Retelele sociale, ca parte din viata noastra: Ne fac rau sau bine? Profilul celor care posteaza Interviu

Miercuri, 20 Aprilie 2016, ora 08:22
11271 citiri
Retelele sociale, ca parte din viata noastra: Ne fac rau sau bine? Profilul celor care posteaza Interviu
Foto: Arhiva personala/Vlad Muresan

Nimeni nu mai poate nega faptul ca retelele sociale precum Facebook-ul, Instagram-ul sau Twitter-ul sunt parte din viata noastra. O fi bine, o fi rau? Un raspuns inca nu poate fi oferit, data fiind perioada scurta scursa de cand le-am primit in viata noastra cu bratele deschise sau de nevoie.

Pericolul incepe de la modul in care le percepem noi insine, acesta regasindu-se in tipul postarilor noastre. Daca percepem aceste retele sociale ca fiind exact ce sunt - modalitati de a tine legatura cu persoane prietene si in viata reala - pericolul nu exista.

Exista insa riscul sa incercam sa ne facem placuti de toata lumea, sa avem cat mai multi "fani", iar atunci apare pericolul frustrarilor de tot felul, din moment ce un astfel de tel nici in viata reala nu poate fi atins.

Despre cum ne poate schimba Facebook-ul, daca ar trebui sa vina cu niste avertismente la pachet si care e varsta la care cineva e indeajuns de matur sa aiba un cont a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com psihoterapeutul Vlad Muresan.

Facebookul face parte, de cativa ani, din viata noastra. Pentru cei foarte tineri e ceva obisnuit. Cum ne schimba insa pe cei de 30 de ani si putin peste, care am crescut si relationat intr-o lume diferita?

Cred ca Facebook si celelalte retele de socializare ne-au dat un nou mod de a ne exprima. Simplul fapt ca le folosim arata ca ne indeplinesc o serie de nevoi fundamentale. Ziarele, telefonul, televizorul si Internetul sunt solutii a caror adoptare rapida de catre societate exprima nevoia noastra pentru comunicare, informare, apropiere si, in mod evident, imagine.

In concluzie nu cred ca retelele de socializare ne schimba fundamental, doar ca ne dau unelte noi pentru a ne exprima si satisface niste nevoi vechi.

Cu ce atentionari ar trebui sa vina, la modul ideal, Facebook-ul?

Avand in vedere usurinta cu care putem accesa o lista nesfarsita de noutati despre oameni mai mult sau mai putin apropiati, tindem sa ne umplem fiecare moment linistit cu "zgomot social". Acest zgomot, desi nu are o relevanta deosebita, poate forma ticuri de verificare continua a acestor noutati - chiar daca aceasta verificare nu ne aduce placere.

Umplandu-ne fiecare moment de liniste cu informatii nerelevante (mai ales in era smartphone-ului) ratam ocazia de a lua o pauza, de a reflecta, si a reveni in contact cu propria persoana si ce e important pentru noi. Cred ca daca am inlocui momentele in care verificam retelele sociale (din cauza plictiselii) cu momente de meditatie (sau macar momente in care stam in liniste) am fi mult mai relaxati si mai odihniti.

Im plus, comparatia continua cu niste imagini idealizate (majoritatea oamenilor pastreaza aparente dezirabile pe retelele de socializare - chiar daca in realitate lucrurile nu stau asa bine) ne poate declansa sentimente de inferioritate si inadecvare sociala.

Decizie in instanta: Butonul de Like de pe Facebook incalca dreptul la intimitate al utilizatorilor

Sunt fel si fel de utilizatori. Unii posteaza obsesiv fotografii cu ei insisi. In cazul altora trec ani pana sa se schimbe poza de profil. Puteti sa ne schitati cateva tipologii in functie de tipul postarilor?

Facebook-ul si celelalte retele ne dau prilejul sa ne exprimam intentiile in foarte multe moduri.

Daca avem intentia de a descoperi persoane compatibile vom posta lucruri care ne reprezinta sau ne plac mult, astfel incat like-urile primite ne dezvaluie oamenii care gandesc ca noi si cu care suntem compatibili pe acel domeniu.

Daca intentionam sa cream o imagine dezirabila, astfel incat sa obtinem maximum de profit din ea, vom posta lucruri care au priza la public, ne valideaza orgoliul si ne pun intr-o lumima pozitiva (nu neaparat reala).

Cu cat diferenta dintre ce postam si ce suntem in realitate e mai mare, cu atat ne vom bucura mai putin de ce ne ofera aceste retele.

Psihologie pe intelesul tau, cu Vlad Muresan: Cum se manifesta orgoliul, inclusiv pe Facebook, si cum ajungi la depresie

Cu ce fel de pericole poate veni Facebook-ul in cazul tinerilor? Le poate influenta/schimba comportamentul, modul de a gandi? In ce fel?

Exista studii despre diferentele dintre comunicarea pe Internet si comunicarea fata in fata. Se pare ca suntem mult mai indrazneti, sinceri si, mai ales, agresivi atunci cand comunicam online (mai ales daca ne ascundem in spatele anonimatului).

Fiind rupti de consecintele directe a ceea ce spunem, ne exprimam mult mai direct frustrarile, invidiile si orgoliile ranite decat am face-o intr-o discutie fata in fata (unde e mai probabil sa le tinem pentru noi sau sa le comunicam politicos).

Astfel, tinerii se pot expune la agresiuni verbale (fenomenul "bullying") mai ales daca fac parte dintr-o minoritate (etnica, sexuala sau de alta natura) sau daca nu se inscriu in asteptarile majoritatii.

Desigur ca aceste conflicte existau si inainte de retelele sociale, insa nu erau exprimate atat de agresiv. Aceste diferente intre tipurile de comunicare (online/offline), precum si modurile de a face fata agresivitatii ar merita discutate cu adolescentul inainte ca acesta sa isi faca un cont public pe o retea de socializare.

Multe dintre postari nu fac decat sa "cerseasca" atentie sau aprobare, pana la urma. Ce se intampla cand reactia nu e cea scontata? Ne influenteaza asta in viata cotidiana?

Intr-adevar, retelele de socializare ne permit sa ne exprimam nevoia de a fi placuti si apreciati de ceilalti. Daca unii oameni (pe Internet sau viata reala) nu ne plac, asta e un lucru obisnuit. Nu merita sa ne dedicam activitatea online pentru a ne face placuti de catre prietenii de pe Facebook, asa cum nu merita sa ne traim viata reala pentru a face pe plac prietenilor din viata reala.

Cu alte cuvinte, nu cred ca ar trebui sa ne preocupe prea mult daca ceilalti ne resping (pentru ca, de fapt, respingerile sunt ceva normal si banal in viata) si ar trebui mai bine sa ne preocupam cu cei care ne accepta si ne apreciaza asa cum suntem in realitate.

Cand e cineva indeajuns de matur sa aiba un cont de Facebook?

Ca o persoana sa isi poata face cont pe Facebook trebuie sa aiba cel putin 13 ani. Daca un adolescent/copil are mai putin si isi face cont cu date false (isi pune o varsta mai mare), acest cont poate fi raportat si va fi sters de catre Facebook.

Desigur ca varsta de 13 ani nu garanteaza faptul ca (inainte sa isi faca un cont online) acestia au avut discutia necesara cu parintii sau la scoala.

S-a schimbat in vreun fel societatea de la aparitia retelelor sociale (si aici ma refer atat la Facebook, cat si la Twitter sau Instagram)?

Cred ca noi am ramas aceiasi, insa stilul de comunicare ni s-a schimbat. Inainte puteam sa ne exprimam doar verbal (cu cativa oameni in fiecare zi) si prin vestimentatie (cu inca cateva zeci). Acum, prin intermediul Internetului, putem interactiona (bineinteles la un nivel mult mai superficial) cu sute de oameni intr-o singura zi. Aceste "mini-relatii" cu toti "fanii" de pe Internet pot consuma timp fara sa ne creasca calitatea vietii.

Internetul imi permite sa am relatii superficiale cu sute de oameni sau ma poate ajuta sa pastrez legatura cu cativa prieteni adevarati, care ma cunosc asa cum sunt eu in realitate.

E important sa investim in relatiile cu cei care ne accepta asa cum suntem si nu cu cei pentru care trebuie sa prezentam o imagine ideala sau un profil perfect pe Facebook.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Facebook pericole, #Facebook efecte secundare, #Facebook efect creier, #varsta maturitate Facebook, #profil utilizatori Facebook psiholog, #psiholog Facebook , #stiri Facebook