Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sub presiunea razboiului hibrid dus de Putin, Internetul, asa cum il stim azi, va ramane doar o amintire

Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 18:30
21598 citiri
Sub presiunea razboiului hibrid dus de Putin, Internetul, asa cum il stim azi, va ramane doar o amintire
Foto: Hepta.ro

Mark Zuckerberg a postat un video in care tine un discurs despre rolul Facebook in ce priveste consolidarea democratiei.

Aceasta interventie are loc concomitent cu trimiterea catre Congresul american a 3.000 de mesaje publicitare concepute si platite de catre agenti rusi si asociatii lor in campania electorala din 2016 din SUA.

"Sub presiunea tot mai mare a Congresului, dar si a publicului, pentru a dezvalui cat mai multe informatii despre propaganda ruseasca mascata de pe Facebook, compania a declarat ca va trimite catre comisiile din cadrul Congresului care investigheaza operatiunea de influenta a Kremlinului in timpul campaniei prezidentiale din 2016 peste 3.000 de anunturi publicitare create de Rusia", scrie New York Times.

Acesta e doar varful icebergului. In niciun document nu se spune ca pachetul trimis reprezinta toate mesajele publicitare. Sunt multe sanse sa mai apara si altele, mai ales ca reprezentantii comisiei de ancheta din Congres aduna probe de la toate retelele sociale.

Ne aflam intr-un punct de cotitura. Facebook isi asuma faptul ca nu a reusit sa controleze atacul Rusiei, ca reprezentantii Kremlinului au reusit sa foloseasca platformele sociale pentru a eroda increderea in democratiile occidentale. Alegerea lui Trump a reprezentant obiectivul final.

Mark Zuckerberg s-a intors din concediul de paternitate si a inceput lupta cu Putin pentru a scapa Facebook-ul de propaganda ruseasca - Foto: Hepta.ro

"Imi pasa in mod profund de procesul democratic si de integritatea acestuia", a declarat Mark Zuckerberg, adaugand ca nimeni "nu trebuie sa utilizeze instrumentele noastre pentru a distruge democratia".

Incepe procesul de reglementare a Internetului

Miscarile populiste, criza imigrantilor, Brexit, rasismul si intoleranta sexuala au fost fronturile pe care a atacat Rusia in noul razboi impotriva democratiilor occidentale.

Cele 3.000 de mesaje care au ajuns la comisia de ancheta, sutele de conturi false, mesajele automatizate de pe Twitter, fermele de troli din Rusia si din estul Europei, toate au subminat increderea in democratie.

Vestea buna e ca a inceput sa existe o reactie.

Dar cum vor iesi Facebook, Twitter, Google si alte platforme de comunicare din aceasta criza de incredere? Cel mai probabil, Internetul cum il stim noi azi se va transforma si va intra intr-o noua faza in care statele vor introduce reglementari prin care vor incerca sa se apere de imixtiunile autocratiilor si statelor mafiote.

"Dezvaluirea in legatura cu anunturile publicitare realizate de Rusia a ridicat, de asemenea, posibilitatea unei reglementari viitoare a publicitatii politice in domeniul platformelor sociale.

In aceasta saptamana, democratii din Congres au cerut Comisiei Electorale Federale propuneri pentru a gasi modalitati de a impiedica influente straine ilicite asupra alegerilor americane prin intermediul mijloacelor de comunicare sociala, inclusiv eventuale legi sau impunerea de noi reguli", anunta New York Times.

Vladimir Putin a profitat de slabiciunea, deschiderea si amploarea pe care a luat-o comunicarea pe retelele sociale. A intrat pe aceasta poarta in cetatea democratiilor si a creat un dezastru.

Vor dura ani pana cand se va restabili echilibrul in comunicarea publica, pana cand extremistii, inamicii libertatii, rasistii si homofobii vor fi scosi de pe retelele sociale, fiind obligati sa-si stapaneasca ura si sa-si schimbe limbajul.

Putin, victima propriei sale creatii?

Faptul ca managementul Facebook a inceput sa trimita dovezi catre Congresul american, inainte fiind extrem de reticenti in a colabora cu Guvernul SUA, arata ca situatia e extrem de grava.

Apar tot mai multe informatii ca Facebook a fost folosit de Vladimir Putin pentru a-l sustine pe Donald Trump in campania electorala din 2016 - Foto: Hepta.ro

"Joi, printr-o miscare prin care intentiona sa previna interventia Guvernului, domnul Zuckerberg a prezentat lista actiunilor pe care Facebook intentioneaza sa le ia in urmatoarele saptamani pentru a face publicitate politica de pe Facebook mult mai transparenta.

El a spus ca fiecare anunt va duce spre pagina Facebook care l-a creat - aceasta devenind un fel de cont cerut pentru a avea posibilitatea sa creezi anunturi si pentru a plati pentru anunt, desi acest lucru nu ar identifica in mod necesar persoanele aflate in spatele paginii de Facebook.

In plus, Facebook intentioneaza sa investeasca mai mult in echipele de securitate, sa-si extinda colaborarea cu comisiile electorale din SUA, dar si din strainatate, dar si colaborarea cu alte companii de tehnologie pentru a face schimb de informatii", se arata in articolul publicat de New York Times.

Conducerea Twitter va fi si ea audiata de comisie, dar a cerut ca aceasta operatiune sa se desfasoare cu usile inchise. Asupra retelei sociale preferate de Donald Trump planeaza acuzatii ca a acceptat si a raspandit mesaje propagandistice realizate de roboti, mesaje automate care au fost scrise folosindu-se un algoritm creat de Kremlin.

Ancheta asupra implicarii agentilor Rusiei in alegerile americane nu e periculoasa numai pentru Donald Trump, dar si pentru Vladimir Putin.

Tot ce a castigat Rusia de la inceputul anilor 2000 prin deschiderea si dezvoltarea relatiilor comerciale e astazi in pericol sa fie irosit din cauza izolarii si a furiei SUA provocata de faptul ca propriul sistem democratic a fost amenintat si distorsionat de o putere ostila.

Razboiul Rece e abia la inceput, iar Rusia nu se va putea dezvolta in afara sistemului european si cel atlantic. Relatia comerciala cu UE e vitala pentru orice regim politic de la Kremlin.

Exista posibilitatea ca insusi Vladimir Putin sa devina o victima a razboiului hibrid, un conflict pe care l-a inventat si care a facut ravagii in intreaga lume in ultimii cinci ani.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Putin Facebook razboi, #Putin razboi hibrid, #Facebook lupta Rusia , #Mark Zuckerberg