Cum te vinzi fara sa stii pe Facebook - Totul despre aplicatiile profitabile (Video)

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 15:09
4791 citiri
Cum te vinzi fara sa stii pe Facebook - Totul despre aplicatiile profitabile (Video)
Foto: Wall Street Journal

Multe aplicatii populare de pe Facebook obtin informatii personale despre utilizatori si prietenii lor, asa ca exista posibilitatea ca numele, religia, orientarile politice sau sexuale ale acestora sa fie folosite si in alte scopuri.

Aplicatiile sunt mici portiuni de software care se gasesc in mediul online sau in smartphone-ul tau. Unele dintre ele costa doar cativa dolari, iar altele sunt chiar gratuite. Insa vei plati in alt fel pentru ele, noteaza Wall Street Journal.

Aceste aplicatii reprezinta de fapt niste gateways (dispozitive folosite pentru a conecta intre ele calculatoare de tipuri diferite), iar cand le accesezi, este posibil ca sa le oferi informatii personale celor care le-au creat.

Multe din cele mai folosite aplicatii de pe Facebook - jocuri, intrebari sau servicii de sharing - aduna volume impresionante de informatii personale.

Publicatia citata a examinat 100 dintre cele mai populare servicii de acest gen de la Facebook, descoperind faptul ca unele dintre ele cauta adrese de e-mail, locatia curenta, orientarea sexuala, printre altele, nu doar pentru utilizatorul care a instalat aplicatia, ci si pentru toti prietenii sai.

Aplicatiile de pe Facebook, marul discordiei

O aplicatie facuta de Yahoo pentru Facebook cere permisiunea utilizatorilor pentru a accesa orientarile politicie si religioase. Fara aceastea, serviciul nu poaste fi instalat.

De asemenea, aplicatia "Skype Me" pentru reteaua sociala cauta poze si datele de nastere ale utilizatorilor si ale prietenilor lor.

"Aceste informatii personale obtinute de Yahoo sunt manipulate cu atentie", a declarat un purtator de cuvant al companiei.

Apetitul pentru datele personale reflecta un adevar fundamental despre Facebook si, prin extensie, despre intreg Internetul: reteaua de socializare ofera servicii gratuite pentru care utilizatorii furnizeaza, in schimb, detalii despre viata, prietenii si activitatile lor. Cu aceste date, Facebook atrage investitorii, realizatorii de aplicatii si alte oportunitati de afaceri.

Astfel, reteaua de socializare este extrem de controversata in ceea ce priveste termenii de utilizare ale aplicatiilor.

Desi Facebook intreaba utilizatorul daca vrea sa instaleze serviciul care le foloseste informatiile personale, prietenii acestuia nu sunt atentionati de acest lucru, desi unele dintre ele acceseaza si datele lor. De asemenea, uneori, Facebook nu aplica regulile de confidentialitate pentru toate aplicatiile sale.

"MyPad for iPad" este aplicatia care foloseste cele mai multe informatii personale, din cele investigate de Wall Street Journal. Insa serviciul nu are o politica de confidentialitate, precizandu-se doar ca va fi adaugata in curand.

Multe aplicatii permit unor firme care nu au contract cu Facebook sa urmareasca utilizatorii. Din aceasta categorie face parte si Google, care foloseste datele astfel culese pentru a vinde publicitate personalizata.

Aplicatiile ce contin intrebari despre prietenii tai, precum " Between You and Me" si "Truths About You", le cer utilizatorilor permisiunea de a le accesa informatii despre orientarea sexuala, care nu au legatura cu intrebarile afisate.

Facebook le cere creatorilor de aplicatii sa le ceara utilizatorilor doar acele informatii fara de care serviciul nu poate functiona.

Cat valoreaza informatiile personale de pe Facebook

Nu este o supriza faptul ca Facebook poate obtine importante detalii despre viata utilizatorilor sai, deoarece este o retea de socializare, prin intermediul careia oamenii isi fac publice, in mod voluntar, numele, prietenii apropiati, poze, preferintele sexuale, studiile si alte detalii.

Aceste date reprezinta moneda de schimb pentru asa-numita "economia informatiilor personale", care ajuta enorm industria publicitara din mediul on-line, in valoare de 28 miliarde de dolari, prin furnizarea comportamentului pe Internet al cumparatorului.

Aplicatiile au generat venituri de 20 miliarde de dolari in 2011, prin descarcari digitale, publicitate, "bunuri virtuale" si alte produse, conform unei cercetari realizate de Rubinson Partners.

Desi utilizatorii sunt avertizati ca aplicatiile respective vor folosi, in numele lor, informatiile personale, acestia ignora, de obicei, avertismentul.

Insa existe si unele servicii care permit unor firme sa urmareasca utilizatorii, in special Google, fara a avea aprobarea de la Facebook, fapt ce incalca regulile retelei de socializare.

Aplicatiile de pe Facebook, extrem de profitabile

Desi aplicatiile de pe Facebook sunt majoritatea gratuite, ele reprezinta afaceri extrem de profitabile, mai ales pentru jocurile care vand "bunuri virtuale". Compania Zynga, care are aplicatiile populare FarmVille si CityVille, a avut un profit de 1,14 miliarde de dolari in 2011. Ea a fost listata pe bursa in decembrie 2010, iar valoarea actiunilor sale a fost estimata la 8 miliarde de dolari.

Facebook este considerata a fi cea mai importanta "piata" de informatii personale, deoarece contine cea mai mare varietate de astfel de date. In plus, le ofera utilizatorilor posibilitatea de a respinge accesarea unor anumite informatii de catre serviciul instalat, spre deosebire de aplicatiile pentru smartphone, care nu au politici de confidentialitate si nu ofera un control atat de mare asupra informatiilor personale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Cine sunt speakerii care vor fi prezenți la evenimentul “Antreprenoriatul Profesie vs Vocație: Cum transformi o idee sau o pasiune în bani”
Ești pasionat de lumea antreprenoriatului și vrei să afli secretele succesului de la persoane din domeniu? Participa la evenimentul organizat de Ziare.com “Antreprenoriatul Profesie vs...
#aplicatii Facebook informatii personale, #Facebook scandal confidentialitate, #aplicatii Facebook , #stiri Facebook