Am 668 de prieteni pe Facebook dar ... nu imi cunosc vecinii

Marti, 15 Decembrie 2009, ora 20:00
1851 citiri
Am 668 de prieteni pe Facebook dar ... nu imi cunosc vecinii

Comunicarea online, pe diverse site-uri de socializare, ne indeparteaza pe zi ce trece, tot mai mult, de persoanele din jurul nostru. O fi bine, o fi rau?

Situatia este din ce in ce mai des intalnita, in special in randul tinerilor dar nu numai, spune Hazel Davis, editor la Daily Mail.

Este mai comod, mai lejer si mai putin riscant sa comunicam cu prietenii nostri virtuali, decat sa ne straduim sa intretinem o relatie solida cu cei din imediata noastra apropiere. "Pacat!", spune jurnalista britanica, semnaland cateva situatii amuzante dar si jenante totodata.

"Nu m-am intalnit de ani de zile cu colega mea de banca din generala, dar stiu ca are un baietel foarte simpatic din pozele postate pe blog. I-am vazut si casa, e foarte eleganta. La fel, cu prietena mea din facultate nu m-am intalnit de zece ani dar am citit pe site-ul ei ca ii place sa faca surf si sa fie ...domnisoara de onoare.

In schimb, despre vecina de langa mine nu stiu mare lucru desi o zaresc zilnic. Pare draguta, dar nu am schimbat nici macar doua vorbe cu ea, in afara de saluturile ocazionale", povesteste jurnalista si nu se poate sa nu recunoastem, daca suntem sinceri cu noi insine, ca multi ne confruntam cu astfel de situatii care, in mod normal, ar trebui sa ne puna pe ganduri.

Cati dintre noi nu prefera sa se duca in miezul noptii la supermarketul deschis non-stop pentru a-si cumpara zahar decat sa imprumute la vecini cateva lingurite pentru un ceai? Sau cand i-ati invitat ultima oara pe cei de vizavi la un popcorn si o bere, pentru a viziona impreuna un film bun?

Vedeti? Despre asta discutam iar cei care au deschis acest subiect de discutie in compania parintilor nu se poate sa nu fi remarcat surprinderea lor legata de modul in care percepem in ziua de azi relatiile sociale.

Un sondaj realizat recent in Marea Britanie arata ca 92% dintre respondentii de peste 65 de ani stiu exact cum ii cheama pe cei care locuiesc in apropiere, in timp ce in randul tinerilor de sub 24 de ani procentul este de aproximativ 65%.

Mai mult, in timp ce 56% dintre varstnici se declara dornici sa se intalneasca si sa isi cunoasca mai bine vecinii, procentul se reduce la jumatate in randul tinerilor .

La un ceai pe ... Twitter

Oare ce ar zice copiii nostri daca si-ar vedea bunicile stand ore in sir de vorba peste gard sau la un ceai, crosetand cateva macrameuri? Li s-ar parea amuzant de buna seama, dar probabil ca nu ar rezista mai mult de un sfert de ora intr-un asemenea grup si ar da fuga la computer.

Caracteristicile interactiunii umane s-au schimbat foarte mult in ultimele decenii. Nu mai suntem atat de invidiosi pe Ionesti, pentru ca au vazut Parisul in vacanta. In fond, putem si noi sa il vedem la televizor sau pe Internet. Si nici nu ne mai dorim atat de tare sa mergem cu Popestii la concertul lui Leonard Cohen. O sa vedem cat de curand secvente postate pe You Tube.

Oare este mai bine asa? Sunt mai sanatoase noile noastre "relatii electronice" sau riscam sa ne transformam in curand in roboti fara sentimente si manifestari reale? In fond, ce fel de prietenie poate exista intre doi oameni care nu se intalnesc niciodata, nu se privesc in ochi si nu vibreaza la auzul vocii celuilalt?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#relatii prietenie, #comunicare Internet, #retele socializare Facebook, #relatii interpersonale , #stiri Facebook