Cat incaseaza un "hacker bun" - Poate fi angajat cu acte in regula la Apple sau Pentagon

Miercuri, 24 August 2016, ora 08:29
10052 citiri
Cat incaseaza un "hacker bun" - Poate fi angajat cu acte in regula la Apple sau Pentagon
Foto: Arhiva/Pixabay

Numarul hackerilor angajati de guvernul american sau de marile companii, cum sunt Apple sau Google, e in crestere, iar un astfel de job poate ajunge sa fie foarte bine platit.

Nathaniel Wakelam a prins un astfel de job de la varsta de 18 ani. Acum, la 21, lucreaza full time pe o astfel de pozitie. Luna aceasta a castigat deja 21.150 de dolari, relateaza The Guardian.

Suma incasata de tanar lunar variaza, insa media anuala se situeaza undeva la un sfert de milion de dolari. Iar munca se face de acasa, cafenele sau baruri, spune el.

Ce face un tanar cu acesti bani? Inclusiv acte ce tin de filantropie; conduce o fundatie prin care ii tine in legatura pe tinerii hackeri cu mentorii lor, cei cu destula experienta la activ.

Anul trecut, cu banii castigati in doar 48 de ore, a reusit sa trimita sase oameni la o conferinta in Noua Zeelanda. "Daca poti castiga bani facand asa ceva si ei vin usor, cred ca ai obligatia sa-i ajuti si pe cei din jur", explica el.

"Imi place la nebunie sa intru in retele vaste", declara el. "E ceva ce pot face si 24 de ore incontinuu", recunoaste el. De fapt, inainte de a vorbi cu reporterii The Guardian, chiar asta facuse timp de 24 de ore, pentru un profit de 3.000 de dolari.

"Fac asta cand vreau eu", explica el. "Nu am un sef. Pot merge la culcare la sase dimineata si sa fac ce vreau eu, atata vreme cat descopar erori intr-un timp care ma satisface pe mine", mai spune el.

Wakelam e parte din "tabara buna" a hackerilor, care nu actioneaza in scopuri distructive. Face parte dintre aceia care cauta fisuri in armura digitala a marilor companii, pe care le raporteaza si incaseaza recompense generoase.

Potentiali angajatori: Apple, Facebook, Microsoft, Adobe, Tesla, Yahoo sau Google

Iar bani, in acest sector, sunt, nu gluma! Luna aceasta, Apple s-a alaturat companiilor ca Facebook, Microsoft, Adobe, Tesla, Yahoo si Google, devenind astfel unul dintre marile nume care au initiat un program menit sa gaseasca vulnerabilitati ce tin de securitate, oferind recompense care ajung si la 200.000 de dolari.

Invitatie pentru hackeri: Microsoft, Facebook si Google iti dau multi bani ca sa le gasesti erorile

Nu numai companiile private angajeaza astfel de persoane. Si Departamentul american al Apararii a lansat un program in martie, numit sugestiv "Hack the Pentagon". La 15 minute de la lansarea programului, o prima vulnerabilitate fusese deja gasita. In trei saptamani au fost gasite 134 de astfel de "scapari", fiind platiti pentru acestea 70.000 de dolari.

David Dworken, din Virginia, a terminat liceul in iunie. A fost invitat la Pentagon, sa faca parte din acest program. A gasit sase vulnerabilitati in prima zi de "cautari".

Dworken a inceput cu site-ul scolii in care studia, la 16 ani. In doi ani colectase deja 10.000 de dolari, inclusiv de la Uber. Compania aeriana United Airlines l-a platit in "curse gratuite", el colectand aproape 20 de milioane de km pe care ii poate face, fara sa plateasca vreun ban, oricand.

Una dintre primele companii care au angajat astfel de specialisti este Facebook, in 2011. Doar in 2015, 13.000 de persoane se oferisera sa faca pe hackerii buni pentru companie. De atunci s-au platit mai bine de 4,3 milioane de dolari pentru 800 de scapari gasite de oameni din 127 de tari. Anul trecut au fost dati un milion de dolari.

In mai, Facebook a platit 10.000 de dolari unui baiat de 10 ani din Finlanda, care a descoperit o neregula legata de Instagram.

Nu se cunoaste care e cifra de afaceri pe aceasta piata, iar asta pentru ca, in cea mai mare parte, e vorba despre programe ale unor companii private, care nu fac publice astfel de date.

In plus, exista adesea intermediari, companii care se ocupa de acesti hackeri buni si de plata lor, un fel de brokeri.

"Niciodata nu am fost un copil normal in scoala"

Cine sunt acesti hackeri? Oameni cu o "curiozitate naturala", explica unul dintre fostii angajati ai Facebook, care lucra in departamentul "securitate".

Sa gasesti vulnerabilitatea intr-un sistem "e captivant, pentru ca esti prima persoana din lume care o descopera", explica Francisco Correa, un hacker bun, in varsta de 30 de ani. A inceput sa faca pe hackerul in urma cu patru ani, pentru Google. Intre timp, a lucrat si pentru Adobe sau Microsoft.

"Niciodata nu am fost un copil normal in scoala", admite el. "Am fost dat afara din sase scoli. Niciodata nu am fost unul dintre acei oameni care sa accepte sa urmeze ordine (sa respecte reguli - n.red.) ", afirma el.

Te-ar putea interesa si cat valoreaza contul tau de Yahoo, pentru hackeri.

Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
#hackeri buni angajati companii, #hackeri angajati companii bani, #hackeri angajati guvern castiguri, #facebook hackeri , #stiri Facebook