De ce nu se mandreste Facebook cu rolul jucat in protestele pentru democratie?

Joi, 17 Februarie 2011, ora 17:49
1961 citiri
De ce nu se mandreste Facebook cu rolul jucat in protestele pentru democratie?
Foto: New York Times

Orice protest organizat in ultimii ani in tarile cu regimuri totalitare s-a folosit de Facebook, dar sefii companiei nu s-au folosit niciodata de rolul jucat de reteaua de socializare in apararea democratiei. Mai mult, ei nici nu vor sa vorbeasca despre asta.

Desi este cel mai important instrument al activistilor si principalul mijloc prin care transmit informatiile si mobilizeaza masele, Facebook nu vrea sa fie vazut ca facand parte dintr-o tabara pentru ca nu vrea sa aiba de suferit. Tari precum Siria, unde Facebook tocmai a castigat putin sprjin, ar impune restrictii sau i-ar monitoriza pe utilizatori, au declarat surse din companie, potrivit New York Times.

Facebook nu vrea nici sa isi sperie utilizatorii care sunt obligati sa se inscrie cu numele real. Oficialii companiei spun ca acest lucru ii protejeaza pe utilizatori de eventualele fraude. Astfel, Facebook a inchis in luna noiembrie o pagina folosita de protestatarii egipteni deoarece Wael Ghonim, unul dintre sefii Google Egipt, a folosit un pseudonim pentru a o crea si a incalcat in acest fel conditiile de folosire ale serviciului.

Totusi, activistii pentru drepturile omului atrag atentia ca dizidentii sunt pusi astfel in pericol. "Oamenii vor folosi aceasta platforma pentru mobilizare politica, ceea ce subliniaza importanta protejarii lor", Susannah Vila, director al Movements.org.

Wael Ghonim chiar a fost arestat si tinut in inchisoare timp de 12 zile dupa ce autoritatile de la Cairo au descoperit ca el a promovat protestul care a avut loc in Tahrir, in 25 ianuarie.

Dar nu doar organizatiile pentru apararea drepturilor omului au cerut protejarea dizidentilor, ci si senatorul american Richard J. Durbin, care a indemnat Facebook sa ia masuri imediate pentru a ajuta democratia si activistii care folosesc reteaua de socializare. Senatorul a facut referire inclusiv la folosirea pseudonimelor. In scrisoarea trimisa lui Mark Zuckerberg, senatorul se arat ingrijorat ca Facebook nu se asigura ca drepturile omului sunt protejate si nici nu evita sa fie exploatat de guvernele represive.

Cu toate acestea, Elliot Schrage, vicepresedinte pentru comunicatii globale, politici publice si marketing, a refuzat sa comenteze rolul jucat de Facebook in evenimentele din Egipt si Tunisia. Intr-un comunicat scurt, el a declarat: "Am vazut oameni curajosi de toate varstele adunandu-se pentru a face o schimbare profunda in tara lor. Cu siguranta, tehnologia a fost un instrument vital in eforturile lor, dar noi credem ca determinarea si curajul lor au contat cel mai mult".

Totusi, altii au acceptat cu placere rolul de activisti in timpul protestelor. Dupa ce Internetul a fost oprit in Egipt, Twitter si Google i-au ajutat pe protestatari si cu un nou serviciu numit speak2tweet, care le permitea oamenilor sa lase mesaje vocale ce erau postate apoi pe Twitter. De asemenea, Youtube a avut grija ca toate filmuletele din Piata Tahrir sa ajunga pe CitizenTube, canalul sau de stiri si politica. In plus, Twitter este folosit si de Departamentul de Stat al SUA pentru a trimite mesaje in araba si in farsi.

Revoltele din lumea araba reprezinta o provocare pentru site-urile de socializare, dar si o oportunitate. Spre deosebire de operatorii de telefonie mobila care au nevoie de contracte si licente, Facebook si celelalte retele sociale sub disponibile aproape oriunde in lume si ii incurajeaza pe oameni sa faca schimb de informatii, fiind un mijloc de exprimare pe care il promoveaza si secretarul de stat american, Hillary Clinton.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk vrea să-i taxeze pe utilizatorii care postează și dau ”like-uri”
Elon Musk, cunoscut pentru abordările sale inovative și adesea controversate în tehnologie, a avut în vedere transformarea platformei de social media Twitter, acum redenumită X, într-un...
#Facebook revolte Egipt, #Facebook proteste, #Twitter revolte , #stiri Facebook
Comentarii
Poza tr2006
tr2006
rank 5
Facebook nu joaca nici un rol, Internetul joaca un rol.