Ai dat "Like"? Cum te-ar putea afecta daca vrei sa te angajezi

Duminica, 15 Februarie 2015, ora 09:21
8386 citiri
Ai dat "Like"? Cum te-ar putea afecta daca vrei sa te angajezi

Cand vine vorba de a cunoaste cu adevarat personalitatea cuiva, nimeni nu face o treaba mai buna decat calculatorul, nici macar prietenii si familia, si asta doar pe baza "amprentelor" colectate de pe retelele sociale, potrivit unui studiu publicat recent de o echipa de cercetatori din Statele Unite

Analizand "Like"-urile date de o persoana pe Facebook este posibil sa afli ce trasatura de personalitate predomina in cazul acesteia: deschidere spre experienta, constiinciozitate, extraversiune, amabilitate sau anxietate.

Iar acest lucru ar putea influenta semnificativ modul in care oamenii vor fi angajati in viitor, sustine Michal Kosinski de la Stanford University, unul dintre autorii studiului publicat in jurnalul stiintific PNAS, noteaza Fortune.

Pentru angajatori, aceasta este o noua metoda pentru evaluarea personalitatii candidatilor, o metoda rapida, ieftina, eficienta si, mai ales, corecta.

"Acum stim ca este mai bine sa ne uitam la ce ai dat 'Like' pe Facebook decat sa te invitam la un interviu cronofag si sa iti cerem sa completezi un chestionar", spune Kosinski. Procedura clasica este costisitoare, iar rezultatele pot fi inselatoare.

In cadrul studiului realizat de cercetatorii americani au fost utilizate "aprecierile" exprimate pe Facebook, pentru articole, muzicieni, carti etc., de peste 86.000 de voluntari, care le-au oferit cercetatorilor acces la aceste date. De asemenea, voluntarii au completat un chestionar cu 100 de intrebari pentru stabilirea tipului de personalitate, astfel incat sa poata fi masurat nivelul de precizie al programului.

Cercetatorii au descoperit ca anumite "Like"-uri sunt corelate cu trasaturi specifice. De exemplu, cele pentru meditatie sau Salvador Dali sunt corelate cu deschidere spre arta, in timp ce "aprecierile" pentru vedeta unui reality show indica sociabilitate.

In medie, participantii au avut 227 de "Like"-uri, iar informatia a fost suficienta pentru ca programul sa estimeze tipul de personalitate al acestora mai bine decat prietenii si aproape la fel de bine ca sotii sau sotiile care au participat la acest studiu.

Anterior, intr-un alt studiu realizat de Kosinski si de colegii sai s-a aratat ca, din nou, doar pe baza "Like"-urilor, pot fi aflate informatii extrem de intime despre o persoana, legate de rasa, de IQ, de orientare sexuala sau de consumul de stupefiante.

Studiul de fata s-a concentrat pe legatura dintre acest tip de activitate de pe Facebook si anumite trasaturi de personalitate.

"Like"-urile, un nou model de recrutare?

Un astfel de model isi poate gasi utilitatea in diverse domenii, precum cel matrimonial sau publicitar, insa cel mai puternic impact il va avea asupra angajarilor, considera Kosinski. Din ce in ce mai mult, personalitatea este considerata mai importanta decat experienta si competentele specifice, iar companiile experimenteaza noi modalitati de recrutare.

In ceea ce priveste ingrijorarile cu privire la intruziunea in viata privata, Kosinski crede ca oamenii ar trebui sa insiste pentru o mai mare transparenta a datelor, astfel incat sa poata controla in totalitate cine are acces la ele.

Totusi, este de parere ca, in cele din urma, candidatii vor pune la dispozitia angajatorilor aceste informatii, pentru a obtine un post potrivit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#like Facebook angajare, #like Facebook personalitate , #utilizatori