Dovezi ca reclamele de pe Facebook pot sa modifice rezultatele unor alegeri politice

Luni, 31 Iulie 2017, ora 12:02
3448 citiri
Dovezi ca reclamele de pe Facebook pot sa modifice rezultatele unor alegeri politice
Foto: Facebook

Poate Facebook sa incline cu adevarat balanta in timpul unor alegeri electorale? Se pare ca da, arata un studiu recent.

Pe parcursul ultimului an, companii precum AggregateIQ si Cambridge Analytica au fost acuzate ca au postat pe retelele de socializare reclame care se folosesc de inteligenta artificiala pentru a influenta rezultatul referendumului pentru Brexit, respectiv pe cel al alegerilor prezidentiale din SUA. Insa in lipsa dovezilor, nimeni nu a stiut pana acum daca exista intr-adevar o astfel de tehnologie care sa faca posibile aceste lucruri, relateaza New Scientist.

Primul studiu ce detaliaza acest proces, de la inceput si pana la final, a fost publicat recent in SUA. "Este pentru prima data cand am vazut toate punctele conectate intre ele", a spus Joanna Bryson, cercetatoare specializata in programe de inteligenta artificiala (AI) la Universitatea Bath din Marea Britanie.

In centrul dezbaterilor pe marginea acestui subiect se afla "directionarea psihografica" - directionarea campaniilor politice catre oameni, prin intermediul retelelor de socializare, pe baza personalitatii si simpatiilor lor politice, cu ajutorul unor cantitati uriase de date, filtrate de un program de inteligenta artificiala.

Desi Facebook nu furnizeaza in mod explicit instrumente pentru "tintirea" oamenilor in functie de opiniile lor politice, noul studiu arata modul in care aceasta retea de socializare poate fi exploatata.

Utilizand o combinatie alcatuita din interesele oamenilor, date demografice si date ale unor sondaje de opinie, este posibila directionarea unor campanii publicitare spre anumiti indivizi in functie de acordul lor fata de anumite idei si politici. Un astfel de instrument poate avea un impact major asupra succesului unei campanii, conform articolului publicat de New Scientist la 28 iulie sub semnatura lui Timothy Revell.

"Masina propagandei bazate pe inteligenta artificiala, devenita o arma, este eficienta. Nu mai ai nevoie sa modifici prea mult simpatiile politice ale oamenilor intr-o campanie electorala, ci doar sa muti cateva puncte procentuale spre stanga sau spre dreapta", a declarat Chris Sumner de la Online Privacy Foundation, care a prezentat acest studiu.

Control si echilibru

Nimeni nu poate sa stie daca o astfel de stratagema poate sa modifice permanent opiniile politice ale oamenilor. Insa studiul prezentat a dezvaluit cu adevarat o anumita forma de campanie politica in care nu exista control si echilibru.

Pentru a intelege mai bine chestiunea complexa a directionarii psihografice online, Chris Sumner si colegii lui au creat patru experimente.

In primul dintre ele, cercetatorii au analizat elementele care ii divizeaza pe oameni. O pozitie fruntasa pe aceasta lista a ocupat-o urmatoarea declaratie: "Cu privire la intimitatea pe Internet: daca nu ai facut nimic rau, nu ai niciun motiv sa te temi". In timpul referendumului pentru Brexit, cercetatorii au intervievat peste 5.000 de persoane si au descoperit ca votantii pro-Brexit erau semnificativ mai dispusi sa fie de acord cu acea declaratie, in timp ce persoanele care au votat impotriva Brexit-ului erau mai inclinate sa fie in dezacord cu afirmatia citata.

Apoi, aplicand diverse teste de personalitate unui alt grup de subiecti, cercetatorii au descoperit trasaturile corelate cu gradul de probabilitate pentru ca o persoana sa fie de acord cu acea declaratie despre intimitatea pe Internet. Ele au fost convertite intr-un "scor de autoritarism": daca o persoana obtine un scor mare, ea este mai dispusa sa fie de acord cu acea declaratie.

Folosind un instrument denumit PreferenceTool, creat de cercetatori de la Universitatea Cambridge, autorii studiului au putut sa determine doua elemente principale pe care le aveau cel mai probabil oamenii cu acel tip de personalitate: preferintele lor de pe Facebook si grupul demografic din care faceau parte.

Doar 38% din totalul oamenilor alesi la intamplare pe Facebook s-au declarat de acord cu afirmatia despre intimitatea online, insa acest procent a urcat pana la 61% atunci cand instrumentul PreferenceTool a fost utilizat pentru a-i gasi pe oamenii care sunt mai dispusi sa se declare de acord cu afirmatia citata si a scazut la 25% pentru persoanele predispuse sa fie in dezacord cu aceeasi afirmatie. Cu alte cuvinte, autorii studiului au demonstrat ca este posibila "tintirea" persoanelor de pe Facebook pe baza opiniilor lor politice.

Campanii publicitare

La sfarsit, cercetatorii au creat patru tipuri diferite de campanii publicitare pe Facebook, dezvoltate in functie de personalitatile identificate, folosind atat mesaje pro cat si impotriva supravegherii online. De exemplu, reclama anti-supraveghere a vizat persoane cu note mari la scorul de autoritarism si avea urmatorul mesaj: "Ei au luptat pentru libertatea ta. Nu renunta la ea! Spune NU supravegherii in masa!". Pe fundal erau proiectate imagini din timpul Debarcarii din Normandia.

In contrast, versiunea pentru persoanele cu note mici la scorul de autoritarism avea un alt mesaj: "Chiar nu ai niciun motiv de teama daca nu ai nimic de ascuns? Spune NU supravegherii centralizate", alaturi de o imagine cu Anne Frank.

In total, cercetatorii au descoperit ca reclamele-tintite au avut cea mai buna rezonanta in cadrul grupurilor vizate. De exemplu, reclama anti-supraveghere, cu un grad mare de autoritarism a obtinut de 20 de ori mai multe Like-uri si Share-uri de la grupul utilizatorilor cu scoruri mari la testul de autoritarism in comparatie cu grupul persoanelor care au obtinut scoruri mici la acelasi test.

Reprezentantii Facebook au declarat pentru publicatia New Scientist ca directionarea psihografica nu incalca termenii de utilizare ai retelei de socializare si au prezentat un document despre modul in care compania foloseste datele externe si care respecta legislatia in vigoare.

Un grad mai mare de transparenta este obiectivul avut in vedere pentru viitor. Elizabeth Denham, Comisarul pentru Informatie din Marea Britanie, se afla in prezent la jumatatea unei anchete ce vizeaza folosirea reclamelor tintite in campaniile politice. Ea va publica rezultatele investigatiei in a doua jumatate a anului 2017. Partidul Ecologist din Germania a decis sa isi publice toate reclamele pe care le-a folosit pe retelele de socializare, pentru ca acestea sa poata fi consultate de oricine doreste sa le vizualizeze.

Insa o abordare si mai buna ar fi aceea de a infiinta o serie de institutii noi, care sa monitorizeze algoritmii folositi in "tintirea" internautilor in scopuri politice. "E absolut fundamental pentru democratie sa existe mai multa transparenta", a spus Joanna Bryson.

Citeste si Rusia a folosit retelele pentru a manipula perceptia americanilor despre alegeri - experti IT

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#Facebook manipulare politica, #retele sociale manipulare politic , #stiri Facebook