Avertisment socant de la MarketWatch: Facebook ar putea distruge economia SUA

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 15:26
5330 citiri
Avertisment socant de la MarketWatch: Facebook ar putea distruge economia SUA
Foto: Arhiva

Facebook a devenit noua sursa de ingrijorare pentru Statele Unite, potrivit publicatiei MarketWatch.

Astfel, reteaua de socializare se aliniaza celorlalte probleme care dauneaza economiei americane, cum ar fi criza accentuata din zona euro, suprapopularea, incalzirea globala, alegerile din 2012 sau capitalismul extrem.

Facebook a atras in cadrul ofertei publice initiale (IPO) 16 miliarde de dolari, compania fiind evaluata la 104 miliarde de dolari.

In urma scaderilor accentuate, actiunile companiei sunt cotate pe bursa la 32,66 dolari bucata, dupa o scadere de 11%, luni, si de 7%, marti.

Prima zi a Facebook pe bursa, o dezamagire

In timp ce investitorii incearca sa gaseasca vinovati pentru pierderile lor, analistii avertizeaza ca, in continuare, Facebook este supraevaluata in proportie de 70%, valoarea reala a titlurilor fiind de doar 9,59 dolari.

In aceste conditii, publicatia MarketWatch considera ca Facebook este o companie prea mare pentru a reusi, pe termen lung.

"Adevaratii bani se afla in buzunarele vechilor actionari, care au avut de castigat de pe urma IPO, iar adevarata valoare a Facebook se afla in mintea colectiva a celor 170 de milioane de utilizatori, o iluzie ce trebuie mentinuta cu alte investitii, pentru ca reteaua de socializare sa functioneze in continuare", scrie publicatia citata.

Listarea pe bursa a Facebook i-a imbogatit pe unii, dar i-a dezamagit pe altii

Daca investitorii vor sparge bula Facebook, acest lucru poate distruge economia americana.

"Listarea Facebook reprezinta un risc urias pentru investitori. Nu conteaza ca Facebook are milioane de utilizatori si ca este o companie extrem de atractiva pentru oamenii de afaceri, insa, daca privim in mod obiectiv situatia ei, va pot promite ca multi investitori mici vor pierde multi bani. Cum? Prin aceleasi reguli ale pietei care au condus la dezastrul din randul companiilor IT de la inceputul anilor 2000", opineaza avocatul Andrew Stoltmann.

Astfel, avand in vedere ca Facebook a fost evaluata la 100 de miliarde de dolari, adica de 33 de ori mai mult decat veniturile sale, pentru a-si mentine valoarea, reteaua de socializare trebuie sa creasca cu 41% in fiecare an, pana in 2017. Acest lucru este aproape imposibil de facut, mai ales pentru o companie atat de mare ca Facebook.

In consecinta, orice scapare in modelul de business al acesteia va duce la pierderi uriase pentru investitori.

In plus, s-a demonstrat ca companiile IT cu o crestere rapida nu reprezinta o investitie sigura, dovada fiind Groupon si Pandora, a caror cotatii pe bursa au scazut cu 48%, respectiv 41%, in 2012, fata de valoarea IPO.

De asemenea, competitia in acest mediu este extrem de mare, un exemplu concludent ar fi Google.

"Chiar daca investitorii sa afle intr-o faza de negare in privinta Facebook, realitatea ii va izbi din plin", conchide Stoltmann.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Facebook distruge economie SUA, #Facebook economie SUA, #listare bursa Facebook, #IPO Facebook , #Mark Zuckerberg