Ziare.com

Like-urile de pe Facebook tradeaza multe informatii personale - vezi care

de Alex Duma
Marti, 12 Martie 2013, ora 23:09

   

Like-urile de pe Facebook tradeaza multe informatii personale - vezi care
Sexualitatea, simpatiile politice si chiar inteligenta, toate pot fi deduse din "like"-urile pe care le dam pe Facebook, arata un studiu recent.

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au reusit sa deduca religia, simpatiile politice, rasa si orientarea sexuala a utilizatorilor de Facebook pe baza unor algoritmi, atragand atentia ca acest lucru ar trebui sa fie un semnal de alarma serios pentru utilizatorii retelelor sociale.

Studiul, publicat de jurnalul PNAS si citat de BBC, a fost realizat pe baza profilurilor a 58.000 de persoane. In afara vizibilele like-uri, internautii au fost supusi unor teste care sa le evidentieze trasaturile de personalitate. Intai, insa, cercetatorii au incercat sa le ghiceasca aceste trasaturi si multe alte informatii personale doar pe baza algoritmilor aplicati, tinand cont de like-urile date. Deloc intamplator, concluziile au fost aceleasi ca si in cazul testelor de personalitate sau informatiilor demografice.

S-a dovedit ca algoritmii aveau o acuratete de 88% in determinarea sexualitatii barbatilor, ca vorbeau despre rasa utilizatorului cu o si mai mare acuratete, ba chiar au fost delimitati republicanii de democrati.

Crestinii si musulmanii au fost corect identificati in proportie de 82%, starea unei relatii a fost stabilita corect in proportie de 65 - 73%, la fel abuzul de substante.

In foarte putine dintre cazuri like-urile au fost cele care au vorbit de la sine, doar 5% dintre utilizatorii gay dand like unor site-uri care vorbeau despre casatoriile intre persoane de acelasi sex, de exemplu. In schimb, algoritmii au tinut cont de multimea de like-uri date melodiilor sau show-urilor TV.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1480 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor