Atentie la Facebook! Avertismentul venit de la avocatul general european

Autor: Dana Cotoara - corespondent Ziare.com la Bruxelles
Joi, 24 Septembrie 2015, ora 08:46
12754 citiri
Atentie la Facebook! Avertismentul venit de la avocatul general european
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana (CE) ar trebui sa suspende imediat transferul datelor utilizatorilor europeni ai Facebook catre servere din Statele Unite, chiar daca negocierile privind protectia acestor date sunt in plina desfasurare, intrucat nu exista nicio protectie pentru cetatenii europeni.

Ideea a fost adresata Curtii Europene de Justitie de avocatul general european Yves Bot, intr-un caz extrem de controversat privind protectia datelor cu caracter personal stocate de platforma de socializare.

Reteaua Facebook, acuzata ca spioneaza in Europa la fel ca NSA

Este o opinie care deschide o cutie a Pandorei in disputa legata de datele personale si modul in care Facebook utilizeaza detaliile personale ale utilizatorilor sai.

Cazul a ajuns pe masa Curtii Europene de Justitie dupa ce activistul Maximilia Schrems a dat in judecata reteaua sociala pentru violarea dreptului la intimitate prin incalcarea legislatiei europene privind viata privata si pentru transferul ilegal de date ale cetatenilor europeni catre servere din Statele Unite.

El este fondatorul grupului militant Europa vs Facebook, grup care a deschis doua cauze impotriva companiei conduse de Mark Zuckerberg.

Povestea lui Schrems

Povestea este simpla - in timp ce studia in Statele Unite, Schrems si-a dat seama ca americanii ignora legislatia europeana privind dreptul la viata privata si, fiind ultilizator Facebook din 2008, a cerut companiei, in baza legislatiei europene, accesul la baza sa de date. A fost socat sa primeasca 1.200 de pagini de informatii private, stocate in serverele Facebook (de la fotografii, la conversatii private si postari publice!), informatii pe care le-a publicat ulterior pe site-ul Europa vs Facebook.

A facut nenumarate reclamatii, iar in 2012 Facebook a fost nevoita sa stearga, tot datorita prevederilor legislatiei europene, o serie de date din serverele sale si sa reseteze programul prin care era realizata amprenta faciala a lui Max Schrems (optiune care exista pentru fiecare dintre utilizatorii Facebook si care se activeaza atat in motorul de publicare a memoriilor - vezi pozele sau postarile prin care Facebook ne aminteste ce am facut intr-o anumita zi dintr-un anumit an, dar si atunci cand ne recuperam un cont piratat sau cand nu ne mai amintim parola).

Cum sa devii "invizibil" pe Facebook - Iata ce pasi trebuie sa urmezi

Pe 18 iunie 2014, cazul Schrems vs Facebook a ajuns la Curtea Europeana de Justitie, dupa ce Inalta Curte irlandeza a inchis cazul, sustinand ca intra sub jurisdictie europeana in zona asa-numitei sfere de siguranta - safe harbour - prin care Comisia Europeana a decis ca transferul de date catre Statele Unite este sigur.

Schrems a deschis cele doua procese la Dublin pentru ca sediul Facebook Europa se afla in Irlanda.

Referatul Curtii Supreme irlandeze arata ca legea europeana priveste Statele Unite ca pe un asa zis safe harbour, cand vine vorba de transferul de date personale, statut pus insa serios la indoiala de dezvaluirile facute de Edward Snowden privind practicile Agentiei Americane pentru Securitate NSA.

Ce s-a intamplat anul acesta

Primele infatisari in acest caz au avut loc la Luxembourg in martie 2015, iar unul dintre momentele culminante a fost acela in care avocatul european Yves Bot - al carui rol este sa scrie o opinie pe marginea cazului - l-a intrebat pe avocatul Comisiei Europene, Bernhatd Schima, ce-l sfatuieste sa faca in privinta contului personal de Facebook si daca ar trebui sa fie ingrijorat in legatura cu protectia datelor sale.

Avocatul executivului european i-a raspuns ca inchiderea contului ar fi cea mai sigura solutie.

In concluziile prezentate azi, avocatul general Yves Bot apreciaza ca existenta

unei decizii a Comisiei prin care se constata ca o tara terta asigura un nivel de protectie adecvat datelor cu caracter personal transferate nu poate anula si nici macar reduce competentele de care dispun autoritatile nationale de supraveghere in temeiul Directivei privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Avocatul general considera ca, daca o autoritate nationala de supraveghere apreciaza ca un transfer de date aduce atingere protectiei cetatenilor Uniunii in ceea ce priveste prelucrarea datelor lor, aceasta are competenta de a suspenda acest transfer, indiferent de evaluarea generala realizata de Comisia Europeana.

Ai adaugat numarul de telefon la profilul de Facebook? Iata ce ti se poate intampla

Atac la viata privata

Documentul publicat pe site-ul Curtii Europene de Justitie subliniaza ca "accesul de care dispun serviciile de informatii americane la datele transferate constituie o ingerinta in dreptul la respectarea vietii private si in dreptul la protectia datelor cu caracter personal".

De asemenea, "imposibilitatea cetatenilor Uniunii de a fi ascultati cu privire la problema interceptarii si a supravegherii datelor lor in Statele Unite constituie o ingerinta in dreptul cetatenilor Uniunii la o cale de atac efectiva, protejat de Carta Europeana a Drepturilor Omului".

In opinia avocatului general, aceasta ingerinta in drepturile fundamentale este

contrara principiului proportionalitatii, in special deoarece supravegherea exercitata de serviciile de informatii americane este masiva si nedirectionata catre o tinta precisa: "accesul la datele cu caracter personal de care dispun serviciile de informatii americane acopera in mod generalizat toate persoanele si toate mijloacele de comunicare electronica, precum si ansamblul datelor transferate (inclusiv continutul comunicarilor), fara a face nicio diferentiere, limitare sau exceptie in functie de obiectivul de interes general urmarit."

Facebook a trecut pragul de 1 miliard de utilizatori intr-o singura zi

Potrivit site-ului Curtii Europene de Justitie, concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curte, iar misiunea avocatilor generali este de a propune Curtii, in deplina independenta, o solutie juridica in cauza care le este atribuita.

Judecatorii Curtii urmeaza sa delibereze in aceasta cauza. Hotararea va fi pronuntata la o data ulterioara.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Facebook spionare utilizatori, #Facebook protectie date utilizatori, #Facebook date utilizatori , #utilizatori