup-uri au ajuns la 22,5 miliarde de dolari in 2014, iar in primele 8 luni din 2015, aceasta suma a fost deja depasita.

Succesul Silicon Valley

Investitiile in stadiul incipient sunt cruciale, deoarece adesea mai multe firme lucreaza la produse similare, asa ca fiecare antreprenor vrea sa fie primul care lanseaza produsul pe piata si sa ia fata competitiei.

Tocmai aici Silicon Valley iese in evidenta, pentru ca a reusit sa creeze o comunitate IT puternica, dar si de firme de investitii cu capital de risc, care colaboreaza foarte bine, fac schimb de idei si incheie noi parteneriate. Sistemul e foarte eficient.

Dar e clar ca e nevoie de timp pentru a pune bazele unei astfel de comunitati. Nici macar in SUA nu s-a reusit replicarea succesului Silicon Valley. Singura exceptie ar putea fi Seattle, caci acolo se afla sediile Amazon si Microsoft.

Alte piedici pentru Europa. Plus solutiile

In Europa mai exista o problema. In multe state, birocratia omoara startup-urile, insa in America totul e mult mai simplu. De asemenea, pietele de pe Batranul Continent sunt inca fragmentate. E dificil sa-ti extinzi operatiunile in mai multe state europene, deoarece legea nu e unitara. Plus, mai e vorba si de bariera lingvistica.

Totusi, in ciuda dificultatilor, exista si unele companii europene care ies in evidenta, cu toate ca nu au magnitudinea Facebook sau Google.

Skype, de exemplu, a inceput ca o colaborare suedezo-estoniana, iar in final, serviciul a fost achizitionat de Microsoft pentru 8,5 miliarde de dolari.

De asemenea, Spotify, cel mai mare serviciu de streaming muzical, are 60 de milioane de utilizatori la nivel mondial. Iar dupa moartea Nokia, industria jocurilor mobile a explodat in Finlanda. Angry Birds si Clash of Clans au fost create aici.

Iar oficialii de la Bruxelles pregatesc cateva schimbari pentru a ajuta industria, cum ar fi o legislatie unitara si pregatirea unor instrumente de finantare speciale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Europa nu creeaza Facebook Google, #companii IT Europa, #piata IT Europa , #Google
Comentarii