UE trimite in purgatoriu Facebook, Google si alte companii americane?

Marti, 02 Februarie 2016, ora 08:31
5817 citiri
UE trimite in purgatoriu Facebook, Google si alte companii americane?
Foto: Arhiva Ziare.com

Ultimele luni au fost dificile pentru companiile IT americane care fac afaceri in Europa, iar situatia lor s-ar putea complica si mai mult daca nu se va ajunge la un acord intre UE si SUA in ceea ce priveste protejarea datelor utilizatorilor.

Apple datoreaza taxe retroactive in valoare de 8 miliarde de dolari si incearca sa convinga autoritatile din UE sa nu o oblige sa faca acest lucru. De asemenea, Google a fost acuzata de Bruxelles de abuz de pozitie dominanta in cautarea pe Internet, iar Facebook se afla in mijlocul unei controverse legate de politicile sale de confidentialitate.

Insa aceasta lista de probleme s-ar putea lungi daca SUA si UE nu ajung, marti, la un acord bilateral important, transmite Financial Times.

Tema o reprezinta asa-numitul Safe Harbour - cadrul legal care permitea companiilor IT sa transfere datele utilizatorilor peste Oceanul Atlantic.

Dezvaluirile fostului angajat al Agentiei Nationale de Securitate din SUA (NSA), Edward Snowden, potrivit carora institutiile americane pot obtine informatii despre utilizatorii din Europa, au stat la baza deciziei Curtii Europene de Justitie (CEJ) din octombrie 2015, care a anulat acordul Safe Harbour.

Motivul? Legile americane nu protejeaza cum trebuie datele utilizatorilor europeni.

Potrivit normelor UE, companiile nu pot transfera datele cetatenilor din cele 28 de state membre in afara blocului comunitar, daca legislatia nu este similara in ambele jurisdictii. In consecinta, CEJ a decis ca SUA nu respecta aceasta regula, asa ca a acordat un termen limita americanilor sa negocieze cu UE un nou cadru legal de tip Safe Harbour, pentru a indeplini cerintele europenilor. Deadline-ul a expirat, luni, 1 februarie.

Financial Times mentioneaza ca au avut loc negocieri in weekend la Bruxelles, insa un rezultat oficial ar putea fi transmis, marti, dupa sedinta factorilor de decizie la nivelul UE.

Ce se intampla daca nu se ajunge la un acord

Reuters scria, luna trecuta, despre ce se va intampla daca SUA si UE nu vor ajunge la un nou acord Safe Harbour.

Patru asociatii ce reprezinta interesele companiilor americane au transmis atunci un document presedintelui Statelor Unite, Barack Obama, sefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar si reprezentantilor celor 28 de state membre UE.

"Problema trebuie rezolvata de urgenta, in caz contrar, consecintele vor fi grave pentru mii de firme, dar si pentru milioane de utilizatori", se arata in textul respectiv.

Asociatiile au cerut o perioada de tranzitie catre noul cadru legal, precizand ca acest lucru ar ajuta in special societatile mici si mijlocii.

Potrivit Reuters, peste 4.000 de firme ar fi afectate de schimbarea Safe Harbour.

Purgatoriu

Bloomberg noteaza ca, daca nu se va ajunge la un acord, atunci companiile care transfera date peste Atlantic vor fi, din punct de vedere legislativ, in purgatoriu.

"S-ar crea o situatie imposibila pentru aceste firme, doarece ele au nevoie de transferul de date pentru a supravietui. Mai mult, se va pune problema daca acest transfer va deveni ilegal", a avertizat avocatul Eduardo Ustaran de la firma Hogan Lovells International LLP din Londra.

In consecinta, aceste companii ar putea fi date in judecata atat de persoanele fizice, cat si de autoritatile de reglementare din Europa, pe motiv ca SUA nu ofera o protectie adecvata pentru datele personale ale europenilor, arata Business Insider.

"Ar putea exista actiuni in instanta pentru companiile care folosesc Safe Harbour ca singura baza pentru legitimitatea transferurilor datelor personale in SUA. Si nu doar companiile americane vor fi vizate, e posibil sa fie afectate si cele europene care trimit informatii catre centrele de procesare a datelor aflate pe teritoriul american", a explicat avocatul Susan Foster de la firma Mintz Levin.

Totusi, acordul e aproape

Un acord pentru a pune capat incertitudinii juridice a transferurilor transatlantice de date personale din Europa este "aproape", dar cere eforturi de ambele parti, a afirmat luni comisarul european pentru Justitie.

"Nu voi ascunde ca aceste discutii nu au fost usoare (...) Suntem aproape (de un acord), dar mai este nevoie de un efort", a declarat Vera Jourova in cursul unei audieri in fata unui comitet al Parlamentului European la Strasbourg, potrivit AFP.

"Cred ca parteneriatul dintre Europa si Statele Unite merita eforturi speciale, din partea lor, dar si a noastra", a adaugat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#acord transfer date UE SUA, #acord transfer date SUA, #transfer date utilizatori SUA UE, #transfer date utilizatori SUA , #Google