Cautarea pe Facebook a devenit mai utila. Si mai periculoasa

Luni, 22 Iulie 2013, ora 11:39
4350 citiri
Cautarea pe Facebook a devenit mai utila. Si mai periculoasa
Foto: thedrum.com

Facebook a introdus o noua functie numita Graph Search, care permite o cautare avansata pe reteaua de socializare, ea fiind disponibila si pentru utilizatorii din Romania, care au meniul in limba engleza.

Spre deosebire de cautarile pe Google care dezvaluie informatii de pe tot Internetul, unealta Facebook cauta detalii in cercurile sociale ale utilizatorilor.

De exemplu, cu Graph Search poti afla care dintre prietenii tai care locuiesc in Bucuresti asculta Metallica sau cui ii place pizza.

In plus, poti afla restaurantele din apropiere vizitate de prietenii tai sau poze cu un amic din copilarie.

Spre deosebire de Google, unde cautarile se fac dupa cuvinte cheie, pe Graph Search utilizatorii trebuie sa introduca fraze logice. De exemplu: "Friends who live in Bucharest and listen to Metallica".

Pana cand functia va fi disponibila si in limba romana, cautarile trebuie facute in engleza.

Schimbare uriasa la Facebook - Ce vei putea face in curand (Video)

Probleme de confidentialitate

Graph Search poate fi utila, insa este si o unealta periculoasa, avand in vedere ca va fi mult mai usor ca altcineva sa descopere informatii despre tine, fie ele stanjenitoare sau pe care nu voiai sa le dezvalui.

De exemplu, pe site-ul actualfacebookgraphsearches.tumblr.com sunt adunate mai multe cautari intruzive, cum ar fi "oameni casatoriti carora le plac prostituatele" sau "angajatori ai persoanelor care apreciaza rasismul". Ambele cautari au returnat peste 100 de rezultate.

In consecinta, pentru a evita neplacirile, Facebook ii avertizeaza pe utilizatori ca "devine mai usor pentru oameni sa gaseasca fotografii sau alte lucruri pe care le-ai impartasit cu ei" si le reaminteste ca pot verifica "cine le vede postarile" in sectiunea de "setari de confidentialitate".

Mai exact, trebuie sa urmati pasii de mai jos:

1. Mergeti la Setarile de confidentialitate (privacy settings) si verificati cine va poate vedea postarile (prieteni, prietenii prietenilor, profil public).

2. Pentru a ascunde postarile sau like-urile, apasati pe "Jurnalul de activitate" (Use activity Log) si cautati in istoric si editati setarile de confidentialitate.

3. Pentru a verifica cine poate vedea informatiile de pe profilul dumneavoastra, mergeti la categoria "Despre" (About) de pe profil si apasati butonul Editare (Edit) de langa fiecare categorie.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Facebook Graph Search Romania, #facebook graph search, #cautare Facebook , #utilizatori