Pericolul care pandeste pe retelele de socializare: "Sextortion", un fenomen care poate ucide

Miercuri, 04 Mai 2016, ora 21:28
9188 citiri
Pericolul care pandeste pe retelele de socializare: "Sextortion", un fenomen care poate ucide
Foto: Arhiva/Ziare.com

Politistii din Marea Britanie si SUA sustin ca s-au inmultit cazurile in care internautii cad victime infractorilor care ii conving, prin intermediul retelelor de socializare precum Facebook, Tinder sau Match.com, sa se dezbrace in fata camerelor web sau sa le trimita imagini nud, apoi le santajeaza.

Potrivit Go4it, fenomenul este cunoscut sub numele de "sextortion". Infractorii folosesc conturi false si iau legatura cu persoane care nu banuiesc nimic. Dupa ce le castiga increderea si pun mana pe materiale compromitatoare, precum imagini nud sau clipuri video explicite cu victimele, infractorii le cer bani pentru a nu face materialele publice sau pentru a nu le trimite familiei si prietenilor.

18 ani de inchisoare pentru santaj cu poze explicite, de pe un site porno

Potrivit detectivilor, numarul acestor cazuri a fost mai mare in ultima vreme in West Midlands, Bedfordshire si Irlanda. Politia le cere victimelor sa nu negocieze, sa nu plateasca rasplata ceruta si sa alerteze imediat autoritatile. Asta deoarece au fost cazuri in care victimele au platit, iar apoi li s-au cerut din nou bani. Dupa ce nu au mai platit, imaginile compromitatoare au aparut pe Internet, scrie Go4it.

Anul trecut, un adolescent din Irlanda, in varsta de 17 ani, s-a sinucis dupa ce a fost santajat de o banda care a obtinut de la tanar imagini explicite si i-a cerut 3.200 de lire pentru a nu le distribui la cunoscuti. Ronan Hughes a crezut ca a trimis imaginile unei femei pe care a cunoscut-o pe Facebook.

Iar acesta nu este singurul caz de "sextortion" care s-a sfarsit tragic. In 2013 un alt tanar, tot in varsta de 17 ani, s-a sinucis dupa ce a fost santajat in acelasi fel.

In Atlanta, SUA, o adolescenta de 15 ani a trecut printr-un cosmar dupa ce i-a trimis imagini nud cu ea lui Tremain Hutchinson, un tanar de 28 de ani care se dadea un adolescent de 16 ani pentru a intra in legatura cu minore. Dupa ce a convins-o pe fata sa ii trimita primele poze, barbatul a amenintat-o ca le va face publice daca nu continua sa trimita altele, transmite USA Today.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#sextortion sinucidere, #sextortion ce inseamna, #santaj poze explicite internet , #stiri Facebook