Zuckerberg are un plan maret, dar chiar e posibil sa vindeci toate bolile?

Duminica, 25 Septembrie 2016, ora 07:10
9159 citiri
Zuckerberg are un plan maret, dar chiar e posibil sa vindeci toate bolile?
Foto: Arhiva Ziare.com

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, si sotia sa vor sa vindece toate bolile din lume pana la finalul acestui secol. Dar cat de realizabil este acest obiectiv?

Mark Zuckerberg si Priscilla Chan au anuntat ca vor dona trei miliarde de dolari pentru a finanta cercetari medicale din urmatorul deceniu, spunand ca scopul lor final este "sa vindece, sa previna sau sa gestioneze mai bine toate bolile pana la sfarsitul secolului".

Din orice perspectiva, este un obiectiv extrem de ambitios, subliniaza BBC. La evenimentul din San Francisco, unde a facut anuntul, cuplul a recunoscut ca poate suna nebuneste, dar a insistat pe cat de departe au ajuns stiinta si medicina in ultimul secol, dupa milenii cu un progres foarte mic.

Zuckerberg a precizat ca el si Priscilla Chan, care este medic, au discutat cu specialisti timp de doi ani pentru a pune la cale acest proiect si ca nu este "ceva ce am citit intr-o carte".

Seful Facebook a recunoscut, insa, ca ar putea dura ani intregi pana cand investitia va duce la un nou tratament medical si chiar mai mult de atat pana cand acesta va putea fi folosit pentru tratarea pacientilor.

Dar cat de realist este obiectivul lor?

"Eu nu cred ca este realist", sustine Sheena Cruickshank, profesor de imunologie la Universitatea din Manchester, desi considera "extraordinar" faptul ca cei doi vor sa investeasca in cercetarea medicala.

Problema cu tratarea bolilor, arata ea, este ca nu vorbim despre "un domeniu static". "Totul se schimba. Sistemul nostru imunitar se schimba, bolile se schimba deseori", a subliniat Cruickshank.

Nu numai ca bolile sufera mutatii si devin rezistente la medicamente, dar si factorii care tin de mediul inconjurator, cum ar fi schimbarile climatice, pot modifica felul in care se raspandesc infectiile.

"Unele infectii sunt greu de gestionat, pentru ca nu intelegem pe deplin cum functioneaza mecanismul unei infectii", a precizat expertul. Exista lipsuri mari in ceea ce cunoastem. De exemplu, nimeni nu stie exact de ce unii oameni se imbolnavesc daca sunt expusi unor tulpini ale racelii banale, iar altii nu.

Unele boli noninfectioase, cum ar fi afectiunile cardiovasculare sau diabetul de tip 2, pot fi cauzate de stilul de viata, iar "un leac" ar putea implica schimbari masive in comportamentul uman, atrage atentia Cruickshank.

Investitii masive in cercetare

Mai este vorba si de investitiile necesare. Din 1971, doar Institutul National pentru Cancer din SUA a cheltuit peste 90 de miliarde de dolari incercand sa gaseasca un tratament. Bugetul pe 2017 aprobat de Administratia Obama aloca 34 de miliarde de dolari pentru eforturile de prevenire si combatere a HIV.

Peste un miliard de dolari au fost cheltuiti cu Ebola in 2014. Si finantarile pentru vindecarea malariei au crescut in ultimul deceniu, insa nu s-a gasit un leac. Acestea fiind spuse, suma de trei miliarde de dolari pentru un deceniu incepe sa para ceva mai modesta.

"Sunt multi bani, dar nici pe departe suficienti pentru a infrange bolile pana la sfarsitul secolului", a declarat si profesorul Catherina Pharoah, director al Centrului pentru Acte de Caritate de la Cass Business School din Londra. Ea a mentionat ca Marea Britanie cheltuie pe cercetari medicale in jur de 8,5 miliarde de lire sterline in fiecare an.

Singura infectie a oamenilor care a fost declarata eradicata de catre Adunarea Mondiala a Sanatatii este variola, ultimul caz cunoscut fiind in Somalia, in 1977. Intre timp, fundatia lui Bill si a Melaniei Gates vrea sa scape lumea si de poliomielita si malarie.

La randul sau, Microsoft a anuntat saptamana aceasta ca se angajeaza sa "rezolve" problema cancerului in urmatorii zece ani, prin reprogramarea celulelor.

Insa Grupul International pentru Eradicarea Bolilor are o lista cu sapte afectiuni (printre care rujeola, oreionul si rubeola) despre care se considera ca nu pot fi eradicate. Si se gandeste sa adauge si alte boli.

Citeste mai multe despre epidemia de rujeola din Romania:

Profesorul Loius Niessen, specialist de la Scoala de Medicina Tropicala din Liverpool, este sceptic ca bolile pot fi eliminate toate odata. "E vechea zicala. Trebuie sa mori de ceva", sustine acesta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#eradicare boli, #Zuckerberg vindecare boli, #tratement boli secol , #Mark Zuckerberg
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Totuși, doctori' zic că „Nu există om sănătos, ci numai insuficient